用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男生在深水埗網或觀塘網較好?
樓主: sosokel
go

男生在深水埗網或觀塘網較好? [複製鏈接]

謝謝各位指教,兩個網對男仔來說都麻麻,大抽獎都唔知點填!

長天同瑪神都有聯繫/直屬小學, 位少.

請問边間小学是長天的联繫或直屬小学呀? 請指教!  每年放多少個位出來大抽奬呢? (可以係边樹查這些資料)

謝謝!

回覆:男生在深水埗網或觀塘網較好

聖言同觀瑪都係男校,少咗女仔爭

醒目開學勳章 貢獻勳章

band 1頭,應該望自行中
去到要靠運,而兩個網又唔爭得遠,應該用返居住個網,起碼方便返學先!
恐龍家

小曳人 發表於 14-2-23 21:57
band 1頭,應該望自行中
去到要靠運,而兩個網又唔爭得遠,應該用返居住個網,起碼方便返學先! ...
雖然是band 1 頭,但阿仔的弱項就是面試,要自行中實在有點難度,多數都要參加抽獎。

opclk  參加抽獎機會率一定觀塘安全多些  發表於 14-2-27 01:56

回覆:opclk 的帖子

深水埗網對男生來說是蝕底啲,但觀塘網又冇乜好英中選擇,所以我上年搬遷到沙田,轉校網到沙田

回覆 sosokel 的帖子

黃大仙好似話今年係其中一個減派區, 即係話學位應該較多, 可以諗下.

黃大仙有呢幾間Band 1中學, 全部男女校 (仲有一間女校 - 德愛)

保良局第一張永慶中學 (有3間聯繫小學)
保良局何蔭棠中學
協和書院  (好似上年出咗個DSE狀元)
可立中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

opclk 發表於 14-2-25 02:38
回覆 sosokel 的帖子

2014升中人數觀塘 4087  英中位 1316

where to see the statistics information?

thanks!

opclk  you can search the post of >>> khmama  發表於 14-3-4 16:09
我有一個仔仔, 5/11/02出生

回覆:carmen_lai 的帖子

一係選聖言,深水埗男仔少選擇!或試自行他網的!

You may consider moving to YTM district. There is a 50% chance to get a place at Wah Yan College at central allocation.

Also you can try Cheung Chuk Shan College at discretionary stage as it has no interview.

多謝各位賜敎,阿仔已升中一,在自行成功,沒有去到大抽獎啦!

引用:多謝各位賜敎,阿仔已升中一,在自行成功,

原帖由 sosokel 於 14-11-08 發表
边間??可分亨下自行經驗嗎?

sosokel 發表於 14-11-8 11:51

你仔仔好叻!我的姨甥女都係讀呢間,以我所知學校的程度只是一般,同學的
競爭力往往會遜於其他「谷」校。

但白講我一直都睇唔上呢間學校,但睇下佢今年的派位亦不弱啊,真係走漏左
眼啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題