用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY the 4th interview
go

CKY the 4th interview [複製鏈接]

有沒有人收到CKY第四次面談的電郵?

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 因討論已偏離主題, 現關閉此帖, 謝謝留意!

回覆:CKY the 4th interview

我很欣賞林校長,但我唔覺得沒有親筆簽名的信是對我唔尊重。cky劉校長事事親力親為你又見到幾多。

回覆 cat_house 的帖子

最後入面到都有親筆簽名留為紀念。現在電腦化既年代,handmade 既野要多珍惜。

現代家長喜歡將自己無限放大。沒有親筆簽名信或校長親見就沒有尊重他。校政不完美便連校長對教育的熱誠也否定。為爭口舌甚至與悔辱老人的case相提並論。實在不堪....

港同也是IN 3 次,2nd IN 五人小組見副校或校長,3rd IN 校長或副校單獨見小朋友和家長,安排非常好,亦合理,亦不見在Forum有不滿的迴響,加上過程完全睇到校長的誠意; YW 林校長從2nd IN 到 3rd IN 都親力親為, 連3rd IN 的邀請信及offer信也是她自己親筆簽名的,雖然外人覺得是小事,但見微知注,可以看到校長對家長的專重及誠意。

Ronniedad你係學校代表?

做定個list黎填補大抽獎後的空缺囉

你呢個問題,除非有學校代表,唔會係forum得到答案。有人答都係胡亂猜度而已。

好奇一問,三輪面試應該會係等一輪篩走學校認為大部並不附合適學校嘅申請者,第二輪應該係對已被篩選申請者有更深入了解,從而再揀出最後可能比率為二比一嘅最後適合學校嘅申請人,第三輪係獨立對個別申請小朋友及家長作出最直接全面嘅了解,從中找出最適合嘅申請者及家庭作出取錄。但要去到第四或更多輪嘅目的會係甚麼?

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+15-05-30+發表次

原帖由 bubuG 於 15-05-30 發表
套用你logic, 近日「劍X護老院」事件,d無關係嘅人係不同媒體不斷批評就唔得喇?!係咪要有親人入住或者等 ...
真係要俾個Like你

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+15-05-30+發表就

原帖由 傻太 於 15-05-30 發表
點解你地成日拎錯重點嘅?
你唔係話英華in 3次被人潤嗎?咁你意思係in 4應該被圍攻定根本唔應該有interview存在?咁你又認為in幾多次至合理呢? 唔好隨便拋下一句就算, 雖然你可以講野不負責任。

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-05-30+發表你有幾

原帖由 calbee6 於 15-05-30 發表
就係因為interview比英華多一次就應該被圍攻?
點解你地成日拎錯重點嘅?

引用:你有幾何見2nd+in的題目被圍攻?因為大部份

原帖由 傻太 於 15-05-30 發表
你有幾何見2nd in的題目被圍攻?因為大部份唔覺得唔正常。。。就算YW,都有人潤過in 3次辛苦小朋友。。。

...
就係因為interview比英華多一次就應該被圍攻?

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+15-05-30+發表次

套用你logic, 近日「劍X護老院」事件,d無關係嘅人係不同媒體不斷批評就唔得喇?!係咪要有親人入住或者等 ...
咁免强你都可以攞黎講呀

已經有幾位有得in既家長覺得很感恩,事實證明雖然學校安排未必係完美,但也不至令人難受。始終所謂的第四次,也只是給候補的又喜愛cky的家庭多一次入學的機會而已。其他言論/批評是合理定無理,各位自行判斷吧。

有人月入十萬,求婚戒指買一萬。有人月入兩、三萬,求婚戒指買兩萬。點解?價值觀也 ! One off interview 同4-6次interview ,無錯與對,只有覺得值得與否!CKY 宜家話改見八次,一樣有人會去,因為想讀,無啱吾啱。如果音小見你一次,講明報名費500,你報吾報?但換係女拔呢?800?可能少啲但吾會無!其實大家心中有一個價,中吾中啫!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-30+發表很遺

原帖由 saltato 於 15-05-30 發表
如果我的言論令你有被屈的感覺,我很抱歉。
徐晒衫等沖涼是社會不容的;而學校行政4th睇唔到有任何社會不容 ...
我著眼是forum 發言權,並冇意圖想用洗澡安排等同面試安排。

回覆:calbee6 的帖子

你有幾何見2nd in的題目被圍攻?因為大部份唔覺得唔正常。。。就算YW,都有人潤過in 3次辛苦小朋友。。。

引用:Quote:原帖由+saltato+於+15-05-30+發表你

很遺憾,你又屈人。我想帶出無關係的社會大眾係咪唔可以就劍橋事件發言呢?

...
如果我的言論令你有被屈的感覺,我很抱歉。
徐晒衫等沖涼是社會不容的;而學校行政4th睇唔到有任何社會不容的地方。
你要引用這個例子的基礎很不公平,覺得很挑釁亦是我的個人感受。

‹ 上一主題|下一主題