用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: nataliipapa
go

陳守仁   [複製鏈接]

回復 小克 的帖子

入得陳守仁,你就預咗上顏寶齡...

不同意。

sweetbaby999  不同意,去颜寶齡好多係Non Chinese speaking student, 學法語as first language.  發表於 13-9-28 23:10

geppetto 發表於 13-9-28 17:59
回復 小克 的帖子

我都唔係好同意, 又唔係一條龍.

回覆:陳守仁

以你地觀察,陳守仁出嚟d小朋友有咩特別?

引用:回復+小克+的帖子 入得陳守仁,你就預咗上

原帖由 geppetto 於 13-09-28 發表
回復 小克 的帖子

但其實(聽聞)顏...... 是很一般的學校咋!

我想問問面試期間有拼圖遊戲,這環節是計分的嗎?
阿女想玩難度高一點的拼圖,不玩簡單的,但這些拼圖已經被人霸占,結果懵懂懂站著看著其他小朋友玩拼圖。真是懵懂啊!

我個仔都冇砌圖玩!点算!

回復 awmum 的帖子

見你們都有唔止一個只是排隊睇,無得玩,我相信時間有限,都未必人人有得玩,遊戲中睇性格,排隊守秩序,互相合作,合群性,提供意見都ok㗎,長時間獨佔遊戲都會反映真性情。

我今天interview,但不會去了,大家加油。
另外,我知道其實顏寶鈴在經過頭三年後已變成不錯學校,
因為最初收中四學校冇得楝,差的學生真多,
所以收中一後,學校好似監獄咁分開中一與高中學生,
小息放學時間也不同,當清除所有高中後,學校便轉好了,
不過已是好多年前資料,現在能否保持便不確定了。

小克 發表於 13-9-29 08:18
我一直都唔明, 以TSL學生質素, why 85% 學生要派去Ngan Po Ling?

如今年真的有51位入讀NPL , 51/165 都係30%左右, 何來85%?  

NPL 是直資, 不是派去的.  聽好多TSL 家長是鐘情佢係直資,
模式同TSL 相似, 又有英法 STREAM,  tsl 學生在npl 又好似表現不錯.
早日收左可以早些安心, 不用等派位
現NPL 有IB, 我估更多TSL 家長會想去

其實睇返TSL 網頁,  
其中去左  1A+1B+神級  都起碼有 30%-40% ,  
之後中游同保守一些不想搏派位,  30% 去NPL 都合理.  
睇中學個邊的貼,  NPL 都進步中, 如成績算1C banding,
TSL 去 BAND 1 ( 神級+1A+1b+1c 的比例) 應 為60%左右,
會比一般官津入到band 1 的比例 33% (BAND 1/BAND 2/ BAND 3 均分為例) 為高. (?)

.  

sweetbaby999  呢個小克講個N次話陳守仁D學生85%派去顏寶玲,係到亂講,明眼人都知佢想唱衰陳守仁,等少D人去interview,佢自己咪大D機會,可以睇番以前佢D留言就知la.  發表於 13-9-29 19:19

引用:Quote:小克+發表於+13-9-29+08:18+我一直都

原帖由 HaYi 於 13-09-29 發表
如今年真的有51位入讀NPL , 51/165 都係30%左右, 何來85%?  

NPL 是直資, 不是派去的.  聽好多TSL 家長是 ...
今早阿女第一批interview, 她不在狀態,係ipad答問題錯咗一條,衰咗!

回覆:pauline-alvin 的帖子

吓……原來錯一條就無機會,咁……即係學校只睇學術表現黎收生???

有無人知大約幾多人可以入到2nd interview?

回覆:gudbb 的帖子

簡介會話500~600人入2 nd interview. 之後再shortlist 其中70%邀請家長面見

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+13-09-29+發表如今年

回覆:ailimama 的帖子

iPad will show yr answer is correct or wrong, I saw some said all correct. If there are approx 7000 applicants and only 800 applicants for 2nd interview, therefore, I think they should choose those can all answer correct.

I heard some parents said their son/daughter said the questions are easy, that's why I think my girl would fail today.

小克 發表於 13-9-29 08:18
我一直都唔明, 以TSL學生質素, why 85% 學生要派去Ngan Po Ling?
樓上有人解釋左, 根本沒有85%
BY the way

小克你講既野, 在我幾個唔同的whatsapp group都有人指明道姓話你每次在ek出場講野都"似乎"不盡不實, 希望你好好注意下, 原來你已經成為ek紅人, 一個講野"唔似"有負責任的人, 呢度唔係高登, 大家父母都上黎拿料的, 有d 決定影響一生的

Jane1983  心水清!  發表於 13-9-29 12:14

引用:iPad+will+show+yr+answer+is+correct+or+w

原帖由 pauline-alvin 於 13-09-29 發表
iPad will show yr answer is correct or wrong, I saw some said all correct. If there are approx 7000  ...
我囝話除用iPad 回答問題,仲有三個老師用中英文個別問問題,所以放心啦,學校不會只用iPad 答案決生死的,加油!

:-) waiwai

引用:我一直都唔明,+以TSL學生質素,+why+85%+學

原帖由 小克 於 13-09-29 發表
其實你有冇上陳守仁個網睇過有幾多人入npl 呢?請問你點計85%既呢?

引用:Quote:小克+發表於+13-9-29+08:18+我一直都

原帖由 bblyly 於 13-09-29 發表
樓上有人解釋左, 根本沒有85%
BY the way
認同!我都發覺左好耐。不過咁大個人,應該識自重,我都廢事出聲話。

‹ 上一主題|下一主題