用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 點解會放棄培僑?
樓主: cocobearkein
go

點解會放棄培僑? [複製鏈接]

我發覺培僑好似食榴槤咁, 中意就好中意, 唔中意果D好抗拒, 離遠就走, 有D食左一次就愛上了. 多謝果D唔食的, 先有更多機會俾有心讀o既人

回覆:點解會放棄培僑?

平心而論這間算是平民直資了!雙語環境加學習樂器,即使小朋友在官津免學費,許多家長放學後也安排補習和參加體藝活動準備升中競爭,時間學費差不多!

回覆 sspang 的帖子

非常贊成,人棄我取。好可惜我仲未有入場卷

就於學校背景, 我都擔心過, 聽到好多傳聞, 自己有好多先入為主睇法, 不過我花左時間去瞭解, 如參觀開放日, 問現有用家嘅COMMENT, 先去報考, 幸運地佢收左, 而我都為左佢而放棄左其他OFFER同大抽獎, 希望無揀錯~

stepyau    發表於 14-12-3 10:35

引用:我覺得現時培僑在溫校長的管理下很好,+再輕

原帖由 ccycsy 於 14-12-02 發表
我覺得現時培僑在溫校長的管理下很好, 再輕鬆的學校也必需有限制, 如欠交功課, 不帶齊課本這些習慣不加以責 ...
Agree

引用:就於學校背景,+我都擔心過,+聽到好多傳聞,+

原帖由 msbear 於 14-12-02 發表
就於學校背景, 我都擔心過, 聽到好多傳聞, 自己有好多先入為主睇法, 不過我花左時間去瞭解, 如參觀開放日,  ...
平時經過附近,見小學生們都正正經經,校風應該不錯

問題唔係培僑, 而係點解會放棄 "自行分配學位".
要知道呢個階段, 每人只得一間, 即係唔係心水都唔會揀;
咁有幸抽到, 點解要放棄?
答案應該係有直資收左啦.
所以, "問題唔係培僑度".

引用:回覆+sspang+的帖子 非常贊成,人棄我取。

原帖由 Joystarter 於 14-12-02 發表
回覆 sspang 的帖子

非常贊成,人棄我取。好可惜我仲未有入場卷
Same here, 我都好鍾意,但仔連2nd 都冇

引用:Quote:原帖由+cocobearkein+於+14-12-02+發

原帖由 daddykei 於 14-12-02 發表
我明白你的的意思,因為我也有擔心過。老實說,我感受不到你所說的,反而覺得有點像國際學校,學校比較自由 ...
但係國民教育呢?

引用:就於學校背景,+我都擔心過,+聽到好多傳聞,+

原帖由 msbear 於 14-12-02 發表
就於學校背景, 我都擔心過, 聽到好多傳聞, 自己有好多先入為主睇法, 不過我花左時間去瞭解, 如參觀開放日,  ...
放❤️,唔會有錯!

回覆:點解會放棄培僑?

點解唔會放棄培僑?朋友係左派學校教書,個女考小學時,培僑從不在名單上。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+piggymonkey+於+14-12-02+發

原帖由 daddykei 於 14-12-02 發表
一般直資學校資源比較豐富,學校可以自行編制課程,不用跟教局,所以教學比較靈活,可因應學生情況作調整。 ...
一條龍都可以有呈分。呈分只係將校內試分數呈去教育局。如果打算直升,唔需要操fit,根本零壓力。有呈分只會令想參加派位的同學多一個選擇

醒目開學勳章 王國長老

引用:問題唔係培僑,+而係點解會放棄+"自行分配學

原帖由 gk678 於 14-12-02 發表
問題唔係培僑, 而係點解會放棄 "自行分配學位".
要知道呢個階段, 每人只得一間, 即係唔係心水都唔會揀;
咁 ...
咁又未必。有家長play safe,揀高機會例如母校,但未必係最心儀。你見有個帖都係講中左自行唔去註冊。

回覆 joyce1234 的帖子

你朋友有無具體說法? 願聞其詳
講真,喺未瞭解過培僑之前就係聽得太多呢類朋友傳聞, 對呢間學校有先入為主睇法, 如國民教育, 左校等等..
瞭解完後, 學校背景會令人關注, 但係真係要去睇清楚, 係唔係如傳聞一樣, 教育方向係咪同自己一致, 好似培僑為例, 瞭解完我都要花時間游說老公自己去瞭解學校, 好彩睇完, 問埋讀緊嘅用家, 真係岩先去報名, 唔好因為傳聞而抺殺左學校嘅努力~

用家話培僑係國語教數學, 用大陸版書教中文, 想請問其實同香港版中文書有何分別? 國語教數學又能否真的理解數學解題? 培僑出品, 國語強一定無須懷疑!!

培僑的學生數學科用普通話教, 成績一樣好; 英語更不用講, 各方面都做得很好, 看得出英文組的老師很用心教, 自己編制的課程配合全世界不同地方的知識去教授, 中間會穿插文法, 令小朋友在學習時不會覺得枯燥乏味, 而是興趣盎然, 對學習英文有很大的幫助; 中文科用國內的書本我覺得是文字真的比較優美, 語句不會口語化, 對他們寫作措詞有很大的影響, 寫出來的文章比較好. 其它科目也做得很好, 這裡就不多說了. 培僑是很重視閱讀的, 這點很重要!

總而言之, 培僑做得很好, 並不是外界有些人一知半解所說的那樣, 培僑絕大部份學生的家長對小孩都是有要求的, 所以大部份小孩表現不錯, 特別是近幾年錄取的學生資質都是很好的, 將來的成績一定會更好!

sze0203    發表於 14-12-3 10:39

回覆 joyce1234 的帖子

我朋友教地區名津,有直屬中學,他也不讓自己的女兒入讀,情願比錢讀私校,因爲他自覺女兒不適合學校的教學方法。所以家長選擇學校,未必完全關學校左中右事。另外,我覺得學校強調中國傳統、愛國,我覺得不是100%壞事,關鍵是持平,而不是洗腦式一面倒支持某一方面的意見。

回覆:stepyau 的帖子

持平很重要,但始終學校、老師,甚至家長都未必能做得到持平或從不同的角度去分析解說!

回覆 piggymonkey 的帖子

其實而家家長就係怕左津小果種好多功課、測驗、考試既模式, 先想入直、私, 如家長所講, 課程較自由, 可自訂課程, 靈活d, 同資源較多, 語言環境相對會較好, 而不只是谷。

回覆 jutma 的帖子

我以爲係覺得官津程度唔夠直私高 (in another word = 唔夠谷), 和唔想落大抽獎唔知派去邊, 才俾錢讀直私
‹ 上一主題|下一主題