用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何計算零用錢
go

如何計算零用錢 [複製鏈接]

阿仔九月升中,現請教各位家長,怎樣計算俾佢嘅零用錢?(除交通、午膳等等必須開支外)
問過身邊的朋友,落差很大。
謝謝!

4    0    0    0
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

我頗刻薄, $30/day X 20days = $600.  我俾$650/m, 含MTR車費&電話咭($50用到3個月多d).  我話車佢, 佢唔俾.  我咪叫佢自己出$.  阿公每星期俾佢$100零用, 我見佢儲到1~2千就入銀行.  小妮子都好少消費, 係Easter時大出血買成套Vampire Diaries & 4隻CDs.....禁豪, 我諗佢儲到d$既.  有擔心佢慳埋lunch$架.  但見佢無放學似餓鬼, 應該有食既. 明年F2加$50啦.

洋蔥頭媽咪  女仔通常洗費會大些 , 妳囡囡都算乖啦   發表於 12-5-11 22:17
洋蔥頭媽咪  女仔通常洗費會大些 , 妳囡囡都算乖啦   發表於 12-5-11 22:17
Jackieson    發表於 12-5-9 17:16
霖霖B媽咪  你囡囡真乖, 可能係學校文化...我個超大洗 !  發表於 12-5-8 09:31

"除交通、午膳等等必須開支外..." 咪即係 = 0用錢

其實真的悉隨尊便, 多少因人而異, 有的家長可能考慮埋早餐. 飲料. 下午茶支出. 班會費. 學校雜費. 文具支出. 假期外出使費等等 (even 拍拖費我都有聽過!!) .  最重要與仔女定下清淅要求及鼓勵孩子有固定儲蓄習慣.

好的開始便是成功的一半.  

祝你的囝囝有個愉快的中學生涯!  

回復 Yanamami 的帖子

我勁同意你的觀念和立場。我個仔嘅電話費$100=6個月(唔夠用自己增值-佢有儲埋好多利是$),所以佢好少煲電話粥。
可唔可以告訴我,你個女扣除交通費後還剩多少$?

回復 One-Mama 的帖子

多謝你的祝福。現在他是小學生,對銭的渴求不是咁強。我發帖子的目的是:先捜集資料,然後才同佢傾(唔打無把握嘅仗)。 我一向同阿仔的溝通方法都是:恊意咗先,大家同意咗就唔好反悔。除非有大轉變啦

Jackieson    發表於 12-5-9 17:17
One-Mama  好有計劃的媽媽啊!  發表於 12-5-7 18:15

Snakemama 發表於 12-5-7 17:30
回復 Yanamami 的帖子

我勁同意你的觀念和立場。我個仔嘅電話費$100=6個月(唔夠用自己增值-佢有儲 ...

哎o也! 扣除開支相信唔會有太多餘$.  阿公果$100零用多數儲起.  利是$除左d零頭一概入銀行(不動產).  我唔鼓勵出街, 所以如果special case要去同同學去睇戲之類, 自己出$.  早餐/ 下午茶/ 文具(fancy 野除外)屋企提供.  基本上「需要」由我俾$, 「想要」就自己搞掂. 間中買d佢「想要」既俾佢, 當甜頭.

Jackieson  極同意「需要」由家長俾$, 「想要」就自己搞掂.  發表於 12-5-9 17:19
Snakemama  原來吾道不孤。  發表於 12-5-7 19:10

會唔會驚佢為左錢買野, 去做d非法野? 如果 $50/day (午飯+下午茶) 又可嗎?

Chanpp921 發表於 12-5-8 08:26
會唔會驚佢為左錢買野, 去做d非法野? 如果 $50/day (午飯+下午茶) 又可嗎?

慾念係無窮既. 最重要教識佢理財, 「需要&想要」, defer satisfaction, saving for the future/ emergency呢d概念, 否則$100/day都未必夠.  要追求物質, 永遠追唔完.  所以先會有人去援交.夠與唔夠保持溝通囉.  要加都要計條數出來俾我睇, 點唔夠法, 合理咪加俾佢.  一開頭鬆, 唔單止收唔番, 只有一路加上去. 睇下個可+可- 機制你就明.  最好去佢學校附近一帶d食肆望下价$(我都有做research, 我囡學校附近lunch $23~32不等)先決定.  $50/day包lunch, afternoon tea+transportation都OK既.

洋蔥頭媽咪  agree  發表於 12-5-11 22:19
Snakemama  非常同意  發表於 12-5-8 10:54

我個仔F3, 每個星期待300 包早餐及LUNCH.  星期六及日唔計.  照計係有錢淨, 不過又唔入銀行, 話要用來買自已喜歡的嘢. 不過, 講明自已同同學仔出街要自付, 超出電話費要自付.  除非佢出口要幫, 否則自負盈虧.

Jackieson    發表於 12-5-9 17:21

回覆:如何計算零用錢

零用錢適用範圍:
1。放學車錢
2。早餐,午餐及下午茶
3。電話費
4。文具,功課簿,
5。校章,枝呔
6。去街,娛樂,消費

其他由父母支出,但要有商有量,有時不合理者,都唔買。我們有時同他在旺角行街,他會帶我們到不同地方年膳,有平有貴。但是平既多d,因為要就部分同學,有時朋友生日或者

Snakemama  "有平有貴"--應使則使  發表於 12-5-8 11:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"Snakemama:原來吾道不孤。"

我倆臭味相投.

Snakemama    發表於 12-5-8 11:00

1200/m (不含電話費). 車費已400. lunch帶飯, 娛樂, 濕碎野自己買.

Jackieson  即是:(1200-400)/4星期/5日=$40日, 都ok  發表於 12-5-9 17:26
Snakemama  收到,多謝分享。想知咁佢會唔會有銭剩呢?  發表於 12-5-8 11:07

回復 Chanpp921 的帖子

正如 yanamami 所講: 慾望是無窮無盡(meaning) 。 要防止你所擔心的事發生,最重要是重視對孩子的德育教育。每次看到孩子偏離咗軌道,都必須立即指出,然後返回正軌。呢樣嘢係父母一生的工作,冇得抖嘅。

回復 Ahling2004 的帖子

有冇俾本簿佢 mark 低啲支出,然後阿媽(通常都係阿媽)每星期喺咁意望一望,咪心中有數囉。

"霖霜B媽咪:你囡囡真乖, 可能係學校文化...我個超大洗 !"

唔全部係學校文化, 囡話同學飯$由每月$600~$1200不等.  不過我囡讀平民學校, 校風尚算樸素.

Snakemama  所以咪係度廣集意見,希望攞到個中間點•••你知開闊咗道門,好難收番。  發表於 12-5-8 11:15

Glau 發表於 12-5-8 10:27
1200/m (不含電話費). 車費已400. lunch帶飯, 娛樂, 濕碎野自己買.

有錢剩.  佢好孤寒架., 不過買貴野, 我要佢自己出一半, 咁先識珍惜.

Snakemama  我都希望個仔"孤寒"-應使則使。  發表於 12-5-8 11:29
Snakemama    發表於 12-5-8 11:27

我諗我最孤寒:
F1: 每天 $5, 因為步行返學, 早餐係屋企食, 午餐係學校食, 基本吾洗用錢, 只係象徵式等佢儲下錢
依家 F2, 佢開始要應酬下, 同同學仔食下野, 甘每星期 $60, (只係星期五外出食飯, 其餘不變) 但條友仔大洗到無朋友, 激死!

洋蔥頭媽咪  開始大過仔,要比適量錢佢學下理財架啦 !  發表於 12-5-11 22:28
Yanamami  小心物極必反.  大個仔多少有d鐘意野買, 去7-11買支野飲都$9.  發表於 12-5-8 16:31
Snakemama  點樣大使?個個星期都冇銭剩?用咗去邊?  發表於 12-5-8 15:11

可能我係另類,F1開始每月1600至現在F6每月2400,叫佢自已理財,從未過問,之前考DSE時同我講銀行有幾萬蚊

Jackieson    發表於 12-5-9 17:28
Yanamami    發表於 12-5-8 18:00

回復 dad1234 的帖子

嘩,你個仔(定女?)好厲害啊。 你都好厲害,對佢好信任。我希望我同我個仔都可以做到咁樣。用佢的$來俾大學學費 ^0*

Snakemama 發表於 12-5-8 17:56
回復 dad1234 的帖子

嘩,你個仔(定女?)好厲害啊。 你都好厲害,對佢好信任。我希望我同我個仔都可以做 ...
阿囡今年Music Festival 同考G7報名費+當日夾琴費都係自己出$啊......自己出$, 唔會懶唔練笛嘛.

ANChan59  My son paid for 1/3 of the piano cost from his Lai See.  發表於 12-5-9 01:08
Snakemama  好提議,我倆真係一啖擔  發表於 12-5-8 18:06
‹ 上一主題|下一主題