用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒掌控教得好,比學歷好更重要 ---- 洪蘭 ...
go

情緒掌控教得好,比學歷好更重要 ---- 洪蘭 [複製鏈接]

EQ係好緊要,這個家庭影響遠比學校教育來得大。以前讀大學時有個師兄,讀書叻、樣四正、人正直,一表人才,但有一次因一點小事,有人觸動了他吾知邊處的神經,整個人失控,好似癲左一樣。事後有和他較熟的人透露他的家境複雜...好可怕的,感覺時遲早爆發,吾知邊個吾好彩同佢一鑊熟。

回覆 yamin 的帖子

讀醫壓力係大,之前聽朋友話當年,同學讀讀吓痴左又有,drop out又有,自殺又有。畢左業,輪更無覺好訓,要升要不斷進修,大學果陣如果無拍拖,出到來未settle down人就老,吾夠人爭。我99都係醫生,佢覺得除非好有使命感,否則吾值得行呢條路。
而家做人係好難話好開心,做父母,在希望小朋友成績好,名成利就之餘,就多d留意佢係咪開心,精神狀態如何。

回覆 little_yolky 的帖子

咁即係你好適合家庭生活,仔女幫你成長,抵你交學費
做人亦難,我以前打工壓力大,成日好似死到臨頭咁,想番轉頭,吾知為也。好多事,真係一念之間,吾鍾意既人和事,一於開放,救吓自己。

回覆 picture 的帖子

明白你唔開心,但小一、二細路哥講「唓白痴㗎你!」,唔一定係辱罵,呢句說話一定係學屋企人講的。佢可能在家一日比父母爺嫲醒唔知幾多次,所以反射動作,一句頂回去。多d同小朋友解釋,社會就係有唔同的人,做事有唔同方法和習慣用語,唔一定係好惡意。佢對其他人都係惡聲惡氣,唔係針對自己就ok,唔好放大黎睇。
至於你講的另一個小朋友,出手揑人面,情緒失控,就恐怖d。

其實小朋友在學校,學習上了軌道,有自己玩開的朋友仔,無人逼害佢,就好開心。同學之間的小風波,只要唔係講手,唔係杯葛,好快就雨過天清。有時快到大人都跟唔到劇情。
‹ 上一主題|下一主題