用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-6-7+09:55+回

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-6-7+11:00

引用:Quote:bbforever+發表於+16-6-6+22:08+我仔

原帖由 little_yolky 於 16-06-07 發表
什麼小三家長, 今年阿妹小一家長都好用功(注意, 係家長用功)。記得兩年前家姐時大家都好hea的, 今年小一家 ...
我明顯覺得無論幼稚園同小學家長,都係一年比一年緊張/癲。學校考試卷也不甘後人,一年比一年深

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-06-07+發

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-06-06+發表so

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-07 發表
而家中文考試並非真的考中文,技巧先重要
我最唔理解點解DSE要考文言文

洋蔥頭媽咪  係,不過佔比重不太大  發表於 16-6-7 12:51

引用:Quote:bbforever+發表於+16-6-6+22:08+我仔

原帖由 little_yolky 於 16-06-07 發表
什麼小三家長, 今年阿妹小一家長都好用功(注意, 係家長用功)。記得兩年前家姐時大家都好hea的, 今年小一家 ...

S-Kwok 發表於 16-6-7 11:26
我最唔理解點解DSE要考文言文
其實文言文真係有助中文底子,不過實況係,靠精讀靠補習去考文言文,就變成只為個分數,無助中文底子囉,範文以外既文言文有幾多人會睇識睇?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-6-7 11:09
學邊種數係培養數感?
又無話係學邊種數,佢老師主要係教數個方法用多少少圖像同遊戲去幫佢。例如之前教分數概念,佢地會有D pizza既教具去幫佢地去了解。有次我地叫Pizza, 問阿仔想食幾多,哈哈,又幾搞笑,話要食3分1個...

MASAYA 發表於 16-6-7 11:37
其實文言文真係有助中文底子,不過實況係,靠精讀靠補習去考文言文,就變成只為個分數,無助中文底子囉,範 ...
學而不思則罔 思而不學則殆

MASAYA 發表於 16-6-7 11:37
其實文言文真係有助中文底子,不過實況係,靠精讀靠補習去考文言文,就變成只為個分數,無助中文底子囉,範 ...
唓, 咁講都可以話:實況係, 靠操數補習去考數, 就變成只為個分數, 無助數學底子啫。

dannisleung 發表於 16-6-7 11:46
我大女係學而不思, 細女係思而不學。

洋蔥頭媽咪  妳要求好高呀   發表於 16-6-7 12:52

little_yolky 發表於 16-6-7 11:49
唓, 咁講都可以話:實況係, 靠操數補習去考數, 就變成只為個分數, 無助數學底子啫。 ...
根本就係,分數根本反映唔到實際能力,考試其實考你知識好少部份之嘛,唔係覺得代表學生既全部嘛?係都幾陰功...
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 其實要到幾多年級

原帖由 scyauchris 於 16-06-07 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實要到幾多年級先知佢數學係强定弱。我女今年係小三, 始終初小的數其實不是太難 ...
我覺得數學能力係先天,又唔關遺傳事嘅,而且男仔同女仔都有分別,我自己數學一般,但兩個仔數學能力都好好。
如果小朋友數感強/能力高其實細細個都容易睇倒,我大仔Kg對數字已經好敏感,Kg老師話佢數學能力比同學仔高,所以會响平時數學課本上加深小小去教佢,其後我亦帶兒子做過測試亦顯示其數學能力的確比同齡為高,我細仔數感亦強,冇哥哥咁叻但教佢數學一點就明。
其實上到小學當你發現小朋友數學成績一般,又或者要花好多時間才能計算,又或考試要操練先掂甚至怕數學,就證明可能數感較弱。數感強嘅小朋友通常唔怕做數,甚至會喜歡玩挑戰題。但如果呢科弱就要花多些時間做多些功夫,因數學始終係主科將來考dse都好重要。初小數學唔算太難,最重要打好底子,小四/小五的確會深好多。

回覆 IloveJJ 的帖子

我都係阿女考試反而多上了BK, 今日係最後一科, 終於係我考完試。我女昨日先同我講, 考試無乜必要緊張, 因為係不會不合格, 當時我唔識應佢。其實我應該提佢, 科科合格當然無問題, 問題係佢間中學一定唔收返佢。

回覆:lukeskywalker 的帖子

中文好唔穩定

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-6-7+11:26+我最唔

原帖由 MASAYA 於 16-06-07 發表
這就是教育嘅失敗,為讀而讀,沒提高興趣,更阻礙升大學嘅道路。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-6-7+11:37+其實文

原帖由 dannisleung 於 16-06-07 發表
這是今年我比阿仔嘅金句

仲貼咗喺當眼處

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-6-7+11:37+其實文

唓, 咁講都可以話:實況係, 靠操數補習去考數, 就變成只為個分數, 無助數學底子啫。 ...
現實中對某些學生嚟講係

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我都係阿女考試反而

原帖由 scyauchris 於 16-06-07 發表
回覆 IloveJJ 的帖子

我都係阿女考試反而多上了BK, 今日係最後一科, 終於係我考完試。我女昨日先同我講,  ...
睇下合格係幾多分啦,我仔個中文老師,合格係定係90分!

MrBeast   滿分是否150先?  發表於 16-6-7 14:27

dannisleung 發表於 16-6-7 11:46
成日都覺得西方教育更貼近中國古代先哲既理論,而家華人社會好多係求學只為求分數...
‹ 上一主題|下一主題