用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網,住荃灣區,得十五分,女仔,你會點揀? ...
go

62網,住荃灣區,得十五分,女仔,你會點揀? [複製鏈接]

62網,住荃灣區,得十五分,女仔,有何策略?請給些意見。
   1    0    0    0

原文章由 Mikiwong 於 07-9-27 22:55 硐表
62網,住荃灣區,得十五分,女仔,有何策略?請給些意見。

你得15分就唔CHOOSE D超熱門啦~~例如浸信聯,荃官,海官~~但荃官同海官因冇宗教背景,SO你都可博~~另外你可選馬灣基慧~~比較次熱門~~是一間較活動既學校~~荃灣咁多好學校,唔需要太擔心~~

除婥蔚媽咪提的, 你可以睇下伍季明下午校. 柴天都好,不過上午校將會2009搬去深井...會遠d啦!!!

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-9-28 14:24 硐表

你得15分就唔CHOOSE D超熱門啦~~例如浸信聯,荃官,海官~~但荃官同海官因冇宗教背景,SO你都可博~~另外你可選馬灣基慧~~比較次熱門~~是一間較活動既學校~~荃灣咁多好學校,唔需要太擔心~~ ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 9/28/2007 14:48 硐表
除婥蔚媽咪提的, 你可以睇下伍季明下午校. 柴天都好,不過上午校將會2009搬去深井...會遠d啦!!!

仲有 石鍾山...呀

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-9-28 14:24 硐表

你得15分就唔CHOOSE D超熱門啦~~例如浸信聯,荃官,海官~~但荃官同海官因冇宗教背景,SO你都可博~~另外你可選馬灣基慧~~比較次熱門~~是一間較活動既學校~~荃灣咁多好學校,唔需要太擔心~~ ...

還有一間後起之秀,在石圍角邨, 是石圍角小學.  老師有愛心, 功課適量, 特別注重英文, 多元化課外活動, 同學讀得開心.

刚剛接完仔放學,海官叫籌到178号,你話照計咪好多人去報!
kiukiuleung
原文章由 bigbigboy 於 07-9-28 15:32 硐表

還有一間後起之秀,在石圍角邨, 是石圍角小學.  老師有愛心, 功課適量, 特別注重英文, 多元化課外活動, 同學讀得開心.

bigbigboy

我有去參觀過石圍角小學,是跟隨荃灣家教會去的,當日由校長去介紹學校資料,內容豐富,而校長亦很年青,充滿幹勁,對教學滿腔熱誠,給我留下良好印象,我只是擔心升中派位方面不知好不好。

請問有沒有媽咪/爸爸可以分享石鍾山這所學校?

想問以下荃灣小學邊間好?
1) 天佑小學
2) 浸信會聯會小學
3) 荃灣基慧小學(荃景)

小女現在荃灣祈德迦南讀k3,現要選校...她性格比較好動,成績ok

但只有5分...點算好?

原文章由 Chrisse 於 07-9-29 23:31 硐表
想問以下荃灣小學邊間好?
1) 天佑小學
2) 浸信會聯會小學
3) 荃灣基慧小學(荃景)

小女現在荃灣祈德迦南讀k3,現要選校...她性格比較好動,成績ok

但只有5分...點算好? ...

chrisee>>>傻豬你仲有適齡兒童o個10分, 即係有15分呀!! .   天佑我細個o個時超多功課同校舍都比o個2間舊.  浸聯有20分都要抽, 咁我會揀基慧多d.  但係咪你最鍾意o既一間先??

你搬o左去荃灣啦??
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 Jennie 於 07-9-29 23:46 硐表

chrisee>>>傻豬你仲有適齡兒童o個10分, 即係有15分呀!! .   天佑我細個o個時超多功課同校舍都比o個2間舊.  浸聯有20分都要抽, 咁我會揀基慧多d.  但係咪你最鍾意o既一間先??

你搬o左去 ...

如果揀基慧, 不如選伍下, 因為伍下以前(半手日制學校)可能無咁多人鍾意, 不過08年12月就轉為全日制, 地點始終較理想, 不妨可考慮下!

原文章由 Jennie 於 07-9-29 23:46 硐表

你搬o左去 ...

係呀,我搬左過荃豐住。。。其實我本身勁鍾意馬灣基慧,但B爸唔LIKE所以否決左,而呢3間。。。天佑都係我心水。。。咁係唔係要自己去交表?。。。老師咩都冇講。。。唉。。。

原文章由 羊咩囝 於 07-9-29 22:41 硐表
請問有沒有媽咪/爸爸可以分享石鍾山這所學校?

我的心水。活動教學,科技至強

我都好喜歡浸聯,不過最近聽聞這是一所很谷學生的學校,是否屬實?因我恐怕小朋友會很辛苦。:cry:

原文章由 Mikiwong 於 07-10-1 22:52 硐表
我都好喜歡浸聯,不過最近聽聞這是一所很谷學生的學校,是否屬實?因我恐怕小朋友會很辛苦。:cry:

個人意見~"NO FREE LUNCH"
要派位好既學校,又點會唔辛苦

原文章由 bigbigboy 於 07-9-28 15:32 硐表

小事一則:

上兩個月,我在6羊商場巧遇數年不見友人,其大仔剛在"石小"畢業,友人大歎升中不甚理想,說兒子是BAND2生科科合格卻連首志願"梁省德"也派不入,派了一間BAND3尾"呂XX",她最不甘更還看到在"荃公"派位侄兒,連主科也不合格卻派到"梁省德",那時才聽到老街坊們說"石小"多年派位都不及"荃公"好,最後她說絕不讓今年申請小一妹妹步哥哥後塵云云

原文章由 Mikiwong 於 07-10-1 22:52 硐表

浸聯很強調學生要愉快學習,因此無論功課量,考試次數和課程程度都會較同區的傳統小學來得少和淺,相對來講是一間比較唔谷學生的學校,特別是低年級情況就更明顯。但學校唔谷學生,不代表學生可以讀得很輕鬆,因為浸聯學生的家長絕對會谷仔女!

[ 本文章最後由 jcctiu 於 07-10-2 07:40 編輯 ]

原文章由 Chrisse 於 07-9-30 17:06 硐表

係呀,我搬左過荃豐住。。。其實我本身勁鍾意馬灣基慧,但B爸唔LIKE所以否決左,而呢3間。。。天佑都係我心水。。。咁係唔係要自己去交表?。。。老師咩都冇講。。。唉。。。 ...

CHRISSE>>要家長親身交form, 因為叫委託人你要比埋封委託信間學校呀!! 你d 身份証..正/副本都要比埋委託人.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.
‹ 上一主題|下一主題