用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

其實如果取消TSA已好好多,學校既能力同價值,根本唔需要來自火星既教育局去評估,香港既家長自有方法和能力去評估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真係睇到流眼淚
小朋友好可憐
後半PART, 個小學生被父母迫到要自殘

其實諗深一層.誰是始作俑者
明知多功課,明知深都大把人揀
家長們怪唔晒學校的. 教書朋友,成日收家長投訴功課唔夠多, 唔夠深

回覆:yovin 的帖子

Cant agree more

同埋我覺得用番學能測驗,俾現在用校內試成績呈分更加公平,一次過搞完,少二次壓力,更加唔駛再攪Pre-S1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

就算有學能測驗都要有呈分試嫁
學能測驗又好TSA又好
只係攞嚟評估一間學校的水平
小朋友點都要面對呈分

其實小學行全日制,或多或少係因為父母兩個要返工(幼稚園行全日制也如是),加上小學課程太緊迫。點解課程咁緊迫呢?原因係因為好多小學為了迎合家長的要求,改變了課程,要升中派位成績見得人,避免無人揀變左被殺,咪小一要教埋小二的英文呀、數學呀咁,或者樣樣教深D,一年教兩級點會唔趕呢?家長又要孩子參加一大堆課外活動呢?唔係點省靚個portfolio呢?望子成龍可以理解,但依家孩子數量少,家長本身學歷程度較高,對子女期望甚殷,過份催谷,學校又迎合家長口味,也是催化緊個問題吧。

回覆 siden 的帖子

初初推全日制,大家的理解係學生可以在學校完成大部份功課,再玩吓課外活動。
斷吾係好似而家咁,返全日之後,大量功課、默書、測考要應付,仲加埋一體一藝。

小朋友讀到高小、中學,辛苦d、壓力大d,好正常,即使國際學校,你要讀得叻,都要勤學,但吾應該好似而家咁,亂咁谷。

Cedric_mama 發表於 14-12-23 10:33

就算有學能測驗都要有呈分試嫁
當年既學校測驗,係用嚟分學生Banding,唔需要再呈分

醒目開學勳章

klm402 發表於 14-12-23 09:57
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同 ...
大家選校睇乜?
好多人話睇派位成績,有幾多%有英中
好喇,即係家長有要求啦!
學校點樣由40%變50%,再上到70%?
加功課,加深課程,加高要求!
呢個係惡性循環,所以個校長唔錯得哂呀!

如果家長唔鍾意高%入英中,大可以揀其他少d功課嘅學校

bobbob  agree  發表於 14-12-23 13:16

我係90年代上中學我個年代巳有呈分試
小五兩次,小六一次
現在改為小五一次, 小六兩次
我阿媽個代就考升中會考
至於係咪由家母到我升中中間無呈分,我唔敢講
但就肯定係. 我考過學能測驗. 亦經歷過呈分

little_yolky  我係只有學能測驗, 無呈分。   發表於 15-1-7 17:34

醒目開學勳章 王國長老

misshk12 發表於 14-12-23 10:40
其實小學行全日制,或多或少係因為父母兩個要返工(幼稚園行全日制也如是),加上小學課程太緊迫。點解課程咁 ...
TRUE
有次聽正生校長TALK, 佢話佢個仔有日唔開心, 傾計之下, 佢話: 爸爸係博士, 媽媽係碩士, 其實父母叻, 對個仔已經係一種壓力

醒目開學勳章 王國長老

kerkermui 發表於 14-12-23 10:53
大家選校睇乜?
好多人話睇派位成績,有幾多%有英中
好喇,即係家長有要求啦!
校長都係打工, 要交貨俾校董會
如果學校升中唔理想, 點見人? 家長又點睇? 有要求的家長唔願揀, 長遠令教學與數下降, 係惡性循環, 衰起黎殺埋校仲大鑊, 仲有TSA呢, 唔公開姐, 成績要俾校董局知架
總之, 大家都係被迫, 我都唔識分析錯在哪裡

引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

原帖由 siden 於 14-12-22 發表
罪魁禍首之一是轉全日制。

全日有7至7.5小時在校上課,番屋企仲要做功課温書等等。
全日制而適量功課又如何?

引用:相信下年申請入讀救恩嘅小一人數應該會俾今

原帖由 niclicma 於 14-12-23 發表
相信下年申請入讀救恩嘅小一人數應該會俾今年多好多。
壞消息,我小朋友多了對手

bobbob  唔駛驚,家長都係會揀LS   發表於 14-12-23 13:17

引用:Quote:babykeikeikei+發表於+14-12-22+22:3

原帖由 klm402 於 14-12-23 發表
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同 ...
我都不信這校長所言,片段 05:00 有校園 poster 寫(太約)「不要輸在起跑線上」,言行不一致...

erniewellie 發表於 14-12-23 11:29
我都不信這校長所言,片段 05:00 有校園 poster 寫(太約)「不要輸在起跑線上」,言行不一致...

...

我唔知係唔係所有家長都唔BUY太多功課, 但係校長講到多功課既原因係為滿足家長需要, 真心覺得呢句野無責任, 一個教育既機構唔係應該要為自己既教育方向而把關吧. 如果只為滿足家長需要要改變自己既教育方向, 學校行政一定亂得難以捉摸.
當家長們將求學不是求分數信以為真時, 其實學校一直都睇緊你學術有幾強.  到底源頭係黎自家長定係學校. 其實都不言而喻.
我已不止一次聽過身為校長既人講. 學校最著重學生自理能力, 學術次要呢種謊言.

Only parents, schools and government can change the environment. I will say schools are at the front line with experience. If they can line up with parents, there maybe a chance to change the landscape. KY principal is a good example of such change. But it's not easy.

I think Mr Ng of Education Bureau will lead the change as he knows the importance of leisure time. He spent lots of time doing overseas trips.

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

好多父母覺得自己孩子谷得,肯做功課就入傳統硬谷學校,覺得咁會合適,其實咁,會耗盡小朋友嗎?會磨滅佢對學習嘅興趣嗎?我興幸選擇咗開心又唔hea嘅學校比女兒,每日唔駛喊打喊殺,佢有時間做自己喜歡嘅事,亦由於老師有d鼓勵貼子等等,佢會自己完成功課,主動要求我陪佢溫習困難嘅部分,同傳統硬谷名校比較,我女兒識字量未必有人地咁多,但佢可以掌握到呢個階段應該掌握嘅,亦喜歡個過程,我滿意呀。

misshk12  Congratulations!替你開心。   發表於 14-12-23 14:41

Cedric_mama 發表於 14-12-23 10:57

我係90年代上中學我個年代巳有呈分試
岩, 學能測驗係評定間學校有幾多個BAND 1, 幾個多BAND 2,, 3,4,5...而我都考過呈分, 係自己係全級既排位...
我學能唔算做得叻, 但考試叻, 所以我應該拎左人地辛苦考返來既BAND 1 位...

BTW, TSA 唔係做升中既排位, 我地做家長又駛咩咁緊張呢?
‹ 上一主題|下一主題