用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 另類集郵:被reject
樓主: happyritamama
go

另類集郵:被reject [複製鏈接]

引用:有冇考慮過好好地讀一年,二年級考插班;我

原帖由 mayyylai 於 15-06-28 發表
有冇考慮過好好地讀一年,二年級考插班;我宜家都打算如果開學都冇 offer, 我會比佢讀住先,呢一年要佢乖乖 ...
雖然插二年級是可行,但睇我仔今年考得咁唔掂,而且又入了間我唔心儀既學校,一年後我估佢唔會進步到好多,插班試咁難,邊插得咁易丫

回覆:happyritamama 的帖子

唔好咁灰,比啲信心佢,大家努力 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+15-06-28+發表有

原帖由 happyritamama 於 15-06-28 發表
雖然插二年級是可行,但睇我仔今年考得咁唔掂,而且又入了間我唔心儀既學校,一年後我估佢唔會進步到好多, ...
想插班梗係唔係靠學校啦,靠自己同小朋友增值

引用:Quote:原帖由+happyritamama+於+15-06-28+

原帖由 sissysze 於 15-06-28 發表
想插班梗係唔係靠學校啦,靠自己同小朋友增值
請問應如何增值呢?插班是否多數只睇學術?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-06-28+發表想

原帖由 happyritamama 於 15-06-29 發表
請問應如何增值呢?插班是否多數只睇學術?
考插班全部都係做卷,全學術

引用:Quote:原帖由+happyritamama+於+15-06-29+

原帖由 wai406 於 15-06-29 發表
考插班全部都係做卷,全學術
即係操好學術,唔洗好似考小一咁儲cert之類?

引用:Quote:原帖由+wai406+於+15-06-29+發表考插

原帖由 happyritamama 於 15-06-29 發表
即係操好學術,唔洗好似考小一咁儲cert之類?
如打算插高一線學校,請整靚成績表,eg, 操行要有A, 考全級頭三,多參加學校比賽,代表學校嘅朗誦,音樂比賽有獎。不過插班都係以成績行先,操靚啲成績先實際啲。

回覆:另類集郵:被reject

我諗要操到佢識小二上學期的程度

引用:我諗要操到佢識小二上學期的程度 +

原帖由 maomaochoi 於 15-06-29 發表
我諗要操到佢識小二上學期的程度
睇你想插幾多線學校,神津一定要

回覆 sissysze 的帖子

Agreed, 一線學校始終資料會多啲,不過當然辛苦好多,睇妳想妳個小朋友係點,想開開心心過小學生涯,定係打好個底,因為小六係靠成績上中一,如果底子唔好,上到中學仲辛苦,到時已經唔可以再迫佢。 所以我自己會選擇如果 9 月開學前未有 offer,我會谷佢小一成績,然後插小二,再努力慢慢讀上去,到升中就唔使咁愁。

引用:回覆+sissysze+的帖子 Agreed,+一線學校始

原帖由 mayyylai 於 15-06-29 發表

Agreed, 一線學校始終資料會多啲,不過當然辛苦好多,睇妳想妳個小朋友係點,想開開 ...
甘你要先睇下小朋友受唔受谷,受當然好,快去馬。唔受谷對佢就會好辛苦嘅一件事。

回覆:另類集郵:被reject

我見而家啲小一書都比幼稚園深好多...適應都未黎得切就要教定佢小二課程,這一年真係人都癲

引用:我見而家啲小一書都比幼稚園深好多...適應

原帖由 maomaochoi 於 15-06-29 發表
我見而家啲小一書都比幼稚園深好多...適應都未黎得切就要教定佢小二課程,這一年真係人都癲

...
睇你讀開乜嘢kg, 私幼大部分已教小一上學期嘢

引用:Quote:原帖由+maomaochoi+於+15-06-29+發表

原帖由 sissysze 於 15-06-29 發表
睇你讀開乜嘢kg, 私幼大部分已教小一上學期嘢
我覺得中文好難...

阿女間幼稚園已教小一課程,作句,加減數,乘數表等已教

阿女應該冇問題

引用:回覆+sissysze+的帖子 阿女間幼稚園已教小

阿女間幼稚園已教小一課程,作句,加減數,乘數表等已教 ...
咁好好喎!我見到閱讀理解好深,仲有修詞法,什麼擬人法擬聲詞,覺得好深。小一已經咁,都唔知小二會點...

引用:回覆+sissysze+的帖子 阿女應該冇問題

阿女應該冇問題
甘努力啦,叩唔返乙一就讀住先,小一考全級頭三,小二去插班。

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+15-06-28+發表有

原帖由 happyritamama 於 15-06-28 發表
雖然插二年級是可行,但睇我仔今年考得咁唔掂,而且又入了間我唔心儀既學校,一年後我估佢唔會進步到好多, ...
如果真系冇選擇,就唔好諗得太多,俾心機讀好所派學校先至去考慮進一步計劃再作打算,無論系唔系為咗將來插班轉校都一樣要努力讀書,所以系冇分別。我唔知貴子弟派咗去邊間學校,但希望您唔好先入為主,認定所派嘅系一間好差嘅學校。學校可能喺升中派位數據唔理想,喺其他人眼中唔多起眼,但唔代表對貴子弟唔系一間好好嘅學校。當年阿仔所派嘅都系一間唔起眼嘅學校,但讀落其實都有好多值得欣賞嘅地方。兩年過去,老師亦好鼓勵阿仔嘗試轉到條件及資源較好嘅學校,如果唔喺能夠插入有Band1A中學嘅附屬小學,我系願意俾阿仔讀到小六畢業而唔會轉去其他冇B1A中學嘅學校。

bb67890  Agree  發表於 15-6-29 13:51
‹ 上一主題|下一主題