用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德貞幼稚園 超級差的德貞幼稚園
go

超級差的德貞幼稚園 [複製鏈接]

我女兒係德貞幼稚園過左一個不開心的幼稚園生活!
因為要洗乾淨手洗得慢而被老師罰無得食茶點!仲罰過兩次!老師仲同我講呀家長唔好再拗喇!(我係了解唔係拗!)

一個畢業禮,一班上高乙學生表演,老師竟然揀走6個小朋友無得表演,其中一個係我女兒!

一心想去睇自己既女兒表演,點知上高乙班出場找唔到自己既女兒,心情當然唔開心!

之後問過女兒點解無份,出人意表的答案! <老師話我跳得叻所以唔使上台表演,我係全部叻,老師話其他同學只係大部份叻,所以要一直綵排到上台表演!話揀我出黎有其它野俾我做!>

呢個咩世界?幾時開始叻就唔使上台表演架?!呢d咩歪理?!

今日我走去學校向老師了解,老師話個個表演係要排成十字架咁,所以人數要控制先揀走有幾個,我又問揀走個幾個係用咩準則?!呢個時候一個陳主任走埋黎插咀問有咩可以幫到我,叫走左個老師!我再問同一個問題,佢就話跳舞老師咁安排我地唔清楚,我話咁找跳舞老師問下,佢耍我話佢係杭洲,問唔到!又話已經安排有佢唱畢業歌上台表演,我話全體畢業生都係台上啦!佢又大我話唔係架,有d跳舞無得唱畢業歌架,你自己數下,我地有258個畢業生!

到最重要既point!點解會同我女兒講因為佢跳得叻就唔使上台?!呢句係上高乙既莊老師同女兒講既!我話你地嚴重錯誤誤導小朋友既價值觀同態度!影響到女兒以後都覺得做得叻就唔使上台表演,唔叻就會上台!我問點解你地唔直接同清楚解釋因為排位十字架既安排呢?點解又完全無係呢件事上同家長去溝通過呢?我地完全唔知情!呀陳主任答老師點同小朋友講我唔知道,呢度我幫唔到你!我話咁找上高乙莊老師同我講清楚囉!佢又話呀家長而家係上緊堂,幫唔到你!我想我無野再幫到你喇!跟住一路行開!我話咁我找教育局幫我囉!主任再答一句,好呀,咁你找啦!然後極速地走左去!之後完全無人再理我趕我走!

我想問,發生咩事?而家d幼稚園無論校長、主任同老師都可以咁無禮貌同咁不負責任!

十級差,試問小朋友係呢間咁既學校成長會變成咩人?!會開心咩?!

王家爸爸    發表於 14-6-19 18:30
   5    0    1    0

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已偏離主題, 現將主題關閉, 請會員勿作出人身攻擊的言詞. 違規者會收警告牌, 敬請注意!

另如發現用戶開分身已達個人目的, 管理員查核後會將該會員及分身一起封戶.

相關澄清帖子
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2840823&extra=page%3D2

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:rockystone 的帖子

回覆 Vickyblah 的帖子

蘋果係有興趣挖掘樓主嘅背景,題目可能係「超級xx家長:女兒冇得做公主,阿媽借此做名人!」

今年德貞嘅特刋網上版剛剛出咗,樓主都有投稿,對德貞老師、主任和校工都稱讚有加!事隔兩個月,樓主好似變咗另一個人!需要我哋post出來比公眾睇下嗎?
另外,跟本就沒有什麼六個小朋友無得表現之事,每個環節都不是全班表現,有些小朋友會抽調去表現其他嘢,所有畢業小朋友都有上台,只是表現多少,係唔係主角完全由外面請的跳舞老師選嘅。
大家一早收到通告都知自己小朋友表現乜嘢。畢業禮完咗,樓主先出來嘈,簡直是無理取鬧!
我也是看不過眼才出聲!我小朋友在德貞讀,我也有做家長義工,我接觸嘅德貞非常好!

回覆:sukichanyukyan 的帖子

回覆:yip_yip 的帖子

引用:好多新國民撐學校,+有可疑. +

原帖由 AmberC 於 14-07-01 發表
好多新國民撐學校, 有可疑.
客觀分析有什麼可疑?在此聲明本人兒子龍細B屬港島東,對樓主和該校並不了解,只覺學校真係差到咁應該第一時間轉校無謂小朋友受罪3年,等到畢業就話要唱衰人地,這樣是否更可疑?要指責別人係需要有證據才有公信力,如果其余6位家長同樣對學校安排不滿,集體投訴,咁我會信學校安排不當啦!

回覆:AmberC 的帖子

你係0民房?都係新國民?
我女上年畢業,一直都讀得好開心,今年升小2,都仲有返幼稚園既童軍活動。今年,輪到細佬入學,我都仲好放心讀呢間學校!

回覆:超級差的德貞幼稚園

好多新國民撐學校, 有可疑.

各位撐樓主之前是否應該客觀分析:
1.咁差的學校竟然可以忍辱負重3年到畢業先發聲,勁!
2.學校差到咁,咁多無愛心、耐性的老師理應有更多家長一早發聲投訴。
3.樓主有人證、物證支持事件可信力嗎?
4.樓主應該搵埋其余6位無得表演的家長一齊唱衰學校,團結就是力量嘛!咁就唔係片面之詞啦

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示:

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

文責自負,所有留言,不代表親子王國立場。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

咁多新國民既

回覆:Vickyblah 的帖子

唔該樓主分析下先啦

引用:Quote:alicet1001+發表於+14-6-17+10:33+我

原帖由 Jeanwaikam 於 14-06-18 發表
向學校投訴是沒有用,放上蘋果動新聞,一定出曬名,大把記者每日追住校長及老師訪問,睇下佢地點答。 ...
贊成!!!蘋果應該都肯報導哩啲新聞,不過就要做好轉校的打算。

我今年讀緊k1,仲做學校義工。我每日接小朋友放學,老師見到小朋友有咩問題都會主動同家長講。我小朋友有時返屋企講我今日曳俾老師罰,我就跟小朋友問佢原因,之後講返老師做得啱。有獎有罰小朋友先會做得更加好。
我每次做義工,都見老師會提學生,今日熱喎,除左件外套先再玩啦。小朋友都好合作自己除,有部分自動自覺除外套去玩。試問樓主,你覺得老師冇愛心,為何依家先黎講呢?為何當初唔轉校?唔好因為冇得跳舞做主角而將件事越鬧越大啦。我覺得學校安排已經唔錯,我唔係好信樓主片面之詞。
你樣樣事跟小朋友出風頭,咁樣害左小朋友,佢地以為父母可以替自己出頭,佢地自己會唔懂得解決問題。收手啦!

‹ 上一主題|下一主題