用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 齊加入討論小朋友尊注力問題?!
go

齊加入討論小朋友尊注力問題?! [複製鏈接]

Hi 各位家長:
今日想同各位家長討論一下有關小朋友尊注力不足問題?我小朋友現二年級, 一向性格活潑好動,
多喜歡戶外活動, 由幼稚園開始在上堂時已經是活躍份子, 喜歡結識小朋友or大朋友也可以傾吓計. 不大
喜歡靜態活動 (除了畫圖畫, 填顏色等屬於藝術性科特別like), 但上堂時不太尊心, 喜歡暸同學傾計,
但寫字好靚, 就算字體筆劃多也可以寫得好靚和整齊. 她十分喜歡別人讚賞來獲得滿足......本是平常事.

但現在是小學生, 上堂時同樣是活躍份子, 喜歡結識小朋友, 三五知己一起玩一起傾計, 但學校功課多咗,
人事複雜咗, ,不平事多咗, 休息玩樂時間小咗, 功課多咗, 種種原因....我決定請補習老師在家中補習. 初
時態度很好, 就算要補3-4小時也可以配合, 成績都好咗, 但只屬某些科目, 日子耐咗, 就開始投訴鐘數長,
成績差了點, 補習時尊注力很差, 一時離開座位攞小食, 一時問老師幾時走, 總之就樣樣都唔肯配合, 最好
快d夠鐘就perfect喇! 但最其怪係佢滿腔熱誠, 經常話想學要好的同學考好成績. 平常dictation不是100分
便97分. 但一到考試就會差, 明明識都會答錯, 又唔肯用時間睇清楚題目, 一味要快完成. 請問我小朋友
算唔算有'尊注力不足和過度活躍症'呢?  昨晚上網check, 發現BK有小朋友case和我相同, 要食魚油丸
Vegepa,  有無家長可分享一下心得或有人服用過此丸呢???

3    0    1    0

回覆:齊加入討論小朋友尊注力問題?!

情況跟我女一樣,同樣小二。我曾經都懷疑她有學習障礙,但默書卻不大問題,雖然不是次次一百分,但都有90幾分。都係考試明明識嘅都會答錯,睇題目非常之唔小心:;pppp:一味盡快完成,又唔覆卷。我都唔知她有什麼問題

我個女小一, 一樣快快做又唔履卷

回復 好命婆 的帖子

默書高分即系佢記性好,質數唔差,可能系個腦轉唔到,唔好放棄

回復 SnowWhite.hebe 的帖子

應該唔系ADHD,你個小朋友質數應該唔差,可能佢考試太緊張
默書系暴露一個人既記性,如果質數差,佢根本系科科都唔得,又或者科科補左習都系6X

佢有冇上上下堂走左出課室比老師complain,又或者同佢去街走左出去唔返,如果冇應該冇問題

smallfoothk  小一開頭定有,老師轉頭,少咗幾個,去廁所  發表於 12-5-14 13:40

好命婆: 真係同病相憐....不過肯定我哋囡囡係叻女, 所以dictation先至喧高分!
Anna,  緊係無喇! 我女乖起上噄好乖架, 可能都係補習老師多疑姐. 多謝各位參與討論, thanks!

好似唔太關專注力事, 我覺得

1. 可能 補習時間太長, 形式同佢性格不合, 或同補習老師合不來

2. 在校考試成績比dictation差, 可能是考試的範圍比Dictation 多, 要"長期記憶加了解" 的能力, 不同dictation 是靠 short term memory 為主, 所以表現不同. 但高班左, 前者會更重要, 所以都要睇下點改.  

睇樓主原文, 佢唔專心發生在補習時間多, 都唔似係add / adhd,  add/adhd 要發生在幾種場合先係, 如學校, 家中 etc...(如冇記錯)

請問兩位, 什麼叫做 Add/ add/adhd or adhd呢?? 喧即係我小朋友有冇問題呢?
佢最怕給人家知道佢d瘀事, 情緒有時會不受控, 程度不是太差, 但已令我很勞氣,唉!

其實有無想過,平時默書跟考試的模式係好大分別的,默書你可以預計到個範圍,老師讀一句就默一句,好容易handle,再加上一星期至少默一次書,默書模式習慣了,小朋友就有安全感。相反,考試就好唔同,一年先2測2考(我個仔),平日老師都唔會操卷,咁考試模式就更難捉摸,再加上小朋友一知道要測驗考試就自然好緊張(我地仲緊張),緊張就少不免會失準了,我覺得很正常!

人比人比死人,小二合格便可,不用太擔心,想更清楚可check一吓有冇AXX,另朋友食OmeGA 3 (vitasal Health)

每次補三至四小時?
小朋友 attention span 只有約三十分鐘......

三、四個小時,應該小一小二,比較有難度!

另外,原來小朋友的習慣,都會養成專注力不足!

如果小朋友唔夠瞓無精神,都會影響專注力!補習3,4個鐘真係好長,挑戰人體極限,你阿囡無發脾氣都好叻!

好多謝咁多位嘅寶貴意見....我醒覺喇! 原來我真係好變態, 心好想幫吓佢, 無想到阿女只不過係小二學生, 要佢坐足三個鐘, 真係攞仍佢條命. 現決定今星期開始改回補2個鐘, 希望有改善喇! Thanks for all parents!

另外想問吓有無小朋友食緊" Vegepa魚油丸"呢?? 盒面標明 High Concentration Omega-3 &-6 又寫明Patented Formula DHA-free 喎!我女已經開始比佢食咗2日....得想知我有冇做錯到!?!?  
‹ 上一主題|下一主題