用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文小學vs中文小學
樓主: angusBBB
go

英文小學vs中文小學   [複製鏈接]

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-8+09:21+以前

原帖由 小曳人 於 14-07-08 發表
我地都係咁大
都係咁讀英中,咪又係咁升大學...
其實依家英中,就算名校,除了英文主科之外,好多老師都中、英夾雜去教書,而且别期望英文科以外的老師英文会好好只不过課本全是英文罷了…………所以,我真是認為要学好英文主要是靠家庭自小培養,而不是靠学校……

小曳人  係!  發表於 14-7-8 12:28

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-07-08+發表我地

longlokma 發表於 14-7-8 12:04
其實依家英中,就算名校,除了英文主科之外,好多老師都中、英夾雜去教書,而且别期望英文科以外的老師英文 ...
又之前去O運地區名小簡介,上台表演學生是美音,介紹的net 是英,你話這同學流利英語是學校教出來真野人則疑。
又再之前去O運超hot 直G open day, 當年上台老師和義工學生的英文fluent 但帶港音(just an observation), 近年ek jm 話這校的學生口音很正,咁究竟係學校請多左net 定學生本身英文lev 好左就anyones guess.

HaYi  如果奧運指TSL, 你可能真要updated 下. 我去過十幾間直私, TSL / CKY 的學生平均英文程度幾好, 同埋都幾運用在日常生活.  發表於 14-7-9 17:34

回覆:英文小學vs中文小學

我認為很大程度家庭因素影響孩子英語水平致深,但説學校毫無關係卻又不是。簡單説在家說中文的 IS 學生,很多也能達第一語言水平。又例如女拔的校規是一入校門只可説英文,中文課除外。又例如小女以前的中小,有學生會自發在小息以英語交談。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+joanthony+於+14-7-8+11:52+編

原帖由 joanthony 於 14-07-08 發表

通常升到去band 1 英中, 當然本身讀書能力無問題先, 但點解 ...
所以小學時英文科就算好到學校成績級頭都唔好太老定, 因香港中文小學的英文科課程之淺真係....而係要睇小朋友本身的能力有無超越課程

xxxxxx

中小要照顧全港學生,第二語言的英文不能太深。我一向説香港英語兩極化,但平均水平沒有上升。小女以前也是中小,但小四時可以全英義務助教弱勢學校的小二三生英語課外活動。

不過同意分數絕對反影不了英語水平。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-7-8 12:51
我認為很大程度家庭因素影響孩子英語水平致深,但説學校毫無關係卻又不是。簡單説在家說中文的 IS 學生,很 ...
學校的學習氣氛的確很重要。
我也只是想帶出若家長心e英小但只有中小offer, 亦無須太失望,只要看清楚課程欠缺什麼,加強小孩那方面能力便可,其實有些中小有些科目也是用英文的,而英文比重亦會隨著年級而增加。

shadeslayer  Absolutely.  發表於 14-7-8 23:32

回覆:shadeslayer 的帖子

agreed! 英西法葡都起源自拉丁文,好類似相對比較易學。 中英係兩個不語系,完全是兩回事。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-8+09:21+以前

原帖由 小曳人 於 14-07-08 發表
我地都係咁大
都係咁讀英中,咪又係咁升大學...
我讀書時中學係全英授課(中文同中史除外),唔會夾雜廣東話喎

等我又分享下我經歷,小學我媽咪以近為原則,揀咗屋企隔離嘅中文小學,程度好一般。

中學升咗上一間區內band 1名官校(英中),上堂真係英文授課,唔會夾雜廣東話。我中一時成績中等,但中二開始,已經考第三,中三時仲考第一!

我雖然中文小學升英中,但初中(中二開始)時,我英文係全班最叻嗰個。亦比老師推薦參加外國大學舉辦的英語能力測試,最後間大學有份report,話我係全港同級學生中,英文係最top 2%嘅人。

咁照我呢個case嚟睇,中文小學都唔係太差啫。

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-07-08+發表我地

原帖由 anniellm 於 14-07-09 發表

等我又分享下我經歷,小學我媽咪以近為原則 ...
可否分享吓你點樣做到英文top 2% 呢?

引用:Quote:原帖由+anniellm+於+14-07-09+發表我

原帖由 serinac 於 14-07-09 發表
可否分享吓你點樣做到英文top 2% 呢?
其實屋企無栽培,不過我覺得自己算係有啲sense。唔知點解釋,總之係對英文係有一種sense。

另外,我諗係我自己興趣啩,因為我中學時好迷外國band,唔聽廣東歌,覺得外國音樂正過香港多多聲。
嗰時係迷到可以放咗學去hmv「䈬」幾個鐘(那些年的尖沙咀hmv好大間成五、六層)。
又會買外國啲音樂雜誌。

同埋夜晚鐘意睇Late show with David Letterman,好幽默,不過無字幕,又講得快,可能就係咁練返嚟。

早陣子,屋企附近商場有個迷你書展,有人sell我oxford教材,佢一聽我講英文,以為我係外國返嚟(我大學係香港讀,無出國留學),因為我講英文係無香港口音。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+14-07-09+發表可

其實屋企無栽培,不過我覺得自己算係有啲sense。唔知點解釋,總之係對英文係有一種sense。

另外,我諗係我 ...
多謝分享,換句話説,不是由操練習來的。

anniellm 發表於 14-7-9 13:49

另外,我諗係我 ...
睇嚟聽英文CD真係幾有用,等我比囡囡係暑假聽多啲至得。謝謝分享!

引用:Quote:原帖由+anniellm+於+14-07-09+發表其

原帖由 shadeslayer 於 14-07-09 發表
多謝分享,換句話説,不是由操練習來的。
係,除咗做老師叫做嘅練習,無額外做任何練習。但我睇英文/講英文時係可以用英文思考,唔止係讀/寫語言

HaYi  that is important.  發表於 14-7-9 17:35

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-07-09+發

係,除咗做老師叫做嘅練習,無額外做任何練習。但我睇英文/講英文時係可以用英文思考,唔止係讀/寫語言

...
英文好的孩子都可以雙語思考。不停在腦內中英轉換,想好都幾難。

引用:Quote:anniellm+發表於+14-7-9+13:49+其實

原帖由 serinac 於 14-07-09 發表
睇嚟聽英文CD真係幾有用,等我比囡囡係暑假聽多啲至得。謝謝分享!
我係照沉迷㗎,試過一邊食飯,戴住耳筒聽英文歌,雙眼又望住電視睇翡翠台,睇中文字幕咁睇電視。

做功課、溫書都會聽住。
聽到考試時個腦都仲loop緊啲歌

Btw,我中文成績都幾好㗎

等我又分享下我經歷,小學我媽咪以近為原則 ...
多謝分享

只可以講冇"呢種"sense, 冇"呢種"興趣, 用"呢種"方法係唔會有"呢種"效果. 其實家長參考別人的成功個案時, 更重要係了解下孩子的能力和興趣, 有時太過強求要去到native 咁又係好無謂. 小朋友努力學外語, 做到學校的要求, 應付到日常生活需要已經係一件值得讚賞. 成日彈港式口音, 笑人唔夠native, 當初不如嫁個鬼佬生個mix

HaYi  鬼佬都睇UK/US 那區, 否則音都不一定準,  發表於 14-7-9 17:37

joanthony 發表於 14-7-8 07:50
Quote from bk

中文小學升上英文中學係咪真係咁難適應?我女小學成績幾好,不過升左上中學之後成績一落千 ...
點解個女仔會咁, 發生咩事, 死啦, 我果個會唔會咁, 升咗上中學變咗個人咁。我都有諗過阿女升中就退休辭工唔做, 不過, 到時都要睇下手頭彈藥夠唔夠過世。擔心。

原帖由 longlokma 於 14-07-08 發表
其實依家英中,就算名校,除了英文主科之外,好多老師都中、英夾雜去教書,而且别期望英文科以外的老師英文 ...
無錯

引用:Quote:joanthony+發表於+14-7-8+07:50+Quot

原帖由 little_yolky 於 14-07-09 發表
點解個女仔會咁, 發生咩事, 死啦, 我果個會唔會咁, 升咗上中學變咗個人咁。我都有諗過阿女升中就退休辭工唔 ...
我估選banding程度高問題

‹ 上一主題|下一主題