用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住沙田, 一呂 vs KTS vs APS, 那一間好? ...
樓主: fatma2222
go

家住沙田, 一呂 vs KTS vs APS, 那一間好?   [複製鏈接]

回覆:0526 的帖子

樓主首先要考慮幾個問題。1)升中目標如何? 2)小朋友能力及興趣。3)家長投入時間多少。第1>升中目標是直資、私校或津校神級學校,APS及KTS比較有優勢(從機會率看),如果目標只是B1英中或地區名校,三間差不多。第二>小朋友能力高,如比較專注、醒目或對音樂有天份及興趣,應選APS,音樂冇興趣就KTS。第三>家長投入度高,目標亦是神級中學,任選一間亦可。因為學校與家長支援同樣重要,以上三間亦有出B3學生。三間都是難得的好學校,只是那一間適合你小朋友而已。

回覆:hktbaby 的帖子

樓主可能是公務員呢!!!佢識計數㗎啦!

回覆:dlee_ca 的帖子

如果你覺得你個仔唔係精英,佢就唔係。如果你覺得你個仔做到嘅,佢就做到。

引用:Quote:BB成長期+發表於+13-1-25+10:38+回復

原帖由 hyatt 於 13-01-25 發表
yes ar, i have compared tsl, yw, kts and aps in terms of hw, test paper and dictation coverage and f ...
默書不是最密,但範圍是最廣的。

引用:一個好簡單嘅問題,你想個仔將來做新界人定

原帖由 crazymum 於 13-03-22 發表
一個好簡單嘅問題,你想個仔將來做新界人定市區人呢?
嘩! 嘩! 嘩! 乜有分新界人、巿區人嘅咩?

‹ 上一主題|下一主題