用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St stephen(Stanley) vs 高主教
樓主: yubaba
go

St stephen(Stanley) vs 高主教 [複製鏈接]

呢兩間各有什麼優劣? 小學好似sscps好D(多元化、但又著重學術), 但中學又點呢? SSC好似唔係好公開DSE成績,好難比較~ 如果以留港升學至高中, 大家會揀邊間?
   2    0    1    0

Cfwongthomas 發表於 22-11-18 08:39
如果地理位置不太問題,應該必揀聖士提反吧?
地理位置無問題,我正正住係兩間學校中間~ 我有D擔心升中/中學問題, 好似唔係咁清楚聖提中學情況, 如DSE成績及學生靠DSE入讀大學能力......

jimmmmmmmmmmmm 發表於 22-11-18 17:26
收到sscoffer了嗎 你幾時parent in的哦?
Yes. 31/10 parents interview.

popofat 發表於 22-11-18 19:55
SSC 今年HKU 醫科入咗6 個cuhK medicine 1 個。你上佢FB 睇吓。
同事小朋友考IB, 入咗劍橋
...
咁一間學校有六個medi都應該真唔錯~

SaladHe 發表於 22-11-18 20:28
同事個女,岩岩果屆SSC畢業,考IB,入咗中大神科GBUS. SSCPS升上去的。

雖然SSCPS今年轉新校長,但都睇好 ...
一向都聽到呢間學校有大量學生會去外國升學, 咁而家都聽到有好多即使讀iB都留港升大學, 感覺有兩手準備, 好唔錯~

PTL_L 發表於 22-11-18 20:46
如果唔需要考慮車程及學費,我會揀SSC.
可以分享原因嗎?

wejiyu 發表於 22-11-19 22:18
最终畢业around 110 students
中學? 唔出奇, SSC出名多人留學, 請問知道中一入學人數嗎?

wejiyu 發表於 22-11-19 22:15
今届SSC DSE 第一名和第二名讀了港大金融計量和港大法律;六個medi不算今届最top
...

都唔錯~ 但睇學校成績我唔會只睇一兩個最top, 只係佢一向太不透明~

好似無乜人comment高主教?

feimuijai 發表於 22-11-21 18:02
同問,仔仔比較內向,但其實想改善呢一點,其實聖士提反啱唔啱呢?

都係今年升小?係咪有兩間offer?其實我比較鍾意st Stephen, 不過因為佢有部分嘅學生讀ib, 所以dse成績唔能夠同普通只有dsc exam嘅津校如高主教書院比較, 所以都有參考過佢地學生整體包括ib同dse入大學嘅科目, 粗略嚟睇即使升本地大學都非常不錯。 (我只怕我自己睇錯諗錯)小學方面我怕高主教太傳統, 好悶, 都有朋友讀緊, comment都唔係太好, 佢個仔好似讀到好悶咁~ 今日註冊去咗兩個地方, st Stephen見到啲小朋友上堂好開心~

PTL_L 發表於 22-11-20 20:18
如果想知中學既情況,建議起升中果邊問,呢邊係升小,應該呢邊既網友唔會太清楚中學情況。 ...
明白~ 見你小朋友應該讀高主教, 可以分享一下高主教嘅情況嗎?

PTL_L 發表於 22-11-21 21:51
真係好個人分享:
校長、老師非常有愛心,穩定性都高,好多好有經驗,無論英語或普通話口音非常好聽加流暢 ...

多謝分享! 那可以分享一下你為何建議我揀StStephen嗎?

kkcnine 發表於 22-11-27 00:36
我上年2個offer 都有,我揀左sscps,因為我仔係鬼馬型,中意玩,學術程度中等,我覺得sscps會較適合我仔,so ...
我諗我仔同你細仔幾似~ 唔係坐定定學唔得, 不過我同老公都唔想埋沒佢呢方面性格, 好想佢學得活D, 似乎SSPCS啱D~
你覺得SSCPS課程如何? 相較好高主教或其他一線直私如何?

ssmlee 發表於 22-11-28 08:57
我的大仔是文静,現在讀傳統谷的私小。雖然成績可以,但是更加文静。聽到你的大仔自信大左,真的覺得st st ...
以我經驗, 如果你唔想大仔繼續係咁樣你真係快啲轉。我大女係三歲前都係鍾意玩學得比較活性格好sharp, 之後幼稚園入咗女龍, 好明顯性格大逆轉, 而家六年級已經好靜, 但係要變已經好難~ 所以細仔揀小學, 好感恩個天俾sscps offer我地~

f00130 發表於 22-11-29 15:49
如果錢和距離唔係問題, 我會選擇sscps 當中考慮到個人喜好(鍾意學得活一點), 語境和校舍.
高主教對我來講 ...
經過接近一星期嘅考慮, 我已經交咗SSCPS留位費~ 我諗法同你大致一樣, 身邊讀高主教嘅朋友嘅經歷都同你嘅朋友差不多, 都係話唔係唔讀得, 不過就真係悶一啲, 同埋實在太傳統~ 好多走嘅都係去更好, 並且中學部收得更多人嘅學校~ 雖然高主教都有一班擁躉話中學部都收番曬所有學生, 但係我從非官方途徑亦都得知, 其實佢有部分學生係去灣仔網交遜嘅中學~

PTL_L 發表於 22-11-29 17:18
唔啱咩?band 3生點入到band 1考dse既學校呀?以edb 指引,直中係會收直小band 1 and band 2生,入唔到既 ...
唔好意思, 無意得罪~ 可能我無交代, 因為在其他group嘅用家提到基本上抽獎入唔返嘅都會最後收番, 之後我再求證朋友, 知道並不是全收, 亦有去其他中學。而我亦有拜閱高小的測驗及小測卷, 亦深知高小的學術程度之高, 不愧是港島區數一數二之私小~ 而我選擇SSCPS, 只因小兒性格偏向~ 我亦非常感激您之前的寶貴意見及分享~

feimuijai 發表於 22-12-16 13:43
我都有同樣煩惱。暫時未決定是否一定將來去外國讀書。

高主教擔心好悶,但係聖士提反擔心到時好多同學仔走 ...

我由大女搵幼稚園開始就觀察佢哋中學嘅dse, 10年內已經有唔少改變~ 例如有間男校近幾年成績有所標升; 又例如有間女書院, 轉制初期成績下降, 宜家似係站穩陣腳。今年細仔揀小學, 我會睇多咗學校對小朋友發展嘅影響, 例如係唔係真係全面發展啦?有冇空間畀佢哋嘗試啦? 都未必會太focus喺近三四年嘅dse成績, 咁當然間學校公開試都要有一定程度~
‹ 上一主題|下一主題