用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝! ...
樓主: evamei
go

灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝! [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-14+16:51+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-14 發表
Thanks!  中西區 b1 男仔都幾頭痕!

如果乙一揀了 St Jo / Kings, 乙二咪要放聖類斯才穩陣?

回覆 evamei 的帖子

灣仔區就應該B1位凸到好誇下...但前提係本區强校太多...女校亦比男校多
可能出現...本校B1生....本區B2生既情况
都係要自己計吓數....邊緣男仔要小心D....B1A/B就可以去盡D

aeiou_drm 發表於 16-4-14 18:15
Thanks!  中西區 b1 男仔都幾頭痕!

如果乙一揀了 St Jo / Kings, 乙二咪要放聖類斯才穩陣?
乙二填高主教,高記總好過聖類斯,聖類斯係band 2,唔洗甘快慎聖類斯卦

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-4-14+18:15+Tha

原帖由 RoseRose1980 於 16-04-14 發表
乙二填高主教,高記總好過聖類斯,聖類斯係band 2,唔洗甘快慎聖類斯卦
高主教得6個位非保留位,而聖類斯有 39個位。
唔知搏唔搏得過?

引用:Quote:原帖由+RoseRose1980+於+16-04-14+發

原帖由 aeiou_drm 於 16-04-14 發表
唔知搏唔搏得過?
高主教最終又未必咁少位喎~~~

引用:Quote:原帖由+RoseRose1980+於+16-04-14+發

原帖由 aeiou_drm 於 16-04-14 發表
唔知搏唔搏得過?
相信B1位足夠,即係填晒B1中學,完全唔得都仲有間聖類斯,往績係佢有收B2生
BTW....風險自行決定

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+16-04-14+發表

原帖由 mcl203 於 16-04-14 發表
相信B1位足夠,即係填晒B1中學,完全唔得都仲有間聖類斯,往績係佢有收B2生
BTW....風險自行決定

...
謝謝意見!

回覆:evamei 的帖子

好亂,本來諗住東區band1位會好過灣仔區,原來唔係

回覆 mcl203 的帖子

如果真係邊緣人, 可以點選?

boscochengsh 發表於 16-4-14 22:44
回覆 mcl203 的帖子

如果真係邊緣人, 可以點選?
如果真係邊緣人...我估估下既認為...乙1放SKHTSK...乙2 B2中學
又似乎...SKHTSK 會收到B2生

若係本區2間軒小...聖雅各...真小男仔...寶血....似乎學校B1尾....本區B2...機會細D
以上講男仔乍...女仔係好好多
PS...我都係靠估

又我估估下亂咁計下...灣仔 上年度 應有多於150個學生係統一階段前已離場
呢150個學生應多為B1生...部份入直資既可能係B2生
所以...灣仔經統一派入B1中學情况係幾唔錯

PS...當然又係靠估...唔準的

boscochengsh  多謝指教.  發表於 16-4-15 23:18

回覆:灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝!

我仔灣仔區b1 生,全區都係b1,尋日學校派咗張草稿返嚟填,今日要交。老師千叮萬囑要起碼填到20個志願,我填晒b1既,加兩間b2既放尾
,都係得10間。冇再填落去喇,聽日(星期六)開家長會,睇下老師會唔會打回頭啦。

回覆:meiyip 的帖子

填學校(統一派位)是以本區定全港banding成績去中學?如果小朋友在中西區和全港是band one , 升中轉回灣仔網會不會跌band?

little_yolky 唔該計埋九龍城區同北區,多謝。

北區我唔識計了....... 因為最近先發現, 原來深圳有一堆叫"港人子女學校"既小學, 當中既學生係可以參加香港中一派位(由2008/2010已開始了), 而派位係屬於北區..... 所以當中到底有幾多學生呢??

教育局資料: 深圳港人子女學校
立法會文件: 在內地出生港人子女升學問題
新聞報導

王家爸爸  "港人子女學校"  發表於 16-4-15 10:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-15 08:25
little_yolky 唔該計埋九龍城區同北區,多謝。

北區我唔識計了....... 因為最近先發現, 原來深圳有一堆叫" ...
其實元朗、屯門都有類似問題,只係無北區咁嚴重。

mcl203 發表於 16-4-14 19:03
高主教最終又未必咁少位喎~~~

高主教一級成160人, 就算走咗一堆, 個D保留位都唔會用唔晒.

而且即使用唔晒, 餘下既保留位都只係會變咗灣仔區既非保留位(因保留位係俾灣仔既直屬小學), 益唔到中西區既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-15 11:04
高主教一級成160人, 就算走咗一堆, 個D保留位都唔會用唔晒.

而且即使用唔晒, 餘下既保留位都只係會變咗灣 ...

我印象中...唔知係邊到見過...1st round收直小生係少個保留位
但最終又變成接近一樣...咁差額可能係叩門收番
估估下咁認為...1st round係有位剩
又因我聽聞...高小係會積極留重心學生...即係應有用自行位

hkpapa852  不過女仔多數走咗, 攪到中學仲係男生為主  發表於 16-4-15 12:26

‹ 上一主題|下一主題