用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
樓主: snoopybk
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

raymond338hk 發表於 12-3-13 00:15
回想自己很小的時候,也是在家附近的幼稚園讀書,不像現代的小孩,不用特意找有名的幼稚園,不用被吹谷!幼 ...
我覺得,好睇父母嘅背景
嗰個年代個個忙揾食,教育水平偏低
點可以同e+比呢?

我6299都算讀書人(62有大陸學位),佢地咪一樣30年前返教會等d仔入教會學校!
恐龍家

回復 janiceau88 的帖子

janiceau88, 你有自己的教學理念而無讓小朋友讀N班, 我很欣賞, 因為父母才是孩子的老師, 你的小孩子很幸福, 有你這位好媽媽!

相反, 我有好多家長朋友同我講, 揀K1梗係龍校啦, 龍校好呀……

所以我帶住自己小朋友去考K1, 明明有許多offer 在手, 我都最後揀龍校而give up 了愉快學習的學校, 我都認為自己好諷刺呵……我不是想他開心學習嗎?

其實幼稚園3年生活, 係要讓佢地開心D?
定係要比佢地快D去預備小一的衝擊呢? (我都知小學係好唔同的世界, 會有好多功課, test, exam…etc) 不過, 我好無奈, 都係要揀主流的做法, 報N1,考龍校/名校, 去英文/PTH playgroup, 學dancing, 學畫, 體操……etc.

以前我地細個無呢D『學嘢潮流』, 只要你學多人一樣野, 已經好出色,

但今時今日, 有無人可以唔跟主流, 而又嬴在終點時呢?

回復 caca316 的帖子

我家有好例子

名校出生:
ST CLARA, 聖安當
結果係 中七會考 FAIL 左
佢地都用心讀書 有補習

村校出生 :
幼稚園畢業 識簡單英文字 A-Z等 不懂用英文溝通 勁淺的教育(活動教學)
小學讀屋村小學 (成績好)  (一般的課程)
中學入BRAND 1 葵青的中學  (冇補習)
中五會考拔尖  讀完中六就入港大
係我表妹 同細佬

佢地都唔係win在起跑線 但win係終點線

我唔知晞晞日後成績點
我決定左 俾佢讀浸幼(活動教學) 希望佢有廣濶的思想 佢日後讀書好有用
所以我release左一間幼稚園 因為比較谷
可能谷的學校唔係我杯茶 所以我一直唔係跟社會的風氣走 舒服得多

I think it would be a bonus if the child does not only be a good citizen, but also a professional. While I don't force my girl to be a top student at school, but I don't prohibit her from entering a good school and achieving whatever she is able to.

嬴在起跑線. 嬴幾步
還不如一個中段發力. 嬴人幾個圈.

不如, 大家試想想
(1) 如果要贏, 終點在哪裡? 是起跑線還是終點?
(2) 為何要贏? 人生是一場競賽嗎? 有勝負之分嗎?

其實有邊個唔想自己小朋友可以開開心心咁成長丫?坦白講帶佢去學野, 山長水遠, 我自己都唔係咁想去, 但係當你小朋友的同學個個懂得簡單英語對答時, 自己小朋友就一d都唔明既時候, 又有幾多個父母係那一刻唔心up呢? 之後會唔會搵英文class俾佢上呢? 自問我已經算好隨佢自己意願了, 初初話要學ballet就幫佢報, 點知第3堂就喊住話唔去, 跟住又話學彈琴, 又係第3堂就話要訓覺唔想去, 之後我都冇心機帶佢上興趣班, 宜頭咩都冇學, 因為覺得佢太細仲未真正知道自己既興趣, 但係見到佢d同學仔表現既時候, 真係好難唔擔心佢會跟唔上, 我唔係要佢做top student, 有中游我都已經感恩, 但係如果由佢開心成長, 我驚開心唔到幾多年, 就有排捱了....

每個阿媽口中, 當然講唔想谷, 開心讀書, 開頭幾年可以講得好輕鬆, 但當小孩到小學時, 你思想又會改變, 這個思想改變, 完全來自你朋友的表現. 如係叻仔叻女, 當然可以開心,愉快啦 !! 相反真係心都實理, 不管你讀活動/全統教學.

所以不是一定會贏, 但你做咗, 你未來唔洗後悔 !!!  但輸自已囝囡就賠了代價.

時間過了, 追唔番. 盡做自已可做的事, 讀唔讀到, 就唔到你諗啦.

hayley1328    發表於 12-3-21 12:30
shirleylee_0514   有頭髮邊個想做"辣喱".....講得好貼切....萬分認同 !!!  發表於 12-3-20 16:06

十分讚同mosibaby 及gigi812的見解。寧願在有限資源下鼓勵她學多㸃。但若她抗拒就無謂勉強。

回復 Ackl1002 的帖子

Agree with you    ==> professional not equal to good citizen

回復 gigi812 的帖子

我都係咁話,

我沒有諗過要女兒嬴在起跑線, 但我希望她可以在一個較好的環境下成長和學習, 所以我都會替女兒報考名校, 有緣份咪讀囉, 冇都唔會覺得挫敗, 只係她未ready姐。

唔需要跟多數的父母一樣學得太多野, 但一定要讓女兒學她喜歡的野。

嬴在起跑線......敢問起跑線在那裏?順利入到名校/龍校就是嬴了嗎?
其實讀書很簡單,上堂專心一點、回家溫書,再加一點小聰明小智慧,要考好成績並不難,順順利利考入大學也不難。
一帆風順的年青人往往跌得最痛最傷,因為從來不知失敗為何物,不懂得處理失敗。
今時今日的香港滿街都是高智慧的小孩,但他們面對逆境的能力也最差。
小孩學了十八般武藝,還原基本步的自我照顧卻學不懂,因為他們沒有時間學自理、也不需要學。
大膽的說,看不見這些小孩日後會很成功。

未來入大學應真的不難,唐唐話増加大學學額哈!

睇下現今大學生的質素,相信望子成龍的父母,志不在本地大學吧!:

Maybe 20 years later, the problem is which U to enter, not whether one can enter any U. Just like the situation of entering kinder, you dont worry no school to study, but which one.

My friend, who was a graduate of Stanford and Northwestern MBA, quited his job at a top consultant firm, and joined World Vision and worked in Yunan village.   His three kids, 10, 8, and 5 were home schooling for the first few years, then attend local village school in Yunan.   They did not take any math or piano or phonics classes, instead, they did rock climbing, and biking around China / Vietnam.  They are the smartest and happiest kids I've seen.    We should give our best support and let our kids to enjoy their life.  

You could have the choice between the job in investment bank and biking in the mountain only if you have a good degree. I will leave the choice to my child. Of course going biking in the mountain doesnt mean you wont get a goid degree, but since i dont have the money to send her study overseas, i am nit dare to risk not going the conventional way.
‹ 上一主題|下一主題