用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生 用什麼手機plan?
go

中一生 用什麼手機plan? [複製鏈接]

16628 發表於 12-9-28 19:40
電訉數碼~$72 1700分鐘及冇限上網
同意. 大多數學生用"人仔台" 即中國移動 or "兔仔台"電訉數碼, 最平, 無限上網, 唔怕中招. 好多 Apps 會自動更新, 你用左數據都唔知, 所以好易中招.

其實 smartphone 拖得就拖, 唔好出住. 但如果佢周邊大部份人/ 同學都用 smartphone, 唯獨是他沒有, 就會給人笑及被排擠 ~ 你無用whatsapp 呀? 點搵妳呀, 點同妳通消息呀? 那又要留意一下他之心理質素, 小朋友就緊係想最潮及埋堆啦, 又無可厚非的.  

我地E+覆客人email 之外, oversea 夜晚都要同客 whatsapp, 點可以唔用 smartphone?

小學要嚴格控制, 不准這樣, 不准那樣. 但中學就要放手, 放手唔係話唔理佢, 要同佢"傾", 升上中學後, S1下學期開始就會變成另一個人, 小心小心. 而且, 父母也要與時並進, 唔係又話代溝, 無計傾. 先要仔女崇拜父母, 這樣才可以有效地"管教", 唔 buy 你的話, 就當你唱歌, 所以都要上下 youtube, "Oppa 江南 style" 要知係嘜, 全球三億人次上去睇過, 妳做佢亞媽唔知? 佢點同你吹水呀? 我E+晚晚同亞仔好好傾, 手機一齊睇 youtube 吹下水. 講下學校D野, 只好聽 (索料) 唔好回應 (太明顯佢會知妳在索料), 唔好只得佢一個人响間房度唔知做緊嘜...  

小心升中後開始之反叛期, 好勁, 要小心處理.  

totoro 發表於 12-9-29 14:15
最緊要平又不可以上網。
人仔台, 兔仔台都係$70幾/月 (2.75G) 不是3G, 睇片可能慢D, 不過中學生夠用啦, 最主要唔想數據中招, 唔好比 gum 多好野佢地... 我只包月貴, 多出之SMS, 不同台要另付$, 我會扣零用, 不足一元亦要扣, 是原則問題.

其實有 whatsapp/ line/ mitalk 已經唔會用SMS, SMS同台免費, 但不同台要收$0.5~0.6/條, 只是無 smartphone 之同學會用, 我仔基本上唔會SMS, 最多打電話 或者 唔搵無 whatsapp 之同學.

Meikin 發表於 12-10-3 12:00
回復 Joe媽媽 的帖子

你講得好啱, 除了一些必要的原則外, 為人父母真的要與時並進.
我都經歷過亞仔之反叛期, 睇過心理醫生 + 資深社工點化之後才開竅的, 自問E+改善了好多, 大家努力啦...

‹ 上一主題|下一主題