用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Piano - scale, apergio, chromatic, broken chords
go

Piano - scale, apergio, chromatic, broken chords [複製鏈接]

munce 發表於 12-5-1 17:52
hello mommies and piano teachers,

my girl is going for grade 2 exam this Sept (first time). Both sh ...

你無跟鋼琴老師?如果你淨係望住份譜彈有咩音就彈,老師話點彈就點彈,Scale係無用
但如果你係有心學音樂(學鋼琴其實係一種樂器俾你學音樂),Scale係一種方法增加樂理知識(死記例外)
例如G大調,你會點記?死記一個SHARP?
其實你彈G 大調Scale (即係以G做do 音),你會發現彈F唔彈F#的話,做唔到do re me fa so la ti do中的ti,所以要用F#,咁你就記得G大調係有F#,F#即係G大調。
其實有樣野叫做「五度相生法」(定係五行相生法,凡請高人指點),
每個SHARP之間係差五度,即係C Major(無SHARP)同G Major(1個SHARP)差五度(只係簡單講,仲要數白子黑子)

Arpreggios即係琶音(聽完仲唔明,HAHA)
二級係in root position(根音),其實係每個大調的do me so和小調的la do me
你記得個每個調有幾多SHARP or FLAT,就會搵到每個調的DO ME SO

Chromatic指半音,即係彈哂所有黑子白子

Scale彈咩音係唔使死記,你明白個原理就得,要記的係指法
~*樂器只是學音樂的渠道*~

音樂人長老 發表於 12-5-2 12:44
相信樓主是位負責任家長先會開呢個post,可能囡囡年紀小,上琴課未必能完全catch up 老師的說話,琴試是pra ...
講得好,紙上談兵,為何不直接問自己的鋼琴老師?如果呢D野老師答唔到,我諗家長都知應該點做...

回復 小伊 的帖子

學多樣野^^但五度相生律係古希臘時代都有人提過...所以唔一定係中國...
同埋我覺得用五度相生律會容易記得調號...(可以係鍵盤數)
Circle of Firth 要點記?請指教,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題