用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈分操卷班有無用?
樓主: mw7183
go

請問呈分操卷班有無用? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+16-06-06+發表常識

原帖由 mw7183 於 16-06-06 發表
中文科好難買到岩時既練習
我會自己用課文詞語出不供詞填充比囝囝做,其他部分例如重組句子,閱讀理解可以買坊間練習。

回覆 王家爸爸 的帖子

贊成. 數學一定要弄清概念. 由底做起.

wongkaka    發表於 16-6-9 18:15

引用:Quote:原帖由+麵包+於+16-06-06+發表其實中

原帖由 IloveJJ 於 16-06-06 發表
係囉!其實我都一路有樣野諗唔通。啲人成日話上到呈分,啲人就會去補乜補物,跟著就話會大執位。但係中文英 ...
中英文係要時間浸,但做多d練習我覺得有幫助,可以見多d唔同題目,形式。考試至少有兩三個閱讀理解,做多d真係會好好多。

當然啦…唔可以齋做,要教小朋友技巧,咁先事半功倍。

其实好似平時禁温書就可以。边項弱就多做果方面練习,放鬆心情,check多d卷,数学真要搞清概念先好做練习……其实家長煞有介事整到小朋友紧張仲易出錯,有時越想做得好就越做得差~

回覆:請問呈分操卷班有無用?

我覺得絕對有。尤其是手腳慢些的小朋友……

操卷主要係技巧多,小朋友做多啲,試多啲同類型/不同類題目,學控制時間等等,操卷某程度上對考試都會有些幫助,但如果小朋友底子差,又或者跟本唔明白,專科補習相信效果應該會比操卷更好。如果家長有時間,當然可以自制題目或督促小朋友做補充練習,其實操卷原理亦相似,至於成效當然要睇小朋友底子,以及究竟能否明白同吸收倒幾多。

引用:Quote:mw7183+發表於+16-6-5+09:12+數比較

原帖由 王家爸爸 於 16-06-07 發表
如果真係數學弱,單純操卷其實無用,甚至會適得其反。
數學佢系做得慢同大意失左好多分
等佢今次考試成績出來先打算

上次考試就系因為數學得7搭幾所以拉抵平均分

王家爸爸  男仔?  發表於 16-6-8 09:06
哲哲寫真 哲哲私相集

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-06-07+發表如

原帖由 mw7183 於 16-06-07 發表
數學係主科,7X講真算低,一般都 8/ 9字頭,如小朋友非唔理解,只係大意及時間控制較弱,嘗試操卷應該會有幫助,又或者自行買補充練習做多啲都得。
操心係男仔通病,唯有多提點小朋友。我仔數學科成績一向好,但通常亦是操心被扣分,今次考試亦係因操心被扣幾分得95,所以唯有多提醒小朋友要留心及要覆卷。

回覆 mw7183 的帖子

我個女自小一開始就有在外補習中文作文/英文作文, 但數學一直都只係我買練習佢做, 當自己同佢操卷咁, 考數前2星期開始, 做卷, 到考之前果一再做3-4份卷, 計埋時間同分數, 好WORK, 一直數學都唔會少過90分, 你可以試下

妹妹頭 發表於 16-6-8 08:16

我個女自小一開始就有在外補習中文作文/英文作文, 但數學一直都只係我買練習佢做, 當 ...
D卷係咪响書局買果D考前練習?
我上過考試局個網站諗住download TSA卷俾阿女做當練習, 點知..............淺過頭, 無用, 係咪書局既會好D?

mw7183 發表於 16-6-7 20:48
如果係男仔,數學差好多時係唔小心;反而女仔觀念唔清晰多啲。

回覆 little_yolky 的帖子

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到之後, 就會操依個出版社既習作同模擬卷, 阿女通常考數前一日, 操3份(每份大約46-48題, 同學校差不多), 得到既成績(分數), 多數同學校考數卷分數大約係相同, 所以佢做完果3份卷, 我大約都會知道佢將會考到幾多分

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我係在坊間(學

原帖由 妹妹頭 於 16-06-08 發表

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到 ...
系邊到可搵到?
問高年級攞?

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-07+發表數學

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-08 發表
數學係主科,7X講真算低,一般都 8/ 9字頭,如小朋友非唔理解,只係大意及時間控制較弱,嘗試操卷應該會有 ...
就系囉一科拖累左
我仔比較肯讀書 中英常佢都高分
只系數
令我好擔心

哲哲寫真 哲哲私相集

係同識果D師姐取經, 問下邊間出版社近似學校範圍(我只係問數學), 咁阿女返來同我講, 我就去書局睇下師姐講既出版社習作內容, 同學校深淺相約, 咁就用依個出版社既習作同模擬卷比阿女做, 就做到依家小四升小五了, 都從未出外補習過數學

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-06-07+發表數學

mw7183 發表於 16-6-4 17:04
小朋友今年九月小五
暑假好唔好報呈分操卷班?
有無幫助?

操卷對一D小孩子係有幫助,但謹記要在明白晒課程內容下才好去操練,切忌本末倒置.

若然,小孩子在小學階段不能催谷或經常重覆地做練習的話,就不要免強了.

可留待中學階段才慢慢增加操練量,始終將來考DSE都需要做大量Past Paper.

其實,操卷適合地運用,也可以是溫習好工具.

要操過先知,有D同學操兩三個月,成績標上前,因為有D在操卷班做過。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我係在坊間(學

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到 ...
臨考試,重操幾份?有反效果!

我用MBO,如果第一份OK,就收工!不會操幾份,他亦知道遊戲規則,會小心做,少咗大意嘢。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+mw7183+的帖子 係同識果D師姐取經,+

係同識果D師姐取經, 問下邊間出版社近似學校範圍(我只係問數學), 咁阿女返來同我講,  ...
其實好簡單,拿起學校數學教科書,咪有出版社囉!就去書局搵同一出版社的補充練習。

原因是書商及出版社有一條龍服務,學校選定用他們教科書,就會送補充練習,Question bank 之類,老師咁忙,邊有時間出卷,都是在 Question bank 抽出嚟,補充練習就有用了。

多口講多一點,如果小朋友明白數學概念,大致題目都了解,可能間中大意,我已經會停,特別是聰明的小朋友,他們會覺得明白了為什麼還要操卷,浪費時間,會冇心機做。

反而熟悉到一定程度,減少做卷(我要求他只做綜合測驗那份卷),給他時間去玩(考試期間都俾佢去玩),他會有激勵的誘因,do thing right the first time and every time.

Sorry , 今天講多了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題