用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校董或校監推薦信有用嗎?
go

校董或校監推薦信有用嗎? [複製鏈接]

或直接打電話較好
   1    0    0    0

梗係有用啦,莫講話中學,就算係外國名牌大學,校董或校監既推薦都好有牙力,近乎直入咁滯。我都聽過唔只一位阿囡既小學同學呢d咁猛既推薦,通常,佢地第日就會接到校長親自打黎既約見電話,成數有幾高,你自己諗吓勒

校監是一所學校或一個教學團體的太上皇,權力最大。
校董次一級,但都有影響力,端看他的地位、權力、信受性,會有點差別的。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

個人始終唔贊成用人事推薦既形式升學, 更何況已經係中學生, 從孩子方面要考慮:

1. 學校是否真的是孩子的正確配對, 特別係教學程度方面, 錯配對孩子是極其痛苦之事, 重新再配更大傷元氣, 廢時失事;
2. 打擊孩子的自信心之餘, 為怕辜負了別人的期望而徒添一份壓力;
3. 影響孩子價值觀, 日後成長路上是否亦以人事方式去解決問題, 無視常規;
4. 影響孩子學習動力.

一般家長要獲得一封校董/校監的推薦信殊不簡單, 除非真的近親或用不知甚麼牌張吧, 是否值得? 最終是否如願入到心儀學校或達到培育孩子的目的, 真的見仁見智. 以此乃個人愚見, 請勿見怪.

csy_ma  不過當中亦有跨區交通不便既原因……  發表於 12-10-11 12:30
csy_ma  同意,我識得果兩位可以"直上天庭"既家長,最後都揀咗自己叩門考到既學校,反而冇去到學業成績明顯高出很多既推薦學校。  發表於 12-10-11 12:27
Jackieson  totally agree.  發表於 12-10-11 10:11

我個人都覺得憑成績靠實力入學先係為孩子最好既配對.

csy_ma  我覺得憑實力入到自己心儀學校既小朋友有一份自豪感。阿囡就係,雖然校內猛人多,佢自己都仲適應緊,但面對壓力,佢明顯係更有動力咁自己解決  發表於 12-10-11 12:33
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

有用架,  不過有關人士都會睇下你咩水平,  先會幫你寫信.

多謝各位的意見。

i think it works for most of secondary school but may not work for some of top
DSS (such as SPCC / DGS) as they have too many referral and too many elite student waiting to get into the school

小兒成績也是B.1A的,只擔心他抽獎失敗,但也非常所謝各位。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:校董或校監推薦信有用嗎?

我知有小朋友夾住校董推薦信申請小一,照out

我都想要·······

回覆:校董或校監推薦信有用嗎?

如果操行差的話,推薦信的用途真的有限,如果學生各方面都好好的話,有推薦信會有著數。有時校董推薦信唔及小學校長既推薦信,始終小學校長係教育界人士,亦較大機會見到個學生,校董可以係家長、校友或其他行業人士,唔係教育界,若彼此不屬於同一辦學團體的話,封推薦信效能唔及小學校監或小學校長推薦信。

睇下邊種:欏住B學校校監或校董嘅推薦伩,去申請A學校•••••唔睇呀!:
                  欏住A學校校監或校董嘅推薦伩,去申請A學校••••百分百入啦!

校董位都有限架! 我AUNT都一早問我仔去唔去果間書院, 因校董位得幾個, 好多人搵UNCLE嘛, 邊推薦得咁多. 不過我地無簡呢, 阿仔話想去就自己去考喎.

vivien4888 發表於 12-10-10 21:29
或直接打電話較好

前年....

我識幾個, 都係家長親眼見到校長打電話, 攪掂, 入讀名津中學。

學生 (無特異功能, 操行 A+) 同埋家長,  循例去見中學校長, 學生不回答任何一句, 校長問, 你到底係唔識答定係唔答, 學生仍然不答, 家長好炆, ......

最後都收咗, 因為校長打電話的關係。

我同意樓上有家長講, 係錯配, 今天的學生, 成績慘不忍睹, 佢媽好谷氣。

樓主有冇諗過自己寫一封自薦信,唔知成效有幾大,但成效一來,這封自薦信不比甚麼校監、校長的差!
:verycold: :verycold: :verycold:

校董或校監推薦信是白紙一張,得個簽名/用名片都得,近乎99%直入咁滯

ohnono 發表於 13-4-1 00:25
樓主有冇諗過自己寫一封自薦信,唔知成效有幾大,但成效一來,這封自薦信不比甚麼校監、校長的差! ...
看個別辦學團體,部份給予校董/總理每年少數目(1-2)的推薦位,真係直入。部份無指標,面試後,成績一樣,有推薦信者自然佔優。
自薦信寫了不少,效果看不同學校有不同處理,我覺得效用一般,略盡人事而已。2000+人申請,點睇得晒!如果200-500人申請,睇的機會高些!

到香港各大學看學生的Personal Statement,多數都唔係點睇,可能到Tie break 或面試前5分鐘先睇。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-4-1 14:35
看個別辦學團體,部份給予校董/總理每年少數目(1-2)的推薦位,真係直入。部份無指標,面試後,成績一樣,有 ...
如果我沒記錯,你當日曾提及的自薦信,present得好好,應該有的資料有,幫到力的都有。先唔好諗成效,又係果句,當機會來臨時,就能發揮效用。你又說得對,自薦信自己可以間間學校寫,但人家的推薦信不論幫到力與否,寫完就沒有了。

當個個都知道某幾個人的推薦信是有用的時候,又係個個千方百計去找他。一千多人的面試,最後又係一千多人找這個人寫推薦信,就算幾有力都不得了,重難過憑自己實力進身學校。

可以找到人家寫推薦信當然好,但真的可憑人家的推薦信而成功的,都係得還看天意!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

同意,幾種我都做過,除了搵校董,刻意唔搵。盡力做好本份。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題