用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 面試後感
樓主: kyleebc
go

DBS 面試後感   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+丘師奶+於+15-10-10+發表我仔

原帖由 iamadc 於 15-10-12 發表
請問倍數係點問?係問9、18、27 下一個係乜,還是問9x4=幾多?
我相信係考logic多過考數學!

回覆:sam9329 的帖子

It's a logic question - u don't need to know the multiples to figure out the number sequence if the kid is intelligent enough but knowing 9x4 is about knowing the mathematical language.

回覆:小小山 的帖子

其實最後一日係咪冇遊戲?因為頭兩日已經pick晒D仔入second in 所以最後一日hea D?

我仔話冇遊戲,只係要安靜坐住等
之後三個人一組聽cD放膠粒起工作紙上面答問題,之後畫畫,冇叫但是佢自己寫自己名字起幅畫度,然後有老師問問題,舉手搶答,但只有一題!之後就睇電視等放

我個仔都有做以上類似既野,但佢考英文唔知有咩分別。佢話有MATCHING 即係MATH 噃! 另外,走既時候走先走後同聽唔聽話有關,如果嘈走要上番去坐,遲D先走得

Hillkymama  caroleesw, 可能你仔仔個時段無人唔乖呢. 但阿仔時段啲人真係超曳.  發表於 15-10-13 10:43
caroleesw  我個仔最後一批先出嚟喎,咁咪............  發表於 15-10-13 09:56
Hillkymama  喊同乖走先。  發表於 15-10-13 00:56

小小山 發表於 15-10-12 17:27
呢個post 有好豐富娛樂性, 小結如下:

大部份小朋友都有
如果其他家長跟住呢呢個表去逐一問番自己個小朋友邊様有,邊様冇來看自己個小朋友是叻還是冇咁叻,咁就真係死得了
將post內的內容収集一起,炒埋一碟出呢個post,娛樂性真的非常豐富

各位家長, Relax, 等 second in result 啦.
真相, 我地係唔會知道, 要DBS代表回應(應該唔會, 一笑). 出 summary 只係留番個紀錄比後人. 神校點選學生, 我地只係可以估估下.

如果DBS校方有人睇呢個post, 應該笑死左.

retriever  係笑到跌左落地  發表於 15-10-13 10:32

回覆:DBS 面試後感

想問下有考DBS的家長,是否有考YW?
假如DBS同英華都有offer,你哋會點揀?
純粹好奇問吓

回覆:DBS 面試後感

我覺得DBS面試真係設計得好,佢安排最尾睇tom and jerry (or 其他cartoon) 目的可能想d小朋友快d洗唒腦唔記得成個面試內容,我覺得係有關係而又成功的

引用:想問下有考DBS的家長,是否有考YW? 假如DBS

原帖由 moloko1102 於 15-10-13 發表
純粹好奇問吓
一個夢寐以求的煩腦,不過都好易揀啫

引用:Quote:原帖由+丘師奶+於+15-10-10+發表我仔

原帖由 iamadc 於 15-10-12 發表
請問倍數係點問?係問9、18、27 下一個係乜,還是問9x4=幾多?
我仔話背晒整個9嘅乘數表

Hillkymama  同日或之前一、兩日有無考過第間?  發表於 15-10-13 09:10

其實我估大部份五歲幾嘅小朋友咩係「乘數」、「乘數表」呢D名都可能未聽過!如果好似上面有位媽媽話考2、4、6、8.... / 3、6、9、12...
呢D簡單加數加邏輯嘅似乎比較合理,因為佢地一直以嚟都係話揀啱character嘅小朋友,而唔係學術/課外活動有幾強嘅小朋友。可能佢地覺得只要character啱,佢地就有信心入到去就訓練得到!

不過我都覺得其實即使我地知晒呢D「疑似」考試題目都冇用,第一似乎綜合以上題目,家長真實冇乜可以為個小朋友準備,都幾睇即場反應同表現,第二我地其實根本唔知學校評分標準,第三我地亦唔知其實以上資料有幾可靠!

Hillkymama    發表於 15-10-13 09:11

引用:想問下有考DBS的家長,是否有考YW? 假如DBS

原帖由 moloko1102 於 15-10-13 發表
純粹好奇問吓
今年YW有幾個去咗DBS插小二。
今年G1有YW offer的都無去(有d直情放棄去YW3rd in)。

引用:Quote:原帖由+moloko1102+於+15-10-13+發表

原帖由 chubbybaby 於 15-10-13 發表
今年G1有YW offer的都無去(有d直情放棄去YW3rd in)。

...
因為dBS比YW 好

引用:Quote:原帖由+moloko1102+於+15-10-13+發表

原帖由 chubbybaby 於 15-10-13 發表

...
咸魚青菜,各有所好。而且家長亦清楚自己孩子特質,自己價值觀。找間適合學校就夠,何來比較?

irene_the_pooh 發表於 15-10-13 07:35
其實我估大部份五歲幾嘅小朋友咩係「乘數」、「乘數表」呢D名都可能未聽過!如果好似上面有位媽媽話考2、4、 ...
第三我地亦唔知其實以上資料有幾可靠!  

回覆:Snoopyboy 的帖子

其實又無得講話邊間好d
兩間都係咁多家長鍾意啦

breadbb 發表於 15-10-13 10:12
其實又無得講話邊間好d
兩間都係咁多家長鍾意啦
其實除位置外,兩間都相似?一樣基督教男校、歷史悠久、有中學、學術體育音樂好、有名氣...

bee_eed 發表於 15-10-13 10:20
其實除位置外,兩間都相似?一樣基督教男校、歷史悠久、有中學、學術體育音樂好、有名氣...
...
英華小學部比較新

回覆 bee_eed 的帖子

其實差好遠吧...
唔講級別方面...

只講學生, DBS 張揚好多, 而英華一直比較低調

回覆 丘師奶 的帖子

你.... 你... 有教個仔唸乘數表?!

kwansara  我同你有同一想發  發表於 15-10-13 11:03
‹ 上一主題|下一主題