用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2012-13年度終於interview完3間了
go

2012-13年度終於interview完3間了 [複製鏈接]

終於in完音小,優才及真道了...
其實都係2間半....因為真道都要等收信再去in家長....
一次過就好啦....又要再去多次in家長....煩呀

今年度的好多小朋友呀...間間都千幾兩千人去....

7月及8月好快就知道得唔得啦...咁都好快d知道收唔收....good

跟住又等8月,9月,10月其他學校的報名期啦.....
   0    0    0    0

回復 1# monsuki 的帖子

很好呀!加油
音小和優才只有一次interview而且下個月就知結果嗎?真好,唔洗心掛掛

原帖由 monsuki 於 11-6-27 14:42 發表
終於in完音小,優才及真道了...
其實都係2間半....因為真道都要等收信再去in家長....
一次過就好啦....又要再去多次in家長....煩呀

今年度的好多小朋友呀...間間都千幾兩千人去....

7月及8月好快就知道得 ...

我地上年呢個遊戲足足玩咗一年有多, (同你地一樣, 一開始就係呢3間, 不過我無考優才) 剛啱先叫終於劃上句號, 由唔睇有或無一條龍開始考, 到近尾聲, 有好強烈聲音同我講, 要一條龍, 千祈唔好再要我玩一次, 命都比埋佢.........

仲有提提你地, 上年我又係6月考真道, 到而家咩消息都無, 一封信, 一個電話都無交待, $200當去咗次practice算, 不過我估唔到可以咁無下文都有, 連下一學年都已經開始interview喇.

醒目開學勳章 王國長老

呢句睇到得幾乎噴咖啡
真道咁多年PRACTICE都係咁, IN完第一輪, 校長有期就會按"分數"次序CALL人去IN, 又唔會再出信通知家長REJECT定WAITLIST定點
如果心儀真道, 就要留意呢個安排喇
原帖由 GBM 於 11-6-27 04:18 PM 發表
到近尾聲, 有好強烈聲音同我講, 要一條龍, 千祈唔好再要我玩一次, 命都比埋佢.........

真道年年都俾人鬧呢樣嘢架喇,遲啲等我有機會問吓校長點解係都唔肯寄reject信先。:loveliness:

以前我都會覺得收到得過知字都好,經過呢一年就明白,因為收到reject的話真係好hurt,不通知仲有得望下。

回覆 4# GBM 的文章

回復 5# Charlotte_mom 的帖子

O下? 又真系'無答颯'左d!!

我就IN完兩間, 優才7月先IN, 雖然聽人講7月IN 機會微D, 但都去試下啦, at least 我知道原來真係得我個仔咁怕羞 (at least 我個時段係咁), 死都唔肯跟人地入課室, 要我地陪佢去到課室門口先ok….
我估真道唔出reject信好可能因為係早confirm, 好多人會應承左留左位, 最後可能都唔讀, 所以佢地會按個list 去再confirm, 所以收唔到信都仲有希望…哈哈!!!

收報名費$200....都寄番信俾人知道收唔收呀,   學校唔通$1.4郵票都唔俾家長.

原帖由 monsuki 於 11-6-28 11:46 發表
收報名費$200....都寄番信俾人知道收唔收呀,   學校唔通$1.4郵票都唔俾家長.

個人認為唔係學校俾唔起$1.4郵費,而係有以下一啲考慮:
1. 根據過往經驗,校齡淺嘅真資(不只係真道,仲有優才等等,曾响簡介會聽過優才陳校長訴苦,話好多被取錄家長,拖到八月開學前夕先放棄優才學位,搞到失哂預算),响好多報考家長心目中,只係水泡,唔係心目中杯茶,所以真道深深明白呢個道理,就算收滿人,都預咗仍要面對有好多家長走嘅情況,所以學校唔會咁輕易去reject任何一個考生。2. 開學後,直資裡仍有學生會走,學校會因應情況繼續找waiting list裡嘅小朋友面見,睇吓有冇機會入讀,所以我相信呢個亦係真道唔會寄reject信嘅原因。

原帖由 littlefaith 於 11-6-28 13:01 發表
個人認為唔係學校俾唔起$1.4郵費,而係有以下一啲考慮:
1. 根據過往經驗,校齡淺嘅真資(不只係真道,仲有優才等等,曾响簡介會聽過優才陳校長訴苦,話好多被取錄家長,拖到八月開學前夕先放棄優才學位,搞到失哂預算),响好多報考家 ...

咁我又唔明o剌...點解優才明知有咁o既情況, 仍然咁早in, 咁早出result 呢???

亦都可能有d 心大心細嘅人, 早d 留住佢地, 等佢地唔再心大心細, 加上係直資, 一commit左就唔可以抽獎啦!

講真,現在已經6月尾,大抽獎亦有答案,真道亦都應該比個答案D家長,係有機會?或無機會?何況報名費亦係數一數二......貴.

回覆 15# icq123 的文章

真道上個星期才打給我們約second in, in後亦即時offer學位給我小朋友, 但我們最終沒有接受, 所以相信6月大抽獎過後, 都有家長放棄學位, 喜歡真道的朋友, 還是有機會的~

原帖由 ChristieMing 於 11-6-28 15:05 發表

咁我又唔明o剌...點解優才明知有咁o既情況, 仍然咁早in, 咁早出result 呢???

新學校如果遲in, 連in嘅人數都少埋, 仲大件事!

原帖由 芷欣mama 於 11-6-30 01:26 發表
真道上個星期才打給我們約second in, in後亦即時offer學位給我小朋友, 但我們最終沒有接受, 所以相信6月大抽獎過後, 都有家長放棄學位, 喜歡真道的朋友, 還是有機會的~ ...

咁快有offer, 唔係sep先有咩.... 不過真係又狠有offer, 但又想大抽獎, 都真係難選擇 !!!

原帖由 tinyuichan 於 11-6-30 08:58 發表

新學校如果遲in, 連in嘅人數都少埋, 仲大件事!

不過真道都係好學校, 其實佢都唔洗驚啦, 我估d人唔讀都因為大抽獎, 唔關間學校事嘅!
‹ 上一主題|下一主題