用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 近4,000人報讀英華小學
樓主: elbar
go

近4,000人報讀英華小學 [複製鏈接]

引用:其實SNOOPY校長都幾老下,有冇家長知道佢幾

原帖由 FATSHIT 於 13-10-05 發表
其實SNOOPY校長都幾老下,有冇家長知道佢幾大,點解佢仲未退休既
直資學校冇所謂架,她有能力的,學校 like her 繼續簽她,做到100歲都得。

引用:Quote:原帖由+FATSHIT+於+13-10-05+發表其

原帖由 hadwinboy 於 13-10-06 發表
直資學校冇所謂架,她有能力的,學校 like her 繼續簽她,做到100歲都得。

...
在英華,由家長到小朋友都好like林校長。批評別人真是很容易,但要欣賞別人或要客觀去評論就是另一回事,

phoebe_ming5    發表於 13-10-7 10:11

引用:Quote:bigboy129+發表於+13-10-6+02:37+你

原帖由 FATSHIT 於 13-10-06 發表
我只係問下有冇人知,你唔知咪唔好答囉, 我唔係你個小朋友,唔駛你教我做D乜,你吟清楚點問,不如你自己 ...
唔好咁激氣,係EK問或答問題要好小心,因為有些人講者無心,聽者有意。我都試過比人插,攪到我比意見都少了。

FATSHIT  謝謝你的提醒,真係唔開心,下次我都會小心D  發表於 13-10-7 08:30

回覆:h2013 的帖子

引用: +

原帖由 bigboy129 於 13-10-07 發表
我想大家以和為貴,考小一已經好虐待大人和小孩,如果大家支持對方可能win win雙贏。仲有呢個interview真係玩足成年有多(如果考或派位都唔理想的話)

swmami    發表於 13-10-8 00:02

唔通正苦個廣告話: 求學不是求分數,你都信咩?!

點解考?  其中一個原因可能係可以做機司~~~

koala_choco    發表於 13-10-7 16:55

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-10-06+發表

原帖由 ASamSam 於 13-10-06 發表
在英華,由家長到小朋友都好like林校長。批評別人真是很容易,但要欣賞別人或要客觀去評論就是另一回事,

...
有時我也不明白,那些非用家(即外人) 睇到片面的事情便下很武斷的評論,例如校長見報多便說校長很愛出風頭。但我睇到的實情是,關我小朋友什麼事?老師書照教、薄照改,還有很多活動玩。我個仔暫時適應良好,每天也開開心心,昨天星期日還叫我帶他返學。我問他為什麼,他答"因為我喜歡返學囉!" 我仔不是名幼,也沒有什麼特異功能,學校課程是給小一生慢慢適應,功課量不多,默書一星期各一是較密,但比起我有些朋友依家已經要一大篇閱讀理解,每天7-8樣功課,算好了。

甘恩  認同  發表於 13-11-26 17:39

回覆:近4,000人報讀英華小學

但事實如果林校長公開講話首輪面試冇學術題,咁又真係幾離奇。

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-10-06+發表在

原帖由 hadwinboy 於 13-10-07 發表
有時我也不明白,那些非用家(即外人) 睇到片面的事情便下很武斷的評論,例如校長見報多便說校長很愛出風頭 ...
👍👍👍

以下是我個人的小小意見,我小朋友已升小了,所以有小小感想,希望大家都可以表達意見但唔好閙,只係想研究下。
我想信直資既學校一定會想有自己既知名道,但當然也有一些好LUCKY有能力既小朋友在沒有任何背景,不是名幼生也能考入英華,但我想信好少數,話校長想唔想出風頭真係見人見智,雖然我不是用家,但有時在八掛雜誌上見到D明星話自己點訓練個仔所以考到英華﹐好似黎XX個仔吟,我覺得她小朋友未必係好過其他小朋友,但唔多唔少因家庭而入到,也會造成不公是無可避免。然後有時D星爸媽又會係雜誌講下你間學校,我覺得已經係幫手宣傳緊囉。
英華會是一所好學校,希望你們也會找到一所自己喜歡的小學

hadwinboy 發表於 13-10-7 21:18
有時我也不明白,那些非用家(即外人) 睇到片面的事情便下很武斷的評論,例如校長見報多便說校長很愛出風頭 ...

EK 好多瞎子摸象的例子,有心去了解學校,其實可以直接問用家意見,其他估估下的個人情感報告當娛樂版看過就算了!

好一陣子無上黎留言了

大家好!我係用家,我係英華小學既家長!其實諗返一年前既情況,我明白大部份投考小一家長既心情,大家可以話我馬後炮,但因為我小朋友享受緊英華既教育,所以想同大家分享少少...

點解喺英華讀書既小朋友咁開心,我睇住我仔仔我漸漸明白到....原來教育就係"快樂中學習",就係咁簡單..大家可能唔信、可能唔明,甚至唔相信咁簡單...但係我留意到既係仔仔學習動機大左好多,因為佢地每日都係學住黎玩、玩住黎學。小朋友最鐘意玩,有得玩就最開心,當學同玩不停咁相交重叠,久而久之,最希望出現既結果就係--"學即係玩,玩即係學"!咁小朋友就會好主動接觸一般學校學生會視之為苦既默書、評估,甚至考試!因為佢地覺得係遊戲,佢地享受..加上男生天生喜歡比賽,其實家長唔需要提醒甚至可以漸漸放手!

但最易犯錯就係我地家長,提醒小朋友--
A你係讀緊書、返緊學,唔係去玩...
B邊個邊個由一百分,你呢?
C邊個邊個又俾老師讚乖,你可唔可以學下人地?
(破壞學習氣氛既好多時都係家長)
可以---
A我知你返學玩好開心,但係都要聽老師話
B邊個拎左一百分係好叻,不過你都好叻架,今次只係大意唔小心,下次記得睇清楚題目,做完返CHECK一次
C阿邊個俾老師讚咁犀利?不如你又試下丫,記得俾老師讚話我聽呀,等我又讚下你嘛,哈哈

大家不妨日常用下呢種阿Q既培育方式,我體會到英華就係咁簡單、咁不一樣

用玩、學相融呢種方法同小朋友溝通,講日常問題,小至9塊餅3個人分,每人分到幾多...大到北區幼稚園學額不足...佢地都會明同易入腦,問題係第一個排斥既往往係家長先(在上既多位自問一下,係咪碗粥都未食入口,就話唔好味?!)

我相信好既學校一定唔只得英華,出面大把都好,但點解咁多人報佢,一定有佢既原因,空穴來風未必無因,要感受英華既好,要先經歷相信、體驗同實踐!

C8W8H8  正能量!  發表於 13-11-29 11:36
快樂諾言    發表於 13-11-27 20:17
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

今年仔仔考英華,入了2nd in,唔知入唔入到下一輪。當聽過林校長兩次講解,睇埋介紹她的書,深深被吸引,對我啟發真係好大。如果我的仔仔有幸入到英華,實在係佢嘅福氣!有段時間真係好想寫信比林校長,唔係求佢收我個仔,而係多謝佢對我嘅啟發,但又覺得好唐突,最後無咁做。批評的容易,欣賞的難,我諗我哋都想小朋友學識欣賞、感恩。或者我哋做家長都多的欣賞學校的用心。

thomasha  正唔正常,谷唔谷就睇你點睇啦!  發表於 13-11-26 21:37
maxtimma  希望你成功,祝你小朋友入到理想既小學

PS.:英華係揀家長架,學生係叻,但係全部係正常人,唔係超人唔識飛,同埋D家長絕大部分都唔谷小朋友架  發表於 13-11-26 19:50

引用:+本帖最後由+maxtimma+於+13-11-26+01:14+

原帖由 maxtimma 於 13-11-26 發表

好一陣子無上黎留言了
多謝分享!

引用:+本帖最後由+maxtimma+於+13-11-26+01:14+

原帖由 maxtimma 於 13-11-26 發表

好一陣子無上黎留言了
很認同你所說的「快樂中學習」及「男仔天生愛比賽」。就是這兩個原因,我仔每天也非常高興地上學,而默書、評估時又會肯坐定定努力溫習,未有視之為苦差。11月評估完後又玩了。

‹ 上一主題|下一主題