用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

pekovian 發表於 18-3-23 20:10
LH有實力叩門有優勢,叩入一線官津益埋兩個細

小朋友最初幾年打好底子,特別係語文,對佢係一生受用。努力叩門,一定會有好津小。

pekovian 發表於 18-3-23 23:06
龍校雖則叫有backup,但家長都要兩手準備,尤其happy school龍幼,學術淺,到時小學部唔收番,咁就仲worse ...

呢個係我冇考龍幼原因,無限補習,三年都怕小學唔收,其實無論揀乜都有壓力,永遠只係你睇人好

supermom1 發表於 18-3-26 16:04
KV, SC, LH 家長選校都幾唔同

KV 多家長選官津或傳統學校例如SFA, 宣小

同意,LH家長普遍認同開心學習,自己係LH家長,目標係新派直資,但未有offer前一定會報多d,唔想讀SFA呢類傳統同學,我將來亦會報

外間成日講到LH好谷,但身在其中,小朋友一d都唔覺谷,好開心

小學講座校長分享亦注重大家冇忘初衷,小朋友健康快樂最重要

小一去唔到心儀學校,小二再可以插班

胖媽媽 發表於 18-4-11 13:58
如果有得揀,我都會揀龍幼,特別有兩個小朋友以上,盡量唔想玩考小學呢個遊戲,不過都要睇吓家長本身想小朋 ...

你朋友仔仔好叻!

家長自己想小朋友讀邊類小學亦重要。

個人想小朋友讀新派學校,所以LH PN時只報一間神女校,其他龍校完全冇報,將來預左考小一會戰戰兢兢。

每條路都有不同得著,選擇了就努力向前望!
‹ 上一主題|下一主題