用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 網
樓主: 蜜蜜斟
go

91 網   [複製鏈接]

回覆:91 網

今年平均都保守左?

回覆 ckh311 的帖子

同意!而家呢D學校最重要係點樣令到D最好既學生唔會流失,早幾年收生不足,資源唔夠,想突破始終有難度,而家在出生率高企下,相信未來數年,收生情況將會改善,所以要令各家長恢復信心,就要把握好未來數年既學生量,去為自己學校增值,才有足夠既本錢令大家選擇你。

回覆:91 網

依我眼見,我仔仔讀聖華的小二,有3班,小一就有4班,各級也有兩班,看到學校不論規模或班數都上升中。

引用:上面手快打錯︰今年感覺派得好過上年咁,+上

原帖由 supermaket 於 15-06-07 發表
上面手快打錯︰今年感覺派得好過上年咁, 上年差唔多1/3派唔到第一就派到十幾, 甚至無揀的四絕! ...
適齡學童人數增加,派入冇咁受歡迎嘅學校亦難避免,唯有盡力嘗試叩門,最緊要學校適合孩子。不過現實歸現實,一,二線學校升中派位始於較有保証,機會較好,如小朋友暫未能入到,唯有在原校比心機,爭取理想成績後再插班。

引用:今年平均都保守左? +

原帖由 naritawong 於 15-06-07 發表
今年平均都保守左?
係。 以舊年經驗太博唔知會去左邊。今年重多埋水泉澳,唔保守都唔得。

引用:今年,排第二嘅沙主,梁小,蕭小,田少,都

原帖由 201097 於 15-06-07 發表
今年,排第二嘅沙主,梁小,蕭小,田少,都有人入到,好似平均咗。
以上學校,不嬲都有人第二入到,睇邊個好彩!

引用:Quote:原帖由+naritawong+於+15-06-07+發表

原帖由 yiuki 於 15-06-08 發表
係。 以舊年經驗太博唔知會去左邊。今年重多埋水泉澳,唔保守都唔得。

...
我女同學普遍放主風,崇真第一,都入到,見佢地都係比較保守,所以諗係咪呢年都會保守d

但今年沙循,好多人都入唔到(應該唔係放第一)。

唔覺得家長對學校分類有咩問題,4寶也好4絕也好,都只是名稱一個!
咸魚青菜,各有所好。我識人就是鐘意讀其中一間,也很享受這種學校的環境。
但對於追求成績的家長來說,寶校就不會是選擇。反之,就是因為這些家長太追求一線學校,唔識填表加上冇運,才會中寶校。中了這些學校,就是一百個不甘心!去年我認識不少家長就是屬於這一類。
寶校之會成為寶校,各有原因!客觀因素主要是其背景,之後是地點,還有就是辦學者的態度。有教會背景的學校很少會成為寶校,因為資源足夠!位處大街大巷的也很少是寶校。
知恥近乎勇,如果寶校知道自己的問題,不斷改善自己,我就唔相信好(成績)學校冇人揀!
不想入但又中了寶校的家長,應該趁仲趕得切,辛苦d都要扣;除了扣本區也可以扣鄰區,91網今年競爭好大,近年少見。也不要輕易放棄,未到開學,個遊戲仲未完,8月都仲有收人。就算真係走唔甩,小一讀好d,小二插去一二線校都仲有機會,可能仲易過小一扣門~

kookit 發表於 15-6-7 23:31
依我眼見,我仔仔讀聖華的小二,有3班,小一就有4班,各級也有兩班,看到學校不論規模或班數都上升中。

...
我聽同學家長話聖華轉左校長, 班都加左

回覆:kookit 的帖子

因為這幾年沙田出生率高左,沙田細單位又多,自然學生多左。

hoeddie 發表於 15-6-8 11:07
因為這幾年沙田出生率高左,沙田細單位又多,自然學生多左。
今年仲有新落成水泉澳公屋

醒目開學勳章

dcdc2525 發表於 15-6-8 09:41
但今年沙循,好多人都入唔到(應該唔係放第一)。
朋友放沙循第一都入品到

引用:Quote:dcdc2525+發表於+15-6-8+09:41+但今

原帖由 COE1205 於 15-06-08 發表
朋友放沙循第一都入品到
估唔到沙循擺第一都入唔到,景況咁慘喎

醒目開學勳章

ckh311 發表於 15-6-8 11:42
估唔到沙循擺第一都入唔到,景況咁慘喎
係啦! 佢自行20分唔入,大抽獎放第一又唔入,今個星期要努力扣門, 妹妹都幾精靈又叻女,希望佢扣到

回覆:naritawong 的帖子

對!我覺得學校明顯有不同

中肯說話~派到第一志願,完完全全係憑好彩好運,絕非人地講你小朋友咁醒實得呢d說話

你叩門叩番你d志願返黎就係醒!!!

連二線學校都要三、四百人叩門,入到一定醒啦,入唔到唔代表你唔叻,只係經常意料之外,唔好太灰心,到時再插班,競爭一定細好多

醒目開學勳章

蜜蜜斟 發表於 15-6-8 11:54
中肯說話~派到第一志願,完完全全係憑好彩好運,絕非人地講你小朋友咁醒實得呢d說話

你叩門叩番你d志願返黎 ...
係!我仔果年,屋企附近有三,四個小朋友同一齊派位(唔同一間幼稚園),佢哋都派得好好,凈我仔就派得好差,佢哋竟然話因為我仔唔叻,所以派得差,叫我要谷下個仔,出年去考插班,大佬呀!! 大抽獎100%靠運氣,所以我都無佢咁好氣, 努力去扣門

pineapple0983 發表於 15-6-8 10:36
唔覺得家長對學校分類有咩問題,4寶也好4絕也好,都只是名稱一個!
咸魚青菜,各有所好。我識人就是鐘意讀 ...
一個留言道出寶校成因 (我覺得係主因添) 之一
抽到所謂寶校,有能力叩門既走晒,小一後有能力插其他學校班,又走一d,到小四仲有幾多成績好既學生留低?自然小五小六呈分不理想,然後升中派位稍差,當選小一既家長一睇派位成績又卻步,惡性循環,好多時唔係學校有心教就逆轉到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題