用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

回覆 1# 小鄧 的文章

小鄧:

你咪講笑啦! 其實我都未係好明家教會係點架, 但我印象記得開學果時, 有交到錢(定係有填FORM)入會的, 咁係唔係就叫做家教會成員? 但成年, 我都無乜點幫過手, 哈哈! 可能我地係小一家長掛, 又或者老師知道我地係在職人事, 所以無叫到?

其實係得BK, 個個家長都對子女/學校上心架啦, 不如: 我地都一齊幫下手啦

原帖由 aquarius828 於 11-5-30 09:19 發表
多謝君媽詳細解答!

你講得無錯, 飯盒一事真係要好小心, 因為小朋友日日食落肚, 會直接影響到佢地嘅健康; 我都係在職人事, 所以個心係很想幫手, 但就係唔知幫唔幫到手; 其實如果有心想幫, 係唔係要主動聯絡班主任架? ...

你可與我聯絡。星期五開會可以嗎? 請pm電話給我。

aquarius828,
我支持你啦, 你代表我地啦, 我就真係抽唔到時間幫手呢, 我可以做到的就是盡量配合, 出少句聲當幫忙, 哈哈。經過校車事件, 相信學校及家教會所作的決定是以學生的利益為大前題, 我會十二分支持呢! 你地攪旅行...活動, 我會參加, 你地要籌款, 義賣, 我會捐錢, 總之就盡量參與啦。

回覆 2# 君媽 的文章

謝謝君媽安排!

小鄧:

唔好話代表啦, 真係唔敢當架; 我都只係想出少少力架咋真係, 出席到嘅就出席; 係E件事上面, 我睇到一樣嘢, 原來君媽辦事效率好快架

原帖由 小鄧 於 11-5-31 11:29 發表
我支持你啦, 你代表我地啦, 我就真係抽唔到時間幫手呢, 我可以做到的就是盡量配合, 出少句聲當幫忙, 哈哈。經過校車事件, 相信學校及家教會所作的決定是以學生的利益為大前題, 我會十二分支持呢! 你地 ...

君媽真係好好, 知道佢女女已經6年級, 好快就升中, 佢都好為我地, 幫我地, 真係唔話得, 俾個LIKE佢! 下年就唔知點算了, 我地都應該要積極d, 幫下手呢。

係丫, 小鄧!

我都有諗過你個問題架, 君媽真係好好, 會解答我地低年班嘅問題, 佢女女又升中啦, 我地點算丫

回覆 1# aquarius828 的文章

aquarius828, 小鄧:
你們太客氣了。我人雖離開,但心繫循小,而且還有很多熱心家長,只是我常常搶答,他們便讓我囉!

君媽:

你都太客氣了, 小一派位完了, 就嚟又到你女升中派位公佈, 希望你同女女都能如願以償啦!

原帖由 君媽 於 11-6-2 17:57 發表
aquarius828, 小鄧:
你們太客氣了。我人雖離開,但心繫循小,而且還有很多熱心家長,只是我常常搶答,他們便讓我囉!

君媽,aquarius828,
我地當初來報到時, 真係咩都唔知, 咩都問一問, 有君媽既回應, 我地真係感覺到有人幫緊自己, 會放心好多, aquarius828, 你有冇同感? 如果有多d人回應就仲好呢。

原帖由 aquarius828 於 11-6-7 09:20 發表
君媽:

你都太客氣了, 小一派位完了, 就嚟又到你女升中派位公佈, 希望你同女女都能如願以償啦!

承你貴言。

agree agree ~

初來報到時, 乜都唔識, 真係得君媽提點, 希望日後君媽還會關注吓我地啦...

原帖由 小鄧 於 11-6-7 12:15 發表
君媽,aquarius828,
我地當初來報到時, 真係咩都唔知, 咩都問一問, 有君媽既回應, 我地真係感覺到有人幫緊自己, 會放心好多, aquarius828, 你有冇同感? 如果有多d人回應就仲好呢。 ...

係呀!君媽真係幫助我地班新丁對學校更有認識!希望你女女一帆風順!

小鄧:

你睇你一句說話, 即刻多咗幾多人post

原帖由 小鄧 於 11-6-7 12:15 發表
aquarius828, 你有冇同感? 如果有多d人回應就仲好呢。 ...

哈哈, 我都係講事實呢。

最近都係得你同我, 依家咪熱鬧好多呀, 我地繼續努力呀。

依家電話溝通多左,上來少左lo!真係好開心識左你地!
小鄧:中文及普通話派左la!

loveAM,

昨晚看看仔仔普通話口試, 有24/30, 收貨。
中文就未見到份卷, 但佢報左分, 剛剛合格, 發生咩事? 份卷係咪好深? 仔仔話見到自己低分都好唔開心, 佢預計自己有70至80分, 我忍住笑心諗, 你都未幫自己打8折, 剛剛合格就變得好合理了。因為佢以前話自己識晒, 結果就8折返來囉。哈哈。見佢都唔開心, 都冇話佢呢, 而且我又冇見到份卷, 同佢講合格都好好彩了。

你地班有冇派左卷呀?

君媽,
我想請問下, 什麼是綜藝展? 25/6 傍晚舉行的。

原帖由 小鄧 於 11-6-9 09:39 發表
君媽,
我想請問下, 什麼是綜藝展? 25/6 傍晚舉行的。

6月25日星期六晚舉辦的綜藝晚會,由循小學生上台表演,所有校隊﹑參賽﹑得獎....的學生都有份表演。
學校會再發通告,細列詳情。

原帖由 小鄧 於 11-6-9 09:34 發表
loveAM,

昨晚看看仔仔普通話口試, 有24/30, 收貨。
中文就未見到份卷, 但佢報左分, 剛剛合格, 發生咩事? 份卷係咪好深? 仔仔話見到自己低分都好唔開心, 佢預計自己有70至80分, 我忍住笑心諗, 你都未幫自己打8折, 剛 ...

老師是會派卷給家長簽名和要學生做改正的,看到卷後,再慢慢跟小朋友分享一下答題心德,對將來很有幫助。
合格便不用回校補課和補考了,可以放一個開心暑假。
‹ 上一主題|下一主題