用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家如有幸有一線直私offer,會攞住呢個身份扣神津嗎? ...
樓主: 明天更好!
go

大家如有幸有一線直私offer,會攞住呢個身份扣神津嗎?   [複製鏈接]

jwycsw 發表於 16-10-17 21:58
請問直資收左既0-0-0, 同從來無選過該校的0-0-0, 於叩門階段會有分別嗎?
...
有分別!直資收左,即已經有一個offer, 當然要會睇埋是什麼直資學校啦!因為直資也有不同程度和級數嘛!而且不同直資所揀選的小孩特質也各有不同呢!直資收左的小孩,是冇辦法、根本不可以111,只有000/100。但是如果沒有直資offer, 但是又沒有揀某小學111,你便需要有合理的解釋為何不放某小學111(預左叩門學校會問的問題)。

hppa    發表於 16-10-18 14:46

LittleButter 發表於 16-10-17 23:06
有分別!直資收左,即已經有一個offer, 當然要會睇埋是什麼直資學校啦!因為直資也有不同程度和級數嘛!而 ...

謝謝!明白。但被取錄的機會是均等嗎?

jwycsw 發表於 16-10-17 23:20
謝謝!明白。但被取錄的機會是均等嗎?
其實冇人可以答到你,因為每間小學對叩門收生的要求和標準也不同。只有收生的老師和校長才知曉。
個人認為最最重要根本不是看有沒有什麼直私offer, 而是看小孩的能力和態度。當然一試便知龍與鳳,就算有很多cert 的小孩,也未必是一位好smart的小孩、就算好smart 好聰明的小孩,也未必是一個很有禮貌、有好品德的小孩。一直以來,都有好多一缐的津小、甚至神津,也有000叩入的成功例子。

Soundervolt  十分認同  發表於 16-10-18 18:06
hppa    發表於 16-10-18 14:46
Chirley    發表於 16-10-18 10:40

LittleButter 發表於 16-10-17 23:46
其實冇人可以答到你,因為每間小學對叩門收生的要求和標準也不同。只有收生的老師和校長才知曉。
個人認為 ...

叩門最重要,係點樣吸引到人call in.

即佢地睇到一定可能性,先面見進一步睇下小朋友得唔得。

引用:Quote:千語mami+發表於+16-10-10+14:21+ 一

原帖由 gigiwin888 於 16-10-11 發表
對,陳守仁平多人報才是真正原因,如果學費要幾千,即刻少成半人都似
認同,多人申請並不是一缐的原因。

Chirley    發表於 16-10-18 10:40

Wonderlady 發表於 16-10-18 10:28
認同,多人申請並不是一缐的原因。
認同﹗但TSL升中結果又算唔算一線?應該點去界定呢
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 16-10-18 10:52
認同﹗但TSL升中結果又算唔算一線?應該點去界定呢

曾自己做統計, 老實講昇中成績係好但平均唔係好勁!

但因英文好, TOP 個班有名校收, 變成相當搶眼.

前年叩門經驗:
小女有直資offer, 沒有參加大抽獎.
6月去叩津小(A 校)., 入到2nd in 面試, 有問我地派到邊間, 我地回答沒有參加大抽獎, 因為有直資 xxx offer.--> 最後收咗
之後, 再in 另一間津小(B 校)., 亦有問我地會讀邊間. 我地回答叩到A 校, 會讀A 校.  之後當然加多句... 喜歡B 校 --> 最後收咗

所以我覺得唔多唔少, 都會睇小朋友攞住咩offer 去叩門

hppa    發表於 16-10-18 14:48

BallBall417 發表於 16-10-18 11:56
前年叩門經驗:
小女有直資offer, 沒有參加大抽獎.
6月去叩津小(A 校)., 入到2nd in 面試, 有問我地派到邊 ...

是你小朋友叻叻!請問是否有一線直資offer ?

BallBall417  不是st paul co-ed :)  發表於 16-10-18 12:06

回覆 BallBall417 的帖子

咁請問你最後選左直資, A 校 or B 校?

KingQueenBB 發表於 16-10-18 17:27
回覆 BallBall417 的帖子

咁請問你最後選左直資, A 校 or B 校?
最後選左B 校

LittleButter 發表於 16-10-17 23:06
有分別!直資收左,即已經有一個offer, 當然要會睇埋是什麼直資學校啦!因為直資也有不同程度和級數嘛!而 ...
其實真係想俾學校睇誠意, 點樣都可以整到個1出嚟.

就算直資7月收咗你, 或者培正民生高主教收咗你, 註冊埋你都照樣可以將份自行表格交俾心儀學校整個1出嚟.

hppa    發表於 16-10-19 14:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-19 13:38
其實真係想俾學校睇誠意, 點樣都可以整到個1出嚟.

就算直資7月收咗你, 或者培正民生高主教收咗你, 註冊埋 ...
Yes! 好計謀!

似乎港同3rd in好大機會收你女兒,咁你仲叩唔叩神津呀?
存感恩的心

樓主將呢個問題調轉問有趣D

「有人會拿著25分一缐名津考直私嗎?」

Chirley    發表於 16-11-4 16:29
hppa    發表於 16-11-4 16:25
陽光點的歌    發表於 16-11-4 16:12
Felix223    發表於 16-11-4 13:21

回覆 明天更好! 的帖子

想請教樓主如何同時得到dgs, dbs offer? 印象中你嗰個係囡嚟架喎, 點叩LS?

醒目開學勳章 貢獻勳章

adriantai 發表於 16-11-4 10:56

會!必收生都會去考!

e.g. 1, DPS 25分,亦即係DB嘅舊生,考男拔同時會加分,結果,有男拔收就唔去DPS

e.g.2, LS必收生 (弟弟),當年阿哥咁辛苦去考小學,俾個細嘅體驗下 (我無做,但我知唔只一個有咁做)

亦聽過,哥哥讀LS,細佬考到男拔,讀男拔!但呢單我唔識嘅,唔敢100% sure

恐龍家

adriantai 發表於 16-11-4 10:56

我估會有,spcc 之類,又唔洗報名費

IloveJJ 發表於 16-11-4 17:11
我曾經有個學生,自行LS收了(爸爸是old boy+宗教),但最後DBS收咗讀DBS,仲要有細佬跟尾的。
...

細佬自行時,爸爸是old boy+宗教唔會變。
‹ 上一主題|下一主題