用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教金麗幼稚園 金麗幼稚園升小一問題?
go

金麗幼稚園升小一問題? [複製鏈接]

我知道金麗好大機會派到李兆強or 一d band 1既小學,  如我想同仔仔考直資小學, 如播道, 真道, 優才....有無媽媽知道成數高唔高呢?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

QQilky 發表於 13-4-25 15:46
考邊間小學, 我所知金麗都冇乜特別優待
就算係兆強都係冇, 自行係靠分, 大抽獎係靠運 ...

AGREE

真係運氣

回覆:sonanna 的帖子

點解你吾讀迦南,佢d嘢學迦南但迦南深d同有外籍老師日日上堂,如果你考直資一定好d,金麗又舊又细

回覆:最愛爸媽 的帖子

雖然他在屋村樓下但金麗內裹不細而學校很注重清潔小朋友回校要換鞋先上堂和每個課室同大堂都放咗空氣淨化機,教學上有玩具圖書同每個主題都會有個大闖關由幼兒班開始所以在藍田都無一所幼稚園可做到,我小朋友現在讀K3,我所知前年都有小朋友考培道,民生等私校都收咗。

引用:點解你吾讀迦南,佢d嘢學迦南但迦南深d同有

原帖由 最愛爸媽 於 13-10-14 發表
點解你吾讀迦南,佢d嘢學迦南但迦南深d同有外籍老師日日上堂,如果你考直資一定好d,金麗又舊又细

...
下~~~金麗唔係學迦南喎。。。我囡囡讀梗k2。。。學校入面唔舊。。。d嘢仲好新㗎!!!佢有自己教學嘅一套㗎。。。好易入腦㗎

最愛爸媽 發表於 13-10-14 18:40

...
金麗都叫又細又舊, 我諗你可能都無入過去, 金麗都叫舊, 咁康盈, 平田救世軍......叫咩, 你好似對藍田 d 幼稚園不太熟識喎  

回覆:MINI1601 的帖子

如果你去過一d私校,你會覺lee d 村校又细又舊

最愛爸媽 發表於 13-11-4 11:02
咁即係你用私人樓嘅配套同公屋配套作比較, 根本唔可以作比較.

我只計藍田區, 除了啟思一定大過及新過外, 對比其他幼稚園, 金麗唔會差得去邊囉.

最愛爸媽 發表於 13-11-4 11:02
你都話私校囉, 剩係學費都相差幾十倍啦吓話!

回覆:最愛爸媽 的帖子

妳都等後麗港城迦南收唔收妳小朋友如果妳要大校舍應該出九龍城國際迦南,麗港城迦南同金麗地方差不多大,金麗室內空間環境設施都唔差很清潔,教學方法都做得好好續過的人就會明白,我小朋友都在麗港城讀過迦南n班轉上金麗讀k1讀,我覺得數學同中文都幾深,但英文就相比淺D但考小學或私校都應付得到,我小朋友今年K3已考了2間私校都考到收咗但心想都是兆強。

RebeccaLeung817 發表於 13-11-4 14:19
妳都等後麗港城迦南收唔收妳小朋友如果妳要大校舍應該出九龍城國際迦南,麗港城迦南同金麗地方差不多大,金 ...
冇外藉英語教師會唔會輸蝕啲? 因為港式英語同外國人講英語啲發音都幾大分別。

回覆:butterflyee 的帖子

間間幼稚園,教法一樣,妳預咗要出去比小朋友再續Phonics班,上小一就好好多。

回覆:butterflyee 的帖子

英文老師雖然是本地,聽囡囡講不會同她講中文,每级一個專教英文,每级一個專教普通話,就算在學校國外人教小朋友會吸收幾多都不知,想小朋友講得好英文要時間同金錢加環境,靠學校余非國際學校就做到。

啊, 原來係咁, 唔該晒!

引用:如果你去過一d私校,你會覺lee+d+村校又细

原帖由 最愛爸媽 於 13-11-04 發表
妳都等迦南學位,麗港城迦南同金麗空間都差不多大但金麗教學,同環境,但錢就差同天和地比,家長大多選擇幼稚要環境,師资,課程唔好跟不到小學,但金麗做到但無外籍老師。我在迦南n班讀後轉去金麗都學私校教法屋村價錢,超直。

RebeccaLeung817 發表於 13-11-4 14:58
間間幼稚園,教法一樣,妳預咗要出去比小朋友再續Phonics班,上小一就好好多。

...
我想問你小朋友係邊度學 Phonics, 可否介紹下

RebeccaLeung817 發表於 13-11-4 14:19
妳都等後麗港城迦南收唔收妳小朋友如果妳要大校舍應該出九龍城國際迦南,麗港城迦南同金麗地方差不多大,金 ...

咁係而家係咪等幸運大抽獎, 定係叩門 ?

將軍澳新都城Jolly Kincdom(jolly Phonice&Oral)每星期二堂。

哥哥在兆強巳畢業3年,妹妹有20分但聽人講都唔一定收。

‹ 上一主題|下一主題