用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好意思我已删左啊
樓主: Nicole777
go

唔好意思我已删左啊 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-14+12:21+

原帖由 manimumi 於 15-11-14 發表
好認同。以家連某些未上所謂一線名幼的都學人攪2nd in(ek又係超多die hard fans個間。講學校兩句都有人出黎插)。我曾經都對佢地抱住好大期望因為升小表現的確幾卓越。但去完interview立即大打折扣。都係個句,大把人爭住入人地只會覺得最好少多我一個競爭者。我唔要offer仲好啦。人地當睇笑話。但真正感受無人可以否認當事人。so whatever la。

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-14+12:16+

可以兩睇,LH同SC係考得比較全面,可以睇出小朋友不同技能。PC,SPK group in, 5分鐘,每人答一條問題就走得,更快,能否睇得出小朋友技能就見人見智。當然學校可以憑經驗一眼選出適合的學生。

creambun 發表於 15-11-14 12:03
每間學校在教學上都有過人之處,如果單憑面試就判斷未免太過武斷。有啲學校顧客為先,將面試打做成嘉年華, ...

當然有些家長buy要set很多關卡才認為那些才是好學校,但這也証明不了那些就是好學校(只是在set interview有好多難關,不反映這所學校教法會很卓越)讓大家錯覺難入(set什麼second in, 真費解)就是好學校。民生最efficient , 5分鐘搞掂,唔駛過五關斬六將!又可以評核到小朋友。

St Cat這件事反映間學校不尊重佢地認為會是其學生的"外人'',如果你是那些家長被要求簽give up當時也會難受,對嗎?
不尊重他人的學校怎樣教學生尊重他人

引用:Quote:原帖由+manimumi+於+15-11-14+發表係

原帖由 creambun 於 15-11-14 發表
每間學校在教學上都有過人之處,如果單憑面試就判斷未免太過武斷。有啲學校顧客為先,將面試打做成嘉年華, ...
Agree

引用:Quote:RRRRGGGG+發表於+15-11-14+10:31+其

係,呢間真係好多die hard fans! 但到目前真係唔到间學校有什麼過人之處。
每間學校在教學上都有過人之處,如果單憑面試就判斷未免太過武斷。有啲學校顧客為先,將面試打做成嘉年華,大人小朋友都開心。有啲唔鐘意做門面工夫,例如KV,PC,SPK,SC等,無人招乎你,早去早走。如果單憑面試就斷定學校教學好壞,學生品格,難免過於偏見。有時客觀些,可以給小朋友多一個機會。不過如果父母實在不喜歡學校,就不好勉強了。

回覆:ST.C再通知我小朋友面試唔知係米做場戲甘

係呢件事知道學校行政上十分差,校長亦沒有思前想後去處理事情,跟本邊到投訴就補邊到獲。公平就一定無架啦,咪當認識下呢間名校既處理手法囉

RRRRGGGG 發表於 15-11-14 10:31
其實我好明白佢感受,佢一定係非常愛呢間學校,非常想入,驚人地“被”安排in多次就會影響左佢個位,take i ...
係,呢間真係好多die hard fans! 但到目前真係唔到间學校有什麼過人之處。

其實都已經IN晒等結果,就讓事情告一段落吧!

引用:Quote:原帖由+Happymama330+於+15-11-14+發

原帖由 bvlswsp 於 15-11-14 發表
吓? 宜家係St Catherine主動要求樓主再去面試喎 , 你叫樓主顧你感受

...
其實我好明白佢感受,佢一定係非常愛呢間學校,非常想入,驚人地“被”安排in多次就會影響左佢個位,take it easy la,入唔入到都係緣分,世上又邊會有絕對既公平!

越睇越搞笑,有史以來最有趣既幼稚園,俾著我就唔會再跑去in多次啦

好唔公平

引用:Quote:原帖由+Kim679+於+15-11-14+發表做場

原帖由 Vickyblah 於 15-11-14 發表
agree! 俾著我唔會去見多次了。只當與學校無緣罷。
no offense. 樓主。 只是個人選擇不同。不要想太多。相信你小朋友。哩間唔得咪下一間。加油。

引用:做場戲遮,不用太認真 +

原帖由 Kim679 於 15-11-14 發表
做場戲遮,不用太認真
agree! 俾著我唔會去見多次了。只當與學校無緣罷。

引用:當時收到學校電話通知再比機會面試都幾開心

原帖由 Nicole777 於 15-11-13 發表
當時收到學校電話通知再比機會面試都幾開心,原來睇新聞係因為太多家長投訴簽放棄,我都唔例外,當日我小朋 ...
咁諗啦,第一次in,就算無人叫簽give up,以小朋友狀態,都無可能有offer,in多次對你無損失,收唔收又控制唔到,做好自己就得。

好多人話做場戲,除非佢係SC校長,否則唔明憑乜咁講!其實入到機會不嬲都低,莫非成個interview又係做戲?

我覺得如果真心唔鐘意學校就唔好讀,香港大把好學校!

上星期先話你個小朋友差到評估唔到,

叫你自動放棄,

今次會收你? 唔好呃自己

叫家長勞師動眾去多次,

只係場戲雖要臨記, 因為學校要向公眾交代,

依間學校真係.........................笑料百出 !!!

回覆:margarita0510 的帖子

做場戲遮,不用太認真

請問樓主見完第二次幾時知結果?

bvlswsp 發表於 15-11-14 08:37
吓? 宜家係St Catherine主動要求樓主再去面試喎 , 你叫樓主顧你感受

...
要其他家長顧及家長感受,咁邊個顧及第一次被要求簽give up 的家長及小朋友感受
‹ 上一主題|下一主題