用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享叩門成功經驗
樓主: vincher
go

分享叩門成功經驗   [複製鏈接]

回覆:分享叩門成功經驗

大家一同分享,參考吧!

有需要的家長,快啲參考吓!機會只留比有準備的人,加油!

如果我早D見到呢個POST就好啦, 不過我仲有個細女, 可幫她早D籌備.
現大囡等緊7月7日放榜, 請問如小學數學科係用中文教學, 叩門筆試時數學係用中文定英文卷既多? 如係英文卷, 我囡筆試時未死硬?

1. 請問如小學數學科係用中文教學, 叩門筆試時數學係用中文定英文卷既多?....先搞清楚,叩門果间考5考筆試!有的只是面試,有的筆試,有的both....可到中学交流区问下用家
2.如係英文卷, 我囡筆試時未死……
首先,反正考完畢業試冇嘢做,可打底文言文閱讀理解,又可以做下英文版数学練習,就算叩門考英文版的数学,也有D渣拿!
況且睇遠D,万一叩門用中文版的数学,你升上英中,点都要适应下la

haha,你好劲,14年7月沉底的分享,也俾你揾到!劲!
5怕遲,你仲有一个!
而且我当时寫嚟叩門用!

引用:+本帖最後由+vincher+於+12-6-30+16:48+編

原帖由 vincher 於 12-03-19 發表

1.如何製作portfolio (暑假時和網友討論過,http://www.edu- ...

多謝分享非常有用的資料。

來年個女升小五要好好預備

回覆:vincher 的帖子

謝謝樓主!我大囡都等緊7月7日派位!不怕一萬,最怕萬一!我都會參考樓主的叩門資料,早作准備。

vincher    發表於 16-4-16 19:47

回覆 germainehui 的帖子

add oil !希望大家只是預備,不需用la
祝願你們子女派位成功!
今年少D人,应好D!別太擔心!

delete

delete

醒目開學勳章

Thanks for sharing.

引用:回覆+germainehui+的帖子 add+oil+!希望大

原帖由 vincher 於 15-06-06 發表
回覆 germainehui 的帖子

add oil !希望大家只是預備,不需用la
謝謝樓主!承你貴言,希望派位成功!

活着真累

回覆:vincher 的帖子

睇定做準備

vincher  Tks  發表於 16-4-16 20:33

回覆:babyandi 的帖子

叩門成功另類經驗,放榜前已有共識如果派到乙二,就試叩乙一,因只要填表,不需再面試或考試,幾日後叩門成功,點知小朋友話已做好心理準備,不想再轉,一夜間要揾齊親朋戚友相勸,仲要担心到開學後,怕他後悔,不開心。

引用:叩門成功另類經驗,放榜前已有共識如果派到

原帖由 STee 於 15-06-09 發表
叩門成功另類經驗,放榜前已有共識如果派到乙二,就試叩乙一,因只要填表,不需再面試或考試,幾日後叩門成 ...
咁請問小朋友最終係咪入讀叩門果間學校?

引用:叩門成功另類經驗,放榜前已有共識如果派到

原帖由 STee 於 15-06-09 發表
叩門成功另類經驗,放榜前已有共識如果派到乙二,就試叩乙一,因只要填表,不需再面試或考試,幾日後叩門成 ...
我的小朋友也是今年派位,她也說不想叩門,派到邊間就讀邊間。

引用:Quote:原帖由+STee+於+15-06-09+發表叩門成

原帖由 germainehui 於 15-06-09 發表
咁請問小朋友最終係咪入讀叩門果間學校?
係,開學不久,經小學同學得知原本獲派中學很谷,所以很多謝我們力勸他轉校,而中一生活也很愉快,不過佢都明中一只是蜜月期,到中二就會比學校谷

回覆:Victory1 的帖子

我同仔講就算派得差,會去盡力叩門,若是叩門不成功就讀一年,讀一年有好成績就試下轉心儀中學插班中二,我吾知咁啱吾啱,但叫做自我安慰。

引用:Quote:原帖由+STee+於+15-06-09+發表叩門成

原帖由 Victory1 於 15-06-09 發表
我的小朋友也是今年派位,她也說不想叩門,派到邊間就讀邊間。
原來係小朋友喜歡此校,也是他要求要試叩門…因只是填張表等消息,其實兩間學校分別是自行一,二,所以兩間無論大人和小孩都喜歡,但當然一會好過二

回覆:YDLFATHER 的帖子

係,活著真累,小朋友同大人也累,我舊年有朋友派位差,剩係搭的士都搭左千幾元,但她告訴我,錢係其次,見小朋友左撲右撲,最終全部也不成功,真係好心痛

‹ 上一主題|下一主題