用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 民生書院交流
go

民生書院交流   [複製鏈接]

Hello crabcrab,

我仔和你的小朋友是同班同學. 聽我仔平常的分享, 他很喜歡他的班主任, 說上堂氣氛好好, 我看他的反應, 也很安心.  你的有無和你分享?

原帖由 crabcrab 於 11-9-27 12:52 發表
We are in 1A.

也是由民小升上民中的!

同意好似沒有看見有人提及過中學部!

你的兒子的學習情況是怎麼樣呀!

他參加了什麼課外活動?

Hello kaayee,

我仔今年從民小升上中學部, 但有多少民小學生派番民中, 實際數字不太清楚, 我相信大多數吧. 我仔說他那班大概有5個別的學校派入去的.

是否有很多頭一百但沒有留在民中? > 不是.

原帖由 kaayee 於 11-10-2 01:01 發表
今年有多少民小學生派番民中?是否有很多頭一百但沒有留在民中? Thanks!

kaayee,

中學的課程深唔深>深淺這個好主觀, 尤於除國文, 中史及普通話是中文授課, 其他科目也是英文授課, 我認為要適應, 我個小朋友話地理難. 但民小也兼教英數及Science, 讓同學仔早點適應, 都是很好的安排.

需唔需要勁補習? > 我個有補習.

請問你們的仔仔女女平均每天幾點睡覺呢,像這個星期天天功課多測驗多project多放學遲????

crabcrab,

自從升中一後, 我覺得學校的要求比小學更嚴. 功課量時多時少,不過真係好多小測, 有時測左我才知 但我盡量跟緊他一些, 中英默都係背默為主, 都幾"啃", 你覺得呢? 我見呀仔都有留校和同學討論

我個通常10點許便睡覺啦, 盡量不希望超過10:15pm.

菲媽 發表於 12-2-21 12:58
CINDYC, crabcrab, 各位家長,

無意中又click到babykingdom, 又見到民生書院呢個topic, 入黎睇下, 好有歸 ...

菲媽,Sunnie 媽,久違了,你們好。菲菲讀中幾了?Sunnie 是否忙於備戰文憑試?上次12月中一家長會聽校長講,我們有幾位最top的中六生被大學邀請去參加面試,好"口力"呀。我呀仔剛升上中一,同小學完全兩回事,真要加倍努力!

sunniema 發表於 12-2-26 19:53
Hi,

mscma, 民生畢竟係間大校, 樹大有枯枝, 有d老師真係好好, 有d真係等退休咁款,睇你好唔好彩, 不過呢d老 ...

Sunnie , 好多謝也很贊同你的分享. 其實不單是民生, 我想每所學校都有不同類型的老師. 年輕的可能教學經驗沒那麼豐富,但他們用的方法或者會新穎點, 比較接近現今學生的思想, 正如你說和同學們相處亦師亦友般. 無論是甚麼年紀的老師, 只要他們還有教學熱忱,那就是學生的福氣. 每次聽校長講話(包括上星期六那次家長會, 你在場嗎?), 都頗感動的, 她真是好緊張學生.
,原來應邀去大學參加面試有50多位, 可能我上次聽得不清楚, 真令人振奮!

我都成日鼓勵我個仔要用心及用功讀書,正如校長話:不能”hea”住讀.

Mscma, 英文深架. 其中一套針對新高中文憑試的教材Developing Skill 是F. 4程度的,我不知其他學校中一是否已用這套教材.

sowasabe 發表於 12-2-27 11:20
回復 sunniema 的帖子

Hi 大家好,
sowasable, 希望你多些分享你和女女在民生的學習經驗, 等我們這些學弟妹們學習下, 我呀仔還在摸索中學的學習模式中. 12月家長會上校長提到我們有些中六同學被本港的大學邀請去參加面試, 成績優秀的會被大學優先取錄.

菲媽 發表於 12-2-27 17:30
Sunnie 媽,  好開心又再在bk見到你出現, 又好耐冇見, 得閒call下我飲茶呀; 我好明白你既心情, 15年既感情真 ...

菲媽, 講開歸屬感,我想我勁過我仔, 點解感講呢?  話說上星期某天, 我送完呀仔返學(其實系miss左校車,唯有打的啦)沿KCP出去搭車返工, 在廣場內見到一個MSC男生,件校服唔"攝"好, 我好有衝動上前要求他把校服"攝"好,唔好破壞學校的型像... 哈哈,我當然無感做啦, 否則他以為呢個C奶有精神問題呢, 但我真系好肉緊囉!

renielo 發表於 12-3-22 09:32
請問中學有無得搭媬姆車 ( 好似返小學時咁) ?

如果無校車又住得遠, 你地仔女F.1時係唔係自己返學唔駛大人 ...

renielo,

請問中學有無得搭媬姆車 ( 好似返小學時咁) ? > 有, 我呀仔都系搭番小學的媬姆車, 他想搭,方便嘛. 由他決定何時不想再搭. 但有時放學有其它活動要留校參予, 搭不到媬姆車便自行坐車回家.

你問下現在你小朋友搭緊的媬姆車叔叔, 應該中學都可以繼續的.

回復 菲媽 的帖子

菲妈,

菲菲選到心儀的科目嗎?

回復 Bonnie 的帖子

Pre-S1的成績都是分班的考慮因素之一,之前註冊時派的通告有提及這點,你拿來看看。

回復 kamaka 的帖子

向老師投訴有用嗎?中學生了,請別動不動就投訴吧。你何不親自去書局門市訂?

回復 hoho1230 的帖子

除AB班外,另外三班會按學生中英數邊科較弱來分班,然後該科以小組形式授課。看通告說今年其中一班精英中一班的中文科會用普通話授課,對嗎?

菲媽,請問分班是開學前通知學生或是到開學當天回校才知道?謝謝!小學時是提前通知的,所以不知中學部怎樣!
‹ 上一主題|下一主題