用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 讀聖羅撒幼稚園會否直升小學嗎?
樓主: hlymiffy
go

讀聖羅撒幼稚園會否直升小學嗎? [複製鏈接]

我都係咁諗,但又唔係好想give up, 好煩.....
請問你係咪有更好offer?
原帖由 koala小寶寶 於 10-1-18 21:32 發表
我本身係舊生, 非教徒, 呀女o個日表現都幾好, 收左,
不過基於15分可以上到小學o既機會係0, 我都會give up個位~

My daughter is 0712 baby, no religion, no relationship --- accepted by SRL
原帖由 conniew117 於 10-1-18 14:42 發表
起碼有約2000個申請, 但唔係人人都有去INTERVIEW. 我真係唔係好知佢地收咩學生? 有無0710後既小朋友, 又無領洗, 無任何關係(eg. old girl of mama, no any relative study here), 而又收左呢?

...

如果有2000個申請,保守估計都有 1500 去 interview,共收 150 個K1,都唔算容易。

我又覺得聖羅撒幾公平,當日BB表現幾精靈,只不懂答一題顏色。無宗教,非old girls,住新界,收左。

因為家住新界,覺得九龍學校會唔收,費事浪費學位,事實證明又唔係咁喎!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我個女係0708, interview 果日由 daddy 帶去, 聽 daddy 講, 囡囡果日表現好, 問咩答咩, 最後又 bye bye, 取糖又say thank you。

我地咩 background 都冇, 冇old girl, 冇宗教, 收左.

醒目開學勳章

如果你們有人give up個位
咁阿囡個waiting 希望有機會啦

我其實都會放棄個位, 因為阿囡都有心儀. 雖然我自己就喜歡SRL多d, 但老公就鍾意另一間, 起碼將來3年後會有個backup. 所以, 我地會放棄.

醒目開學勳章

如果係old girl, 不是應該至少有20分嗎?? why 只有15 points ?? 咁如果住係34net, 咩情況先有jetso ?? 是大抽獎嗎?

原帖由 koala小寶寶 於 10-1-18 21:32 發表
不過基於15分可以上到小學o既機會係0, 我都會give up個位~

我個囡都係10月細b,srl收左,佢係12月5日1530in,佢係一個外向b,當日見到老師問佢好多野,佢都有答,老師不斷舉起姆指讚佢,可能佢都答o岩晒掛。我都係唔識人,冇領洗冇背景住九龍。我覺得srl 比起其他出名既幼稚園面試公平好多,其他多數收大仔。甚至有學校連大b細b既面試內容都唔一樣,srl 起碼一視同仁。

回覆 8# sammilcm 的文章

咁又未必, 我個女好外向. 嘻嘻  :p

thanks

If you are 舊生...is 20分 not 15分

‹ 上一主題|下一主題