用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 13/14 小一,培僑書院
go

13/14 小一,培僑書院 [複製鏈接]

有冇媽媽/爸爸可以分享考培僑書院的心得?現在是否要訓練小朋友的普通話對答?

Thank You!

7    0    0    0
LLB

回覆:13/14 小一,培僑書院

有沒有BK爸媽都打算幫小朋友報培僑書院?

LLB

上年阿仔考時, 有英文,中文, 普通話問題,又有計數同寫中文字. 我地無特別訓練佢, 因為阿仔學校每日都有普通話堂.

你可以睇睇呢兩條link.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%9F%B9%E5%83%91

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%9F%B9%E5%83%91

醒目開學勳章

我囡囡舊年有PK既OFFER, 不過我地無TAKE到,
小女係K1下學期開始學普通話,

回覆:patrickBB 的帖子

Thanks for your information !!!

LLB

引用:我囡囡舊年有PK既OFFER,+不過我地無TAKE到,

原帖由 xanax1mg 於 12-03-28 發表
我囡囡舊年有PK既OFFER, 不過我地無TAKE到,
小女係K1下學期開始學普通話,
點解冇Take 既?係咪間學校唔好呀?同埋interview in D 乜架?請幫忙提供資料,我宜家為個仔擇小學真頭痛

LLB

醒目開學勳章

MATTHEWLOK 發表於 12-3-28 15:59
點解冇Take 既?係咪間學校唔好呀?同埋interview in D 乜架?請幫忙提供資料,我宜家為個仔擇小學真頭痛:s ...

PK都係一間好學校, 不過最後我地選擇SFA.
至於INT,你睇返樓上位SISTER比既LINK都好清楚.

引用:Quote:MATTHEWLOK+發表於+12-3-28+15:59+點

原帖由 xanax1mg 於 12-03-28 發表
PK都係一間好學校, 不過最後我地選擇SFA.
至於INT,你睇返樓上位SISTER比既LINK都好清楚.
...
e SFA 係咪小朋友會有好多功課?聽聞呢間小學好好,但好難考,你個女女好叻呀!

LLB

醒目開學勳章

MATTHEWLOK 發表於 12-3-28 16:33
e SFA 係咪小朋友會有好多功課?聽聞呢間小學好好,但好難考,你個女女好叻呀!

...

根據我舊年考左5間私小/直資既經驗, 係每一間都好難考....+油

引用:上年阿仔考時,+有英文,中文,+普通話問題,又

原帖由 patrickBB 於 12-03-28 發表
上年阿仔考時, 有英文,中文, 普通話問題,又有計數同寫中文字. 我地無特別訓練佢, 因為阿仔學校每日都有普通 ...
睇完暈暈地!
我家小b 點考筆試?
咁難!!!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+patrickBB+於+12-03-28+發表

原帖由 virgokaren 於 12-03-28 發表
睇完暈暈地!
我家小b 點考筆試?
咁難!!!
我個仔讀緊國際班的幼稚園,功課少,但英文及普通話對答都ok,但要寫字就有點麻煩

LLB

今年2nd in 副校有用英文講149,然後叫我個仔用中文講返係幾多。又有問小朋友有offer未。

angusmama129 發表於 12-3-29 00:18
今年2nd in 副校有用英文講149,然後叫我個仔用中文講返係幾多。又有問小朋友有offer未。 ...
佢用ONE FOUR NINE 定係 one hundred and forty nine ar...????? if 前者一定OK LA, 後者就要再教下丫仔了

one hundred and forty nine.

醒目開學勳章

MATTHEWLOK 發表於 12-3-28 18:23
我個仔讀緊國際班的幼稚園,功課少,但英文及普通話對答都ok,但要寫字就有點麻煩:igive ...

我囡上年考時都唔識寫獅子既"獅"字, 白板既"板"字, 結果佢寫左普通話拼音

xanax1mg 發表於 12-3-29 15:29
我囡上年考時都唔識寫獅子既"獅"字, 白板既"板"字, 結果佢寫左普通話拼音
咁叻識用拼音。
咁係咪收左? 有冇讀呀?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

考新派直資都係想小朋友愉快學習,吾好做功課奴。

點知而家愈考愈難。為求一個學位,幼稚園就要谷!!!!

引用:Quote:xanax1mg+發表於+12-3-29+15:29+我囡

原帖由 virgokaren 於 12-03-29 發表
咁叻識用拼音。
咁係咪收左? 有冇讀呀?
勁呀!同時覚得D小朋友好慘,只係5歲就要學咁多嘢去爭一個唔知啱唔啱小朋友讀的學位,真難
LLB

引用:今年2nd+in+副校有用英文講149,然後叫我個

原帖由 angusmama129 於 12-03-29 發表
今年2nd in 副校有用英文講149,然後叫我個仔用中文講返係幾多。又有問小朋友有offer未。 ...
如果我個仔去考實唔識答

LLB

回覆:13/14 小一,培僑書院

請問筆試考D咩?Thanks

LLB
‹ 上一主題|下一主題