用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

自問未算是怪獸家長, 對小朋友的教育是希望他愉快學習, 培養良好品格, 成績是其次, 學會學習, 有積極正面想法才是最重要.....
說得很漂亮, 但我也漸漸迷失了, 他入不到"龍校"是我做得不夠好, 沒有從小催谷他?做父母的責任應該是"迫"他入歷史悠久的"名校"還是讓他在有創意、自由、有好老師好同學但名氣略遜的學校愉快學習?
起跑線嬴了能代表小朋友開心嗎?他們要的跟我們想的是一致的嗎?現時讓他所謂"hea"住返學, 將來學得不好, 派不到好學校怎麼辦?
自己也是在一條龍學校長大, 明白父母當年的苦心, 但撫心自問, 雖然學習的生涯是平坦, 並不代表有愉快學習. 坦白地說, 我也不願意子女跟我一樣走這條路, 但我真的有這個選擇權嗎?香港的教育制度, 這幾年的超高出生率, 加上強國的雙非孩子, 周遭的壓力, 作為家長的, 我可以怎樣做?真的很無奈...
   9    0    1    0

回復 gigi812 的帖子

大家係唔係偏埋一邊呢 ?

獨立思考, 只是行多一步, 多從小朋友既能力/ 個性/ 甚至 想法 出發, 我都有個小朋友, 無人會推自己孩子去死 ! 但不代表樣樣做齊, 唔理小朋友既發展 !

就算可以 ''保證'' 個小朋友由到大學都係名校, 如果家庭教教育做得唔好, 到佢成人, 開始面對真正人生, 是否具備那些基本力 ( 耐力, 目標 , 人際, 情緒 ....) , 好多, 其實唔係係學校可以培育到, 那些證書, 有效期係禁多..

我好多朋友做人事部, 個個見工既都最少有學位, 但係一上工, 態度, 性格 都好唔得 ..個問題係, 唔好只一咪以為入到某些學校就掂哂, 好多人要小朋友學好多野, 無空間去了解下佢地, 一齊玩 (唔一定係俾錢果所謂親子活動 )

算啦,  

專家既意見,係唔好催谷,而唔係咩到唔做。專家講野唔冼負責,如果未來真係衰咗,佢賠得番咩?各人都會有自己見解,睇你敵唔敵得香港教育制度。真係堅持信念,咩都唔做既,會剩幾個呢?

回復 misswen 的帖子

wow....Dr.Chan...wow

回覆:Ackl1002 的帖子

講得好好呀,最 8

個現實係你吾去做大部份人都去做的事,你小朋友好可能只能入平庸一點的學校,一個吾好彩派左入去品流複雜的學校,你又要花九牛二虎之力去令佢出於污泥而不染。遊戲規則是定了,你會不跟隨而令小朋友去承受可能的後果嗎?

1511  agree  發表於 12-3-30 14:57

我原本都冇唸過要為 bb 爭取 "嬴在起跑線", 但自從開始幫 bb 報 N 班, 連 D 屋邨幼兒園都話要排 waiting, 令我開始發現原來自幼兒園開始, 已經係爭個頭崩額裂...

我到而家都冇唸住幫 bb 報咩名校, 事實上亦都 afford 唔到... 只係希望 bb 可以喺一間好小小既幼兒/稚園讀, 將來要升一間好小小既小學都易 d...

喺現實面前, 我不能不低頭....

我的恩師--中大的陳挺三博士說, 贏在起跑點是不可能的, 跑道上, 起跑點是平等的, 如果要贏, 就是出術, 用盡方法谷個跑手. (漠視子女不同階段需要, 只一味催谷)
.等等; 他提到, 父母是要有栽種人心態, 適時灌溉, 不揠苗助長, 培育生命不是回應社會需求 (所謂人才 ), 而是尊重生命, 讓子女發揮
施肥: 不能過量/ 過雜, 了解現階段需要 (小朋友的周期發展, 不過人云亦云, 人做我做 )

做父母要1.看得遠 ( 希望小朋友30年後成為一個怎樣的人, --人生30而立 , 把這個圖畫時刻放在心中; 一些東西, ''有效期'' 可能只是去到小朋友完成大學的頭20年, 之後, 他們的人生才是真正開始, 而那時, 真正的實力, 我相信, 是家庭一路培育的一些 基本力)

2. 獨立思考 ( 好多文化要抗衡, 留心自己的成長/童年如何影響今日身為父母的決定, 上一期親x王, 黃重光醫生說的正是這點 )

….分享, 共勉..

bulo  LIKE  發表於 12-3-22 18:27
jonahlee  Thanks for yr sharing. Very inspiring  發表於 12-3-22 14:33
caca316  agree  發表於 12-3-22 12:27

You could have the choice between the job in investment bank and biking in the mountain only if you have a good degree. I will leave the choice to my child. Of course going biking in the mountain doesnt mean you wont get a goid degree, but since i dont have the money to send her study overseas, i am nit dare to risk not going the conventional way.

My friend, who was a graduate of Stanford and Northwestern MBA, quited his job at a top consultant firm, and joined World Vision and worked in Yunan village.   His three kids, 10, 8, and 5 were home schooling for the first few years, then attend local village school in Yunan.   They did not take any math or piano or phonics classes, instead, they did rock climbing, and biking around China / Vietnam.  They are the smartest and happiest kids I've seen.    We should give our best support and let our kids to enjoy their life.  

Maybe 20 years later, the problem is which U to enter, not whether one can enter any U. Just like the situation of entering kinder, you dont worry no school to study, but which one.

睇下現今大學生的質素,相信望子成龍的父母,志不在本地大學吧!:

未來入大學應真的不難,唐唐話増加大學學額哈!

嬴在起跑線......敢問起跑線在那裏?順利入到名校/龍校就是嬴了嗎?
其實讀書很簡單,上堂專心一點、回家溫書,再加一點小聰明小智慧,要考好成績並不難,順順利利考入大學也不難。
一帆風順的年青人往往跌得最痛最傷,因為從來不知失敗為何物,不懂得處理失敗。
今時今日的香港滿街都是高智慧的小孩,但他們面對逆境的能力也最差。
小孩學了十八般武藝,還原基本步的自我照顧卻學不懂,因為他們沒有時間學自理、也不需要學。
大膽的說,看不見這些小孩日後會很成功。

我沒有諗過要女兒嬴在起跑線, 但我希望她可以在一個較好的環境下成長和學習, 所以我都會替女兒報考名校, 有緣份咪讀囉, 冇都唔會覺得挫敗, 只係她未ready姐。

唔需要跟多數的父母一樣學得太多野, 但一定要讓女兒學她喜歡的野。

回復 gigi812 的帖子

我都係咁話,

回復 Ackl1002 的帖子

Agree with you    ==> professional not equal to good citizen

十分讚同mosibaby 及gigi812的見解。寧願在有限資源下鼓勵她學多㸃。但若她抗拒就無謂勉強。

每個阿媽口中, 當然講唔想谷, 開心讀書, 開頭幾年可以講得好輕鬆, 但當小孩到小學時, 你思想又會改變, 這個思想改變, 完全來自你朋友的表現. 如係叻仔叻女, 當然可以開心,愉快啦 !! 相反真係心都實理, 不管你讀活動/全統教學.

所以不是一定會贏, 但你做咗, 你未來唔洗後悔 !!!  但輸自已囝囡就賠了代價.

時間過了, 追唔番. 盡做自已可做的事, 讀唔讀到, 就唔到你諗啦.

hayley1328    發表於 12-3-21 12:30
shirleylee_0514   有頭髮邊個想做"辣喱".....講得好貼切....萬分認同 !!!  發表於 12-3-20 16:06

其實有邊個唔想自己小朋友可以開開心心咁成長丫?坦白講帶佢去學野, 山長水遠, 我自己都唔係咁想去, 但係當你小朋友的同學個個懂得簡單英語對答時, 自己小朋友就一d都唔明既時候, 又有幾多個父母係那一刻唔心up呢? 之後會唔會搵英文class俾佢上呢? 自問我已經算好隨佢自己意願了, 初初話要學ballet就幫佢報, 點知第3堂就喊住話唔去, 跟住又話學彈琴, 又係第3堂就話要訓覺唔想去, 之後我都冇心機帶佢上興趣班, 宜頭咩都冇學, 因為覺得佢太細仲未真正知道自己既興趣, 但係見到佢d同學仔表現既時候, 真係好難唔擔心佢會跟唔上, 我唔係要佢做top student, 有中游我都已經感恩, 但係如果由佢開心成長, 我驚開心唔到幾多年, 就有排捱了....
‹ 上一主題|下一主題