用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細仔,決定repeat, 但repeat K3 還是 P1 好呢? ...
樓主: cyukp
go

細仔,決定repeat, 但repeat K3 還是 P1 好呢? [複製鏈接]

回覆:MrBeast 的帖子

小兒快四歲四個月。
對,其實也不應說現在就決定repeat. 只不過總是想用一年時間join下不同活動加強信心和表達能力,如運動,唱choir等,不用只focus 追中英數

cyukp 發表於 14-3-25 14:49
小兒快四歲四個月。
對,其實也不應說現在就決定repeat. 只不過總是想用一年時間join下不同活動加強信心和 ...
未必需要重讀。
當小朋友時的年紀越來越大,年齡所造成的差異會越來越小。

回覆 cyukp 的帖子

明白,我覺得可以在k3時決定,或者到時你覺得無須要呢,如決定repeat, 三月倒就要通知edb withdraw 大抽獎,出年便可再參加。我不會在p1 留,之前有位小學主任同我說,小學是6年,在同校repeat 對小孩的心理影響很大,in any case, 亦不是你話想留就留。

回覆:MrBeast 的帖子

對,就算repeat也一定不會原校

原來有學校唔接受P1 repeat

回覆:細仔,決定repeat, 但repeat K3 還是 P1 好呢?

而家讀p1 咁辛苦,细仔都未 ready, 何苦要讀 p1?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:細仔,決定repeat, 但repeat K3 還是 P1 好呢?

我個是11月B,repeat K1 去咗一間較深的kinder, 一方面比佢追physical development ,另一方面新校的程度深,沒有浪費時間重覆學習,好似升咗班。可考慮一下,一舉2得!

MrBeast    發表於 14-3-26 09:24

真的可睇定D先. 我仔12月中細仔, 上小學時全班第二細和排隊第二, 成績中上 (40/164).
今年小二, 成績追回 (17/164) , 高度追回排中間.

不用太早下結論

王家爸爸  Totally Agree!!   發表於 14-3-27 16:30
Kawaii

我仔10月尾細仔,而家津校小一,已有龍校直資收咗小一。會試考小二,考唔到就repeat。

‹ 上一主題|下一主題