用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾萬蚊參加小司儀班換來幾把火-各位家長請小心 ...
go

幾萬蚊參加小司儀班換來幾把火-各位家長請小心 [複製鏈接]

早兩個月, 想幫對仔女搵間學校提升佢哋表達能力, 九龍有間學校專教小朋友說話能力, 去睇過, 覺得環境好窄, 同埋我哋住港島, 加埋佢都好好生意, 根本無位俾我, 於是最後搵咗好耐, 搵咗間用名人做招牌嘅司儀學校. 本身冇諗住要啲仔女做司儀, 但希望佢哋喺有需要時懂得表達自己, 最後諗咗一輪, 覺得呢間學校以愉快學習做招徠, 環境都唔太差, 加埋佢又喺港島區, 就俾佢地一試. 點知報名當日, 個小姐SELL我一買買48堂, 心諗唔係話教育局發咗指引話所有學校係唔可以一次過收一年學費, 但當時佢SELL我買48堂, 話再送12堂, 我不疑有詐, 以為佢話送𠴱12堂係我想要嘅司儀課程, 同一個時間, 順延落去, 同埋我諗呢啲嘢唔讀返佢一年半載點知有冇幫助, 所以我幫一對仔女俾曬錢, 一共俾咗差唔多三萬蚊, 點知之後就係痛苦嘅開始.
就係呢個時間, 個小姐先同我講, 話送俾我嗰12堂唔係順延, 係俾我試第二啲課程. 我當堂火都嚟埋, 狂鬧佢存心欺騙, 你知而家啲小朋友啲時間幾咁緊張, 我仲點幫佢安排用另一啲時間試你啲堂啊, 加上佢嗰度都係得普通話同英文班可以試, 我兩個小朋友啲英普都已很不錯, 根本用不著佢哋啲課程, 面試班, 朗誦班又唔可以試, 上多一堂司儀班, 原來同一級同一個星期嘅課程係一樣, 試堂BOOK咗又話唔可以再改期, 星期六啲課程又話唔可以試喎, 我每個星期都要打電話幫我小朋友BOOK試堂, 為咗啲時間好用啲, 諗住先俾一個小朋友用完𠴱12堂先俾第二個用, 每次打電話去就想鬧佢啲人一次, 我發咗誓讀完呢年一定唔會再回頭.

本來諗住唔想喺BK度發表, 因為佢哋好似已經冇做呢做48+12嘅 "優惠", 但覺得呢間嘢真係好唔掂, 價錢唔係平, 又狂開分店, 怕佢唔知有咩新招要人俾錢, 覺得有此必要同BK家長分享.

課程質素唔敢話好差, 但由頭到尾覺得佢地ADMIN好差, 存心欺騙. 同埋我去教育局嗰網站根本查唔到佢係一間註冊學校, 雖然佢個名叫XX教育, 又一次覺得佢地係騙人, 所以佢先大大聲咁叫人交一年學費.

各住家長自己報名前請睇清楚各項條款啊!

祝好運.

3    0    0    1

回覆:ACIC 的帖子

一次交一年係好危險的。。。我諗起啲美容院。。又係叫人買套票。。但book極都book 唔到。。成日full! 估唔到呢種經營手法已去到課外活動!

大家小心啦~~~

回覆:幾萬蚊參加小司儀班換來幾把火-各位家長請小心

你講嘅名人係咪巴斯光年呀?

張單點寫?可以去消委會投訴佢

引用:你講嘅名人係咪巴斯光年呀? +

原帖由 Bao.Jin.Dup 於 13-06-03 發表
你講嘅名人係咪巴斯光年呀?
??
唔明

醒目開學勳章

本來都想試下呢間,但佢成日揾打手嚮呢度出文,好hardsell, 好明顯,心諗如果係好都唔洗搞咁多野,所以冇報到 (當然唔排除係競爭對手所為)。

樓主要睇番佢當時既單張,可以考慮去消委會,不過仲有成年堂要上,可能都要諗清楚。

我考慮緊去唔去消委會, 攞回過公度. BTW, 巴斯光年個名好搞笑. 我以後都唔會再俾一年錢嫁啦!

我個外甥女讀咗數個月, 由好明顯怕講嘢, 到可以上台表演講故事, 我真係見到佢的進步. 其實你一次過俾咁多錢真係好危險.

我幫我個仔報咗暑期班, 希望真係學到嘢啦.

回復 ACIC 的帖子

我個女跟考小一時,曾跟過一位老師教講故事,都是四堂比一次錢,單對單/二,雖然真係好貴一堂,但勝在唔使一次比咁多錢,同照顧得好些,所以女女亦很愛上堂

其實小朋友學野最好逐個月比錢,係有時咩首次報名2送1先會交兩個月錢。 

你哋見到小朋友有進步,我都替你哋開心,但我就未見到我對仔女有好明顯嘅進步啦。我諗緊去唔去消委會就係考慮自己仲想唔想俾對仔女讀落去。如果我去消委會,佢哋可能都會退錢嘅(不過佢可能要用正價計同埋要我俾埋嗰啲試堂費,同埋又怕影響到對仔女)。我而家掙扎緊,大家有咩高見,請分享。

係咪間間分校都係咁?

引用:你哋見到小朋友有進步,我都替你哋開心,但

原帖由 ACIC 於 13-06-05 發表
你哋見到小朋友有進步,我都替你哋開心,但我就未見到我對仔女有好明顯嘅進步啦。我諗緊去唔去消委會就係考 ...
梗係去啦!點可以放過D無良不法分子㗎!咁咪助長佢哋再騙多D人!呢間唔讀咪讀第二間囉!全港又唔係得佢一間。

我比個仔上了兩個月就唔學啦,因為,發覺啲老師好唔掂,班入面有個成日周圍走的,佢地都捉唔住,完全學唔到嘢.

引用:我比個仔上了兩個月就唔學啦,因為,發覺啲老

原帖由 leeyubaby 於 13-06-07 發表
我比個仔上了兩個月就唔學啦,因為,發覺啲老師好唔掂,班入面有個成日周圍走的,佢地都捉唔住,完全學唔到嘢. ...
你睇睇呢間嘢,在一兩年間,由兩間變四間,四間變八間嘅速度開店,開分店速度之快,便可想像師資會有多好? 資金需求有多大,唔收你一次過11個月學費點頂。(未讀過,不評論效益)。

原來以為名人學校可以訓練呢方門,原來係咁黑暗,多謝告知了,免日後更多受害者

我曾經聽過有人講,只不過借鄧XX個名,完全無關係,但唔知真定係假

我囝都係港岛分校上左成年,担白講真係唔知學到乜!唔覺口才有什麽進步。
報了堂後又借故要你轉班(因該班只有2人),好讓他更善用資源!

‹ 上一主題|下一主題