用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

回覆 145# To_Ma 的文章

請問閣下之公子可是英華的學生?閣下是英華家教會的會員?如果非也,何以如此"了解"英華?從而將之加以標籤?當然,發表言論乃閣下之人權。不過作為人,也必須為自己的言論負責。閣下可有想過,如果閣下的小朋友上網到此一游,看到其他人如何如何評論他的學校,你估你的小朋友會有何想法?

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 13:22 發表
非也非也,本人並非英華家長,正正因咁才想知道一下實際情况,如果唔係我上forum做乜?重有一點我想澄清下,我幾時踐踏過你地學校?極其量咪一間"popular","多咗人會想報的好學校",or even "一間普通dss",同用咗股票做比喻咁上下啦, ...

既然想知道實際情況,就請閣下謙虛請教英華家長之意見。因為只有已經做了該校的學生家長才可以真正了解該校。穿鑿附會只怕會令自己迷失方向。

原帖由 thomasha 於 11-8-18 15:12 發表
這個當然,不過難道選學校只看價錢,不問質素?
選報學校是重要,不過最重要都是在所報學校經過N關後,學校收貴子弟才作深入考慮。現階段考都未考,就如此妄自誹簿。各位愛子心切的家長,是否太過多濾呢?

原帖由 overview 於 11-8-18 17:28 發表
最可靠係聽讀緊既學生感受, 唔係家長喎! 大部分的家長都係報喜不報憂, 點會批評自己的學校呢!
讀邊間都冇謂, 最緊要屋企有支援及小朋友質地好, 家長們, 一齊隨緣吧!

...
其實大部分家長係呢度都係隱姓埋名,又何須報喜不報憂?只要去各小學本身的forum就可見有彈有贊。不過,我亦認同一切隨緣。

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 19:01 發表
原來都係怪我未夠謙虛,未曉用閃爍形容詞...

你重未答我邊一part 我有踐踏過貴校呀。

請問我字裡行間哪一句出現過踐踏一詞呢?

原帖由 fsforth 於 11-8-18 19:26 發表
看過眾多意見之後, 我明白面見家長是必要的, 因為家長的性格會直接影響小朋友的性格...

我對YW的了解只限於三次interview後的感覺, 你在Snoopy 校長面前基本上很難去講大話, 無論你是fans又好, 質疑她又好, 有幸跟 ...

所謂上樑不正下樑歪,interview最後一關見家長同小朋友就是如此必要。

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 20:25 發表
你唔係話我標籤咗貴校咩?

或者我又謙虛啲用另一個問法,請問我邊part令你有hard feeling 呢?

閣下沒有邊part可令本人有hard feeling。

原帖由 TY3388 於 11-8-19 16:32 發表
公道自在人心 ! 有冇貶意不是你認為,是別人認為!

作為一個係度發過聲的人,我絕對係覺得貶意。而且對一個教育工作者是一種不敬。似乎容不下意見的人係度"只准洲官點火,不許百姓點燈。"

其實所謂的"新"和"名"并不能用來作為評價一間學校的標準。Harvard名氣大,歷史悠久。但它係今年嘅大學排行榜卻比Williams college同Amherst college排行低。呢兩間U比Harvard遲百幾年開校,學校資源亦無咁豐富。但係就憑藉對學生最重要的標準分別排名第一同第四位。所以,係呢個forum,我要講一句"加油啊!英華!"。
‹ 上一主題|下一主題