用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

引用:呢個遊戲,叫舊生,信教同運氣直資叫家底,

原帖由 angelawoo 於 13-06-05 發表
呢個遊戲,叫舊生,信教同運氣
直資叫家底,溝通能力同特異功能
特異功能係全區比賽冠軍,起碼cambridge mo ...
我有個朋友同你想法類似,只想留D錢搞移民俾D仔女去外國升學,現在對仔女咩興趣班都冇上,但小朋友最吸收的年紀如果過了,個底打得唔好,將來是追不回來的!

angelawoo  移民同我諗法吾同,移民妈好似b6攞福利,成家攞
我意思係,真正名小要嘅神級學生係家長train出來,csmbridge 班係吾好令5歲有movrrs.  發表於 13-6-5 11:34

醒目開學勳章 貢獻勳章

christinac 發表於 13-6-4 20:40
我派到22志願仲要誇區,今日去註冊,嘩!成間學校都冇人,好似冇人讀,我上網睇佢有南亞文字架,即好多南亞 ...
我去註冊本區大熱,都無人!大家唔駛咁多心!
可能只係學校所需手續就在太快完全到!
我嗰間,俾張表我填個人資料,收咗註冊証,俾張通告我,嘢都唔想同家長講多句!快到無人有!

喵媽  恭喜晒  發表於 13-6-5 14:58
恐龍家

引用:Quote:christinac+發表於+13-6-4+20:40+我

原帖由 小曳人 於 13-06-05 發表
我去註冊本區大熱,都無人!大家唔駛咁多心!
可能只係學校所需手續就在太快完全到!
我嗰間,俾張表我填個 ...
你去邊間注册?

回覆:Happylily2012 的帖子

我都眼見好多人都用別人地址,以暪騙及不光彩地得到的始終有日要還,仲有好長日子要跑,最後赢果個先叫赢。呢個係過程,未到結果。。

利申,我派果間都差到無人有,不在志願表中,我比你好彩小小,有私小backup.

回覆:就來崩潰!

攪唔掂先讀一年,之後插班好命水又可入名小津。

我都好感同身受,感到口個種無力感,因為阿仔都派得唔好,
呢幾日我同老公都忙於做好個portfolio, 昨日終於送出了

我地已經為小朋友盡左力,結果係點,都唔好氣餒。
大家都加油吧,希望遲些聽到你好消息。

回復 f_f 的帖子

如果系仔試吓去德雅...可能會有位或旺角啟基都幾好女可以試吓聖母都系一間幾好的學校.....祝你好運

回覆:就來崩潰!

不要氣餒!要對自己嘅小朋友有信心!每個父母都想最好嘅嘢比自己小朋友,盡咗力就得!
我地有宗教分,自行抽唔中,統一派第十一志願,我睇得好開,一早唸住叩門,所以派位後都無唔開心,立即出動!!我朋友仲笑我無鬼用,自行比人多5分都唔中,服咗我!(無銀,所以冇報直資)

加油,不要氣餒!

引用:回復+CreativeAccount+的帖子 佢都壓力爆

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
回復 CreativeAccount 的帖子

佢都壓力爆煲,又承受唔到!又固執,自己唔識教又唔肯聽人啲意見!唔開心時 ...
睇到我眼濕濕. 我另一半也是比較容易動怒及講嘢好大聲。我仔細個時會嚇到哇一聲喊出來。到大了膽大了便懂撐到行還撃,所以兩父子偶有開片時間,難為了在旁的人去調解 你的仔仔好彩還有你,加油

回復 crazymum 的帖子

好多現實例子如下:
父母賣樓供子女出國讀書,
結果畢業回港 , 阿仔日做夜做為首期 , 但卻買不起當日父母賣出的。
???????

引用:回復+crazymum+的帖子 好多現實例子如下:

原帖由 yovin 於 13-06-05 發表
回復 crazymum 的帖子

好多現實例子如下:
Too many these kind of stories. Its real but sad. In hk better to have a house and just a 10 k monthly salary , than a degree

Add oil.
Many schools will have seats in this months as some students held many school on hand.
God bless!

好身同感受到樓主的痛苦與失落 !  你所經歷的,我也經歷過,當時帶仔仔考了 5 間私立及直資,自問對兒子悉心裁培,考九龍塘區名牌幼稚園時,間間都收,所以覺得考小學應該問題不大,結果係全部 reject or waiting list, 心情頓時滑至谷底 ! 第一輪自行收生,得 15 分,當然唔 ok,大抽奬亦派得不好,失落失落再失落.................幸好身邊親友支持,不放棄,再努力叩門,終於有幾好的直資取錄,晴天重現 la,還讀得很開心,所以請繼續努力,加油、加油、加加油 !!  明天一定會更好 !!!!  

rabbitsheasl  介唔介意講仔仔讀九龍塘邊間名幼呀? 有無想過點解當初間間私小和直資都喺 waiting / reject 的原因?  比小小心得我依d後背呀!  發表於 13-6-6 12:31

剛去注冊,唔想仔仔讀呢間!

引用:剛去注冊,唔想仔仔讀呢間!

我都同樓主一樣,就是不甘心!已經作最壞打算派左19幾間表都唔得的話,最多就讀一年下年再插班直或私小!

點算好  對的,勿輕言放棄  發表於 13-6-5 16:39

我想都講,,,我喊左几日,覺得自己好對唔個女...

其實今日一定要去註册派左果間,是㗘?
‹ 上一主題|下一主題