用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學識以外的
go

學識以外的 [複製鏈接]

呢個POST我都有諗過好唔好開, 應該係邊度開...最後揀呢D可能合適DD
我相信上得黎呢度既父母都好愛錫佢地既小朋友, 希望搵到一個好既學校俾佢地,
都成日睇到D留言講小朋友既禮貌係好重要, 但其實仲有其他品德呢?
現今的小朋友, 年青人物資好豐富, 行街好多時見父母唔坐都要俾小朋友坐...
好似搭地鐵咁, 好多野有大肚婆/老人家或者係手抱小朋友(真係2,3歲果隻),
都無人讓座, 除左上班既低頭族, 中學生見到都係唔多理...
我試過係大肚時, 幾次都係老人家想讓位俾我,
亦試過見到D拎住拐杖既老人家, 但係到幾個站都可以俾人當睇唔到,
亦試過係地鐵到站時, 個人起身未企得定, 已有個小學生衝過黎話『有位坐』就即坐
阿囝仲係幾個月大出街要拎BB車, 出入商場有門要推, D學生見到唔會幫,
多數都係上年紀既先咁做, 有時人地幫我開門, 學生哥仲會比我更快咁閃左入去...
今晚同老公係出面茶餐廳食飯, 隔離一檯3人有媽媽(年約30左右), 婆婆同約10歲仲著校服既小朋友,
小朋友係咁拎住電話係到打, 要走都唔捨得放低部機, 仲話要打埋呢關先走,
阿媽只係不停咁講『你咁咁咁...我打爆你個頭』『你咁咁咁...我打死你』
到俾完錢小朋友都係唔走, 婆婆已經拎左書包係門口等, 阿媽就半扯個小朋友走,
臨走前都有同餐廳內既待應好有禮貌咁講88....
其實以上唔讓座/唔幫人推門之類好常見, 小朋友掛住打機果PART都唔特別...
但我地做人父母既除左幫佢地搵好學校, 俾錢佢地學野增強其他知識/技能,
要識自理唔好做港童, 對人有禮貌 (最少係IN學校時有用)之外,
其實係咪可以好好教下佢地其他所謂既好品德呢?
國教單野我地好驚政府唔知推D咩出黎, 仲見有人寫交話不如推公民教育仲好,
但係我仲係學生時, 都無讀過咩國民/公民教育,
今天雖然唔係一個德行非常高既人但都知有D野唔應該...
呢D野係咪可以係由小朋友最CLOSE既家庭開始呢?
而且細細個就有CONCEPT我雖然將來都唔駛特別多提點都可以有自覺...
希望大家作為父母的都能好好反思下...呻完..

MCLIAN    發表於 13-3-5 17:28
Lingfung813  yes  發表於 13-3-1 23:49
   1    0    0    0

回覆:學識以外的

認同父母身教好重要! 自己就好似一塊鏡咁自己平日行為是怎樣,最直接影響自己囝囡嘅行為表現!

引用:呢個POST我都有諗過好唔好開,+應該係邊度開

原帖由 Chirley 於 13-03-01 發表
呢個POST我都有諗過好唔好開, 應該係邊度開...最後揀呢D可能合適DD
我相信上得黎呢度既父母都好愛錫佢地既 ...
不過我個年代細個讓座呢D都唔係父母教,好似係小學常識科教。

qwe2132007 發表於 13-3-1 23:13

小學既野對我來說太遠了, 都廿幾年...
但讓坐呢D, 我覺得唔需要特別去交都OK
不過好似我既情況未企定已衝上黎呢D
其實對我同對小朋友都有危險,
一陣佐唔定撞到或壓到佢都唔好啦
做家長係呢D時候都應該要講解下,
而且我小朋友未到小學, 亦唔知今日有乜學校會教, 有乜唔會...
但點都好, 物教真係好緊要...

引用:Quote:原帖由+Chirley+於+13-03-01+發表呢

原帖由 qwe2132007 於 13-03-01 發表
其實我同意樓主的覌點,不過自己唔太記得呢D人情世故或為人著想的好公民行為係邊個教。
如果父母係冇呢D knowledge,好多可能係大個出來做嘢先開始識,如果自己覌察力唔夠,可能一世唔識,亦不可能教下一代。

世事洞明皆學問,人情練達即文章,真係咁係書本知識才是學問呢。

引用:呢個POST我都有諗過好唔好開,+應該係邊度開

原帖由 Chirley 於 13-03-01 發表
我相信上得黎呢度既父母都好愛錫佢地既 ...
大肚媽媽,抱著一兩歲小朋媽媽和傷殘人士,我見到和遇到都會主動幫,例如讓座,推門和上落樓梯幫忙搬重物等。我亦有敎和要求小朋友看自己能力而幫忙。及解釋點解要幫。
至於老人家,要分為是老弱或老健而定。我亦是半個老人,我都有保留。例如巴士站排隊,那些老人家時常都不排序,直接去龍頭上車,當請他排隊,就說一些難聽說話。在公共場合吐痰,過馬路不睇燈號,以為把手一揚便可以。所以我自己對老人家這個組別有少許保留。
今天許多孩子的禮貌及行為方式,做父母其實有很大責任。父母身敎及家庭敎育很重要的。但眼前一些父母以分數為先,又或過份溺愛的行為。做成不少港孩及高分低能的現象。
除了這些外,孩子的"行為和道德價值觀"亦應該及早敎導,可是不少父母把這重要的一環看輕或推比學校做。
讀書不好自己受損,但行為和道德不好便是社會受損。

同意 ,禮貌係由家庭教起

我曾有以下經驗,:

多年前  在外國,我和幾個女同學在一個旅遊景點內等電梯  ,,邊站著2白人父子 ,仔仔約4-5歲,,電梯門打開,冇人,仔仔想入 ,爸爸拉著仔仔,講,ladies first

爸按著電梯門 ,仔仔微笑讓我們幾個女學生入

身教重要,仲要細細個開始教

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信我絕對幸運,大肚時幾乎次次都有人讓位,當然亦試過有大男人同我爭位坐啦!到帶住小朋友亦都有人讓位!
但到我唔需要座位企埋一邊,的確發覺d後生個個低頭打機,唔會讓座!
睇見咁,我知道最緊要係唔好俾下一代沈迷打機!

恐龍家

讓我想起真心還是門面的禮貌....,
曾在一間神級名校工作,剛入職時都好impress 啲學生好有禮貌,做了一段時間後,和某些老師分享,原來不少學生只是識"做戲"罷了...人前人後...無論大人或是小朋友,也只是懂得門面功夫吧了.....

MCLIAN  扮的不能持久。  發表於 13-3-5 17:31
Unclejt  其實人生如戲,老是去想某人真心還是門面禮貌,是不是太沉重了。  發表於 13-3-4 12:16
Chirley  或者真係叫門面工夫啦~始終如你所說的是神級名校一定要求係咁, 所以家長要俾到D好既身教, 亦即係家教...  發表於 13-3-3 20:31

引用:讓我想起真心還是門面的禮貌....,曾在一間

原帖由 蓮蓉包 於 13-03-02 發表
讓我想起真心還是門面的禮貌....,
曾在一間神級名校工作,剛入職時都好impress 啲學生好有禮貌,做了一段時 ...
神級或名校:~
因誤會而結合,了解而分手多的時。每年都出現很多錯配。浪費孩子的寶貴學習動力和快樂。

How about kids in the library?  I don't think they know the basic rules in a library.....it has just become another playfround.  Parents put much effort in cultivating kids' reading habbit but never think they should know to keep quiet in the library.

Chirley  呢樣都岩呀, 除左寧靜環境, 仲有就係保持D書整齊D都好呀...我成日都見D書好亂...  發表於 13-3-6 13:06

有次我帶住大仔搭地鐵,我地有位坐,後尾見有老人家,我俾佢坐。阿仔同我講,話"媽咪你好好呀!"

我陀細仔時,坐地鐵由金鐘過尖沙咀,有個中年人隻腳有事,要用手杖的,竟讓座俾我,我都唔好意思,猛話唔駛,好快到,佢都堅持,咁我只好謝過佢之後坐下。

回覆:cherithlai 的帖子

其實小朋友品德行為問題好多時唔係因為家長唔教,而係因為家長自己都覺得冇問題。好多家長覺得"小朋友仲細"好多事細個教唔識,大個就會識,但三歲定八十呀~品德行為呢方面父母真係要日日教,時時教,就算細個唔明都會潛移默化,唔好因為細而唔理

Chirley   好岩...同細細個時小朋友已狂俾佢地返GP既CONCEPT係一樣咖  發表於 13-3-4 11:06
Yanamami    發表於 13-3-4 10:20

ha8mo 發表於 13-3-4 09:59
中、老年人讓你,因為佢地細個時,社會認為禮讓是美德

青少年、細路話之你,因為宜家個風氣,普遍認為讓 ...

有時我覺得都關自己事, 有位琴老師提醒左我

佢話 : 大部分小朋友細細個時都會讓個位, 叫父母坐, 但父母總係覺得佢地細個, 小朋友需要個位多d, 我地習慣講 : 唔使喇, 你自己坐喇..... 一次又一次我地拒絕左佢地既美意, 漸漸佢地會覺得讓座係無需要....... 經琴老師既提醒, 宜家我小朋友一讓個位俾我地, 我地都會立即坐, 最多有時抱住佢一齊坐, 唔再拒絕佢....

小曳人  有道理!  發表於 13-3-4 21:01

ha8mo 發表於 13-3-4 09:59
中、老年人讓你,因為佢地細個時,社會認為禮讓是美德

青少年、細路話之你,因為宜家個風氣,普遍認為讓 ...

唔一定只係讓座呢樣野, 好多方面既態度其實都好緊要,
而真正好既野/美德係唔會過時, 只係有D人既心係到變,
或者佢地根本唔識感受呢D野...
而且個人認為呢D都同父母既教導, 或者身教好有關係...
我都係一個緊張父母, 希望囝囝成績好,
但唔希望佢只有成績...或一張好靚既CERT...
試想想一個冷漠到咁既社會係幾咁可悲...
好贊同自己老公既一句話『今日既因, 明日既果』

gigayan 發表於 13-3-4 10:28
有時我覺得都關自己事, 有位琴老師提醒左我

佢話 : 大部分小朋友細細個時都會讓個位, 叫父母坐, 但父母總 ...

好岩呀...
其實小朋友先最直接咖...
佢地真係累佢地唔會識得忍, 會直接話你知...
雖然佢地係細個...但其實佢地好多野都好叻...會明...
好似讓座, 幫手推門等等...只係一D好簡單既野,我都唔敢再講更深既話題...
但如咁簡單基本既事都唔明唔識, 唔會幫比自己無能力D既 (如老弱)
咁將來既社會, 說不定比而今的還要冷

gigayan  無錯, 如果無呢個琴老師提醒我, 我都沒有咁想過.....  發表於 13-3-4 14:26

樓主講得好, 18般武藝又如何, 欠做人o既證書呢!
就係尋日, 我同阿女坐地鐵, 我一個人湊阿女, 佢坐bb車, 我地上車就有位坐, 阿女坐bb車o係我前面, 之後果個站有個揸柺杖o既阿婆上車, 冇人讓座!! 最後我起身比阿婆坐, 我推埋架車去空曠位企~ 阿婆見到都有d唔好意思, 但真係冇人讓比佢, 坐晒o係"博愛座"果d男人/男仔o係度打機, 玩candy crush, puzzle dragon。點解個社會咁冷漠, 有d人仲要其實只係坐多一個站... 睇過篇文章講讓座講得好啱, 你比人地早d佔用呢個座位唔代表你更需要佔用呢個座位, 讓座比有需要o既人吧!

Chirley  其實以前邊有分咩關愛座果d,  都係呢幾年先有…唉  發表於 13-3-4 18:55

回覆:gigayan 的帖子

有趣,冇這樣想過,謝謝分享!

gigayan  琴老師提醒前, 我都無諗過, 真係俾佢一言驚醒, 所以宜家我唔理其他人既眼光, 阿囡一俾我個位我, 立即就講唔該   發表於 13-3-4 14:32
Yanamami  I told my girls: if you love me, you'll give me the chicken thigh.  發表於 13-3-4 11:59
Yanamami  Good behaviour need reinforcement to last.....  發表於 13-3-4 11:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

‹ 上一主題|下一主題