用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 新亞書院學生會向沈祖堯發公開信
go

新亞書院學生會向沈祖堯發公開信 [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-12-14+發

原帖由 scheong 於 15-12-14 發表
當年讀中大上通識科時,其中一本參考書,是用李天命先生的作品!

無錯,當年佢係好多人嘅偶像!
李生當年電台有節日,你年輕可能唔知。

引用:Quote:原帖由+bookreader+於+15-12-14+發表

原帖由 samchan2179 於 15-12-14 發表
李天命係一代哲學大師,大智者,好多人年輕時嘅偶像!當年同梁燕城辯論神嘅全能,更加係一時佳話。梁城城支 ...
當年讀中大上通識科時,其中一本參考書,是用李天命先生的作品!

無錯,當年佢係好多人嘅偶像!

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-12-12+12:11+

原帖由 bookreader 於 15-12-14 發表
早排有個前中大哲學講師李天命大罵學生,李先生强項是語理分析,我又偷師,請問甚麽叫「中國現行模式」?中 ...
李天命係一代哲學大師,大智者,好多人年輕時嘅偶像!當年同梁燕城辯論神嘅全能,更加係一時佳話。梁城城支持嘅梁美芬,高票當選,人心所向!李大師對港大副校長呢評論,更加係發人心醒,瀆世清流!

bookreader  李天命當年是和洋人韓那辯論,梁燕城只是在站邊喊陣、寫文抽水吧。  發表於 15-12-14 18:34

samchan2179 發表於 15-12-12 10:54
其實係中西文係文化差異,中國傳統係君神父子,政府係媽媽,一定愛仔女,為仔女好,好warm 好溫馨。西方就 ...
有種阿媽叫梅媽, 阿媽一定愛仔女, 為仔女好? 新聞睇得太少, 唔好只話毒果乜乜乜, 東方星島都會報呢d
利申一下, 沈校長為人值得敬重, 上年佔領期間, 親身到現場關心學生, 當時冇提任何政治立場, 校長最重要係關心學校, 佢做到

寫呢封信既人相信係國家觀念觸動神經, 然後過份解讀而寫, 我冇乜心機探討佢背後理念
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-12-12+發

原帖由 scheong 於 15-12-12 發表
東西方文化,各有各歷史根源,發展到今時今日,有其歷史進程!

你意見認為是有高下之分!
對!中國現行模式最符合國情。

引用:回覆+samchan2179+的帖子 You+are+right.+

原帖由 bookreader 於 15-12-12 發表
回覆 samchan2179 的帖子

You are right. Wiki said, "he (Karl Marx) later became stateless and spent  ...
所以正解係中共係師成德國。

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-12+發表請

原帖由 samchan2179 於 15-12-12 發表
其實係中西文係文化差異,中國傳統係君神父子,政府係媽媽,一定愛仔女,為仔女好,好warm 好溫馨。西方就 ...
東西方文化,各有各歷史根源,發展到今時今日,有其歷史進程!

你意見認為是有高下之分!

我卻認為各有各精彩!

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-12+05:30+噓國

請解釋 「噓國歌」比起迫害國歌的作者、還奉英人+俄人為師祖、批孔子,誰「數祖忘典」呢? ...
馬克思,恩格斯係德國人。學英國人?英女皇,肥彭,牛頓定Big 咸?

scheong    發表於 15-12-12 11:18

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-12+05:30+噓國

請解釋 「噓國歌」比起迫害國歌的作者、還奉英人+俄人為師祖、批孔子,誰「數祖忘典」呢? ...
冤有頭,債有主!

是誰害死國歌作者?

中華民族?你的祖先?我的祖先?錢穆先生?

侮辱國歌可以為死者平反?

對不起,我才疏學淺,未能解釋!

回覆 annie40 的帖子

祝妳女兒旅途愉快! 見見聖誕老人.
http://v.youku.com/v_show/id_XMTEyNDEyMDMy.html

所有秋櫻的版本.
最喜愛, 而有收藏.
只有國內才找到.

原作者: 佐田雅志.

這版本應該30年有多了.
河合內保子是位漂亮的女兒.
而特別出現了爸爸的角式.
可惜, 我沒有女兒, 否則, 一定送給她.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

引用:Quote:原帖由+bookreader+於+15-12-12+發表

原帖由 scheong 於 15-12-12 發表
請問,前人有錯,就可以大條道理,用侮辱方式去對抗嗎?

再問,父母有錯,子女亦應給予父母相同待遇嗎?
其實係中西文係文化差異,中國傳統係君神父子,政府係媽媽,一定愛仔女,為仔女好,好warm 好溫馨。西方就政府係人民僕人,人民要監督,事事懷疑,對政府無人情味。東西方高低立見!

請問,前人有錯,就可以大條道理,用侮辱方式去對抗嗎?

再問,父母有錯,子女亦應給予父母相同待遇嗎?

這些道理我不懂,恕不認同!

scheong 發表於 15-12-12 05:30
噓國歌/數祖忘典 = 勇於表達意見?

師長善意提醒學生,學生不單止不虛心求教,反用公開信形式去回應,並要 ...

同意!有關自由, 我曾於"EK記錄" 今年1月20日左右, 寫了兩個"記錄".
一. 是美國借IS攻擊叙利亞 (實情是推反叙利亞, 不是解決IS問題)
二. 美國和法國的"自由神太大了"
    (美國以推廣自由向世界各地製造對自己有利的政治形態)
    (法國則只祟尚自己的自由, 而忘記了自由世界, 仍需要尊重別人)

今天, 睇番十個月前記錄. 全中. 那並不是叻.
相反, 只不過是事態發展. 中性評估.

今天, 看見"民國", 看見"沈祖堯校長被攻擊"....將來會怎樣!!??!!

有人為"中國人"定立場,  我個人立場, 關人鬼事咩.
唔做中國人, 唔喜歡中國, 那又如何? 關人鬼事咩.

相反, 對於值得尊重的人, 而因抱著自己政治理念, 惡意攻擊. 那絕對是可憐.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆 annie40 的帖子

另外, 一直想送以下這首歌給妳和妳的女兒.
https://www.youtube.com/watch?v=AbBJXyRW0oE

秋櫻. 女兒和母親婉轉的情懷.

annie40  看著聽著,就是掉眼淚。這星期女兒人在挪威!  發表於 15-12-12 10:08

回覆:新亞書院學生會向沈祖堯發公開信

噓國歌/數祖忘典 = 勇於表達意見?

師長善意提醒學生,學生不單止不虛心求教,反用公開信形式去回應,並要求師長收回提醒,呢個做法比用遊行去回應師長,是更理性嗎?

支持學生寫這封公開信,是幫學生嗎?

對不起,西方自由世界都有尺度限制,有規矩要守。學生自由可以去到呢個程度,相信西方世界亦自愧不如!

annie40 發表於 15-12-10 10:27
回覆 Stillgood2 的帖子

在看易中天的書,談到唐高宗李治的性情。其中佳习是:柔弱的人往往是倔強,剛毅的 ...
應該是柔弱+中毒....
Annie, 你寫兩點完全命中了這事件.
1) 人格
2) 可能係鬼上身
‹ 上一主題|下一主題