用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC收左我個女,唔知讀唔讀好,請比意見.
go

RC收左我個女,唔知讀唔讀好,請比意見. [複製鏈接]

報個時,諗住比個女試下,諗住機會好微,點知比個傻妹得左 .本來諗住照交留位費先,點知好貴,$12800 .我嘅考慮點/疑問如下:

1) $, 唔知佢以後d學費加得勁唔勁.如果年年都加,我都唔知頂唔頂得住.仲有,我須唔須要預$比佢讀課外活動呢?
2) 紀律問題.好驚佢學壞.
3) 中文程度:我知佢有普通話,但唔知佢書寫能力得唔得
4) 我還可以參加小一自行派位,私校,直資和大抽獎嗎?
5) 我仲有個細B,我當然希望兩個讀埋同一間,唔知家姐帶埋個妹入嘅機會高唔高呢?
   0    0    0    0

Congulation! Good but you may concern about your budget and the chinese level quit not same as local school.
If you accepted the international school. You may plan any university in the other countries.
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

抉擇

原文章由 KaKaYa 於 08-1-30 12:29 發表
Congulation! Good but you may concern about your budget and the chinese level quit not same as local school.
If you accepted the international school. You may plan any university in the other countrie ...

我的女兒亦被取錄,但最近從外籍朋友口中聽到RC家長對RC的批評,說RC的學生課堂以外,常以廣東話交談。英文程度被質疑。

mrose

原文章由 mrose 於 08-1-30 16:13 發表

我的女兒亦被取錄,但最近從外籍朋友口中聽到RC家長對RC的批評,說RC的學生課堂以外,常以廣東話交談。英文程度被質疑。

mrose

我的女兒現在於康樂園國際學校就讀RECEPTION,該校的師資,教學方式及熱誠,近年獲得很高的評價,據我一位SJS家長朋友表示,SJS及RC近年亦錄取了HLYIS很多學生,HLYIS唯一缺點是該校只有幼稚園和小學,沒有附設中學部。事實上我的女兒每天上課也很開心,加上由於該校收取的學生多是外籍人士,所以該校的英語水平很好,如今RC取錄,我不知怎樣抉擇,請教RC家長給予寶貴意見!

mrose

醒目開學勳章

原文章由 mrose 於 08-1-30 16:32 發表

我的女兒現在於康樂園國際學校就讀RECEPTION,該校的師資,教學方式及熱誠,近年獲得很高的評價,據我一位SJS家長朋友表示,SJS及RC近年亦錄取了HLYIS很多學生,HLYIS唯一缺點是該校只有幼稚園和小學,沒有附設中學部。事實上我 ...

照你咁諗, 你應該比你女兒讀HLYIS小學, 中學開始就去外國讀.

其實學生喺課堂以外講廣東話好平常, 情況亦可接受.  呢度係香港, 你地嘅親戚朋友亦都會有人講廣東話, 香港人生活喺香港而唔識廣東話亦都好奇怪 同輸蝕.  除非你打算只讓你女兒一定要同識英文嘅人做朋友及或將來只會在外國生活.  縱使如此, 識多一種方言/語言, 始終有好處的.

我囡囡而家讀緊k1, 喺學校一定全英語溝通.  其他時候, 我地同佢講英文, 佢就講英文; 同佢講廣東話, 佢就講廣東話 .

Hello Mrose,

I am sorry I have to type in English because my Chinese typing speed is extremely slow due to lack of practics. Anyway, I am very glad to know you are one of the HLYIS parent. I always want to share more with HLYIS parent because I am a new one. I have girls now attending the pre-nursery class and to be honest I am not sure if this is a good choice for me because I don't know this school very well apart from getting to know them from their websit. Well I do also have some comment from a freind of mind who is now teaching in ESF and she told me that HLYIS should be my 1st choice. Can you tell me why don't you want to let your kid to stay in HLYIS instead of applying RC? Besides, I know HLYIS also offers up to year 9 education already. Seems they are approaching to extend to secondary education. Of course their school fee is higher than ESF especially for Primary School. This could be one of the consideration for many parents. Let's share more and if you want pls PM me. Thanks a lot.

原文章由 VVMUM 於 08-1-31 14:23 發表
Hello Mrose,

I am sorry I have to type in English because my Chinese typing speed is extremely slow due to lack of practics. Anyway, I am very glad to know you are one of the HLYIS parent. I always w ...

因為EFS歷史悠久,如果小朋友要選擇讀國際學校,EFS應該有保證吧,其實我也只是從一些SJS家長朋友口中聽取意見,直至RC近年成立,因為他們打正旗號不會忽視中文教學而得到不少香港家長推崇,加上他們的校社設施一流,真的很有吸引力。
至於HLYIS,我的女兒自從轉讀後,她每天上學或放學也是一張快樂的笑臉,而且因為學校鼓吹閱讀風氣,我女兒越來越對閱讀產生興趣,又常常自發性讀故事書。
我是在職婦女,每天也是賓賓送女兒上學,我賓賓告訴我,HLYIS的老師很友善很關愛學生,他們每早看見小朋友上學時,就好像老友般打招呼互相問好,在我賓賓面前如是,不會像某些老師交戲。

放心

原文章由 mrose 於 08-1-31 15:25 發表

因為EFS歷史悠久,如果小朋友要選擇讀國際學校,EFS應該有保證吧,其實我也只是從一些SJS家長朋友口中聽取意見,直至RC近年成立,因為他們打正旗號不會忽視中文教學而得到不少香港家長推崇,加上他們的校社設施一流,真的很有吸 ...

還友,我女兒考RC,另一重要原因是RC附設中學,HLYIS只能讀到YEAR 9,RC省卻將來找中學的煩惱,加上我相信小朋友趁細細個轉換環境比較好,上小學正好是一個階段。
但我可以肯定告訴你,你放心讓小朋友在HLYIS完成幼兒班,直至小朋友考小學才傷腦筋吧,如果你一心讓小朋友繼續讀IS,她將來小學面試應該不愁沒有IS收。你的小朋友讀HLYIS,我估計你應該是HLY的居民吧。
mrose

Hi Mrose,

I am also a working Mum. My girls only started with HYLIS at the beginning of this month and so far so good. When did you kid (girl or boy?) start in HYLIS? Was he/she still speak Chinese with you? Will you definitely give up HYLIS for other internation school? I was told by the principle when we met her the first time that the Chinese language level in HYLIS is only 1 year behind local school while the Putonghua oral ability is even higer than local school. So I think you do not need to worry about your kid's Chinese ability if they stay in HYLIS. On the contrary, if you are going to change to ESF, then you might need to worry.

As far as the teachers concern, I agree with you that they seems are very caring teachers. They almost write to me and tell me my daugthers' situation in the school in the handbook everyday. I think they do really care of them. Besides, the school bus mum and the driver are also very good. My girls enjoy very much the journey home everyday in the school bus. BTW, do you live in Taipo?

Mrose, btw I don't live in HLY, I live in YL.

如果你真的英文質素重要些,那麼SJS好過RC,而我有同教ESF家長及老師談有開中文水平,水平一定比傳統學校低好幾年,所以有長有短!!!
HYLIS雖然是好學校,但YR 9要選學校就煩惱些;如我喜歡學校小人的話,而又近住所可以想想
ESF國際評價會高些,但ESF家長評價有好有不好,所以重要最後要自己選啦!

原文章由 daydream 於 08-1-31 16:32 發表
何需煩惱, 理性的選擇必定是:  SJS > RC > HYLIS
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

想中文及英文都兼備, 但係又唔想課餘時間講廣東話, 會唔會好矛盾呢

呢啲係唔可以避免, 就算送個小朋友去外國讀書, 有中國人嘅地方, 只要佢哋識講廣東話, 都會用廣東話溝通, 我啲兄弟,堂細佬妺都喺係外國讀書, 課餘時間講廣東話呢啲情况經常有, 除非當中有人係唔識廣東話, 就會用英文.

若果你覺得呢點係一個好重要嘅問題, 咁你真係要考慮清楚比唔比你囡囡讀RC.

原文章由 puifun 於 08-1-31 18:45 發表
想中文及英文都兼備, 但係又唔想課餘時間講廣東話, 會唔會好矛盾呢

呢啲係唔可以避免, 就算送個小朋友去外國讀書, 有中國人嘅地方, 只要佢哋識講廣東話, 都會用廣東話溝通, 我啲兄弟,堂細佬妺都喺係外國讀書,  ...

Very good point and it is very true

原文章由 mrose 於 08-1-30 16:32 發表

我的女兒現在於康樂園國際學校就讀RECEPTION,該校的師資,教學方式及熱誠,近年獲得很高的評價,據我一位SJS家長朋友表示,SJS及RC近年亦錄取了HLYIS很多學生,HLYIS唯一缺點是該校只有幼稚園和小學,沒有附設中學部。事實上我 ...

Dear Mrose
Which year of entry you are referring to? I've been told the “SJS” secondary school entry (year7) is very difficult!

My friend has a girl been invited to sit the exam and passed, but no vacancy.

If your target school is SJS / or whatever which one, sooner is better!

MarcusD

原文章由 Y6baba 於 08-1-31 21:55 發表

Very good point and it is very true

RC的YEAR 1,我沒有想得那麼長遠,只想女兒入讀一間她喜歡的學校,在沒有太大壓力下順利完成小學中學階段,至於將來我有能力而她又有想繼續讀大學,我就送她出國,她無心向學就出社會做事,也不敢太大期望,因為自問沒有花太多時間去貼身栽培她,我知道有很多媽咪真的很勁,將所有時間都為兒女籌謀。
mrose

MacusD,

忘了告訴你,最近認識了一位自稱是早年在SJS完成中學課程,及後到加拿大讀大學的奇怪男孩,他沒有上進心但滿腦子也是識女仔結婚生仔的思想,連說話也慢三拍。在此澄清我不是想質疑SJS的學生。我想應該不是學校的教育問題,是與家庭的養育問題有關。
mrose

原文章由 Y6baba 於 08-1-31 21:55 發表

原文章由 mrose 於 08-1-31 15:55 發表

還有,我女兒考RC,另一重要原因是RC附設中學,HLYIS只能讀到YEAR 9,RC省卻將來找中學的煩惱,加上我相信小朋友趁細細個轉換環境比較好,上小學正好是一個階段。
但我可以肯定告訴你,你放心讓小朋友在HLYIS完成幼兒班,直至小朋 ...

我的女兒是今年1月才插班讀HLYIS的,之前她讀安基司國際班,再之前在滌濤山的Natures,因為很多原因,我輾轉替她轉了兩次校。其實我真的很喜歡HLYIS,只是我很擔心如果要待女兒在HLYIS完成YEAR 9,到時她再找中學可能會較麻煩,更重要是她之前的朋友圈子又要改變,倒不如趁她年紀細盡快轉一個可持續的學習環境吧。
今天早上,我抽了時間到HLYIS欣賞女兒的新年表演,你有去嗎?

原文章由 mrose 於 08-2-1 13:04 發表

RC的YEAR 1,我沒有想得那麼長遠,只想女兒入讀一間她喜歡的學校,在沒有太大壓力下順利完成小學中學階段,至於將來我有能力而她又有想繼續讀大學,我就送她出國,她無心向學就出社會做事,也不敢太大期望,因為自問沒有花太多時間 ...

你既長遠定義都幾有趣,
但你字裡行間又好似講緊另一套,
"沒有想得那麼長遠.......只想.....完成小學中學....
大學...........出國...........做事...."

我咪好短視
我只想個小朋友講比我聽佢今日"開心"

:恭::喜::發::財:

原文章由 mrose 於 08-2-1 18:58 發表

我的女兒是今年1月才插班讀HLYIS的,之前她讀安基司國際班,再之前在滌濤山的Natures,因為很多原因,我輾轉替她轉了兩次校。其實我真的很喜歡HLYIS,只是我很擔心如果要待女兒在HLYIS完成YEAR 9,到時她再找中學可能會較麻煩 ...

短視和長視很因人而異,每一個人都有自己的憂慮,任何父母有能力的話,都想給兒女最好的。
‹ 上一主題|下一主題