用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY the 4th interview
樓主: BBLAX
go

CKY the 4th interview [複製鏈接]

cat_house 發表於 15-5-29 08:52
Cky從來沒有標榜自己係名校。為什麼要和DBS相比。當你投訴要interview咁多次的同時,你有無諗過老師校長亦 ...
咩而家D家長咁mean嘅?你係CKY fans我好尊重你, 不過我問一問保良局辦學宗旨又有咩問題? 一個要造福人群, 為社會服務的辦學團體有咁嘅面試安排, 就算係私校都好, challenge吓都好正常。
香港人, 放鬆D

利申: 我讀唔起CKY, 所以唔會報。TSL我可能負擔得起, 不過真係要認真諗諗之前該校長接受訪問內容的真確性

引用:Cky面試過程你了解多少?頭兩次小朋友都是

原帖由 cat_house 於 15-05-29 發表
Cky面試過程你了解多少?頭兩次小朋友都是愉快中考完。很多小朋友考完出來都說很好玩。第三次面試小朋友可 ...
你有你撐學校權利,我有我發表個人感受嘅權利,我冇虛假陳述,什麼是說三道四。講完。

回覆:CKY the 4th interview

無論係CKY或其他學校,申請小一、叩門或插班....去得interview或多或少每一次都會有期望,如果明知面試有兩三rounds,去到final round而落空,都只係失望一次,但去到第四或further rounds再落空就係多重失望,係一種煎熬。

引用:Quote:cat_house+發表於+15-5-29+08:52+Cky

原帖由 Cowbit 於 15-05-29 發表
咩而家D家長咁mean嘅?你係CKY fans我好尊重你, 不過我問一問保良局辦學宗旨又有咩問題? 一個要造福人群, 為 ...
對不起,「服務社群」又跟入學面試安排有甚麼關係?實在未能follow你的邏輯。至於你話mean,似乎是五十步笑百步。

吾好激動!好小事!願者上釣!大家吾洗肉緊!大家都有啱嘅point!

一件事係好定唔好, 其實好視乎大家係邊一個角度去睇.

今次4th interview 能夠俾多次面試機會一班無offer 既弟妹.
好似我0甘, 細仔之前在1st in 太緊張, 估計因而影響表現, 最後無offer .
現在有多一次面試機會, 真係好開心好感激. 始終希望姊弟可以同校返學.

LL222    發表於 15-5-30 14:09
siden  加油  發表於 15-5-30 11:22

Cky面試過程你了解多少?頭兩次小朋友都是愉快中考完。很多小朋友考完出來都說很好玩。第三次面試小朋友可 ...
你又霸道左d喎 佢都係講緊收生程序,無話學校唔好喎。。。。如果個題目係2nd in,哪來咁多人「說三道四」?

cat_house 發表於 15-5-29 08:52
Cky從來沒有標榜自己係名校。為什麼要和DBS相比。當你投訴要interview咁多次的同時,你有無諗過老師校長亦 ...
其實批評,審判和投訴的, 多數也不是在等CKY offer 的人. 所以他們不會明白我這些在等待CKY offer 的心情, 也不會明白我一家人收到有4in 通知, 是多麼的開心和緊張.
所以不要太在意.

我們揀CKY 從來都不是考慮她是不是名校, 我們揀CKY是認同她的教育理念.

bbb330    發表於 15-5-30 19:02
simsimwong  一定得!  發表於 15-5-29 18:10
MrBeast  X2  發表於 15-5-29 18:07
Soundervolt  預祝馬到功成!  發表於 15-5-29 15:23

回覆:四隻貓 的帖子

恭喜你!

四隻貓  希望快d有CKY offer la!  發表於 15-5-29 15:22

回覆:四隻貓 的帖子

四隻貓,真的戥你高興!預祝你成功!

四隻貓 發表於 15-5-29 14:46

今次4th interview 能夠俾多次面試機會一班無offer  ...
你仔仔唔洗 2nd 和 3rd, 直入 4th ?

四隻貓  不是啦.  發表於 15-5-29 15:25

引用:一件事係好定唔好,+其實好視乎大家係邊一個

原帖由 四隻貓 於 15-05-29 發表

今次4th interview 能夠俾多次面試機會一班無offer  ...
希望你成功。我相信兄弟姊妹讀同一所學校令家庭bonding 更好。

引用:吾好激動!好小事!願者上釣!大家吾洗肉緊

原帖由 BBLAX 於 15-05-29 發表
吾好激動!好小事!願者上釣!大家吾洗肉緊!大家都有啱嘅point!
贊同你嘅睇法。 其實樓主個post 無話乜野負面, 真是想入cky就會再去面試, 願者上釣。

我亦理解旁人覺得4次太多, 過程漫長。2年前, 學校只有2次面試, 也不用見家長, 一次過出offer, 之後再call waiting 。 之後發展成3次面試, 最後一次見家長。

我眼見之前入讀學生(現時 初小), 有數個學生讀得吃力, 尤其在于分析和思考方面。 我不敢斷言這是錯配, 但相信學校 在面試方面嘅改變, 有更深入嘅考慮。

根本forum就係大家發表意見的地方。

講白點,成個forum大半都是在「說三道四」。

要不「說三道四」,就forum都收檔吧。

你支持呢間學校唔緊要,各人對事情有唔同感受和看法。無論佢當中in乜野,見4次係事實。人家只是發表意見,也不是沒禮貌,何需這樣說人。

無意挑起爭端,只是看不過眼而已。

祝cky忠實fans成功入讀。

die heart fans

贊同四隻貓說的:其實批評,審判和投訴的, 多數也不是在等CKY offer 的人.但十頁以來,這些不在等Cky offer的人討論用語越來越過份,甚或有嘲諷意味。我也是看不過這樣「發表意見」才反舌相稽。跟我是不是die hard fans沒有關係。

引用:Quote:cat_house+發表於+15-5-29+08:52+Cky

原帖由 四隻貓 於 15-05-29 發表
其實批評,審判和投訴的, 多數也不是在等CKY offer 的人. 所以他們不會明白我這些在等待CKY offer 的心情,  ...
Well said. 如果我想得到一份工,只要有得in 我都會開心架。至於學校為什麼這樣做,當然有原因,始終interview 老師也要有準備。同時,由1st 到現在巳是半年多,想再看小朋友 latest development 也好。祝福你細仔成功入讀!
利申:我小朋友是舊生。

人家幫CKY平反就俾冠名die hard friends, 呢D算咩呢?

就算是那些每年也從本地3間或4間主要大學請幾十至過百fresh graduate的公司(專業人士的公司),recruitment error 能keep在10% 以下已是很低了。更何況現在受評估的是一些只有5至6嵗的小朋友,變數太多。

回覆:hoyau 的帖子

"Die hard fans" 這個 term 太負面,好像家長們盲目地相信CKY是一間好學校,而從來沒有深入了解。相信每個家長都有分析過怎樣的學校最適合自己小朋友,希望其他家長給與尊重。
劉校長也是對教育付出了很多,是很值得尊重的教育學者。希望家長能身教,不要因為她的年齡而作出歧視。
言論從來是自由的,對其他人的尊重側來自個人修養。

‹ 上一主題|下一主題