用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

如題, 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?
   4    0    0    0

1. 有細佬跟住, 2. 直資資源較豐富, 學習環境會否較佳? 可能好多人會問點解會o甘問, 但是兩間都是神級, 而的確會有此情況發生, 我想收集一下意見啫, Anyway, thanks for all comments.

ha8mo 發表於 13-2-6 16:00
深水埗地靈人傑呀

波叔同良炳尋日又話要鏟平深水埗個高爾夫練習場改起公屋
一言驚醒!!謝謝!!

引用:沒有公認最好嘅學校,只有對自己(學生)而

原帖由 1773 於 13-02-06 發表
沒有公認最好嘅學校,只有對自己(學生)而言最好的學校
好認同。但不少家長好似買名牌咁。。。

長生不老 發表於 13-2-7 01:51
自從英華轉咗直資之後,最近幾年成績好明顯上咗好多,學費也不是太貴,其實每年精英學生就係得咁多,一間收 ...
高見! 高見! 謝謝!

大家的討論似乎偏離了主題, 本人在此並不是想知道邊間叻D, 而是想從多方面作比較, 看看邊間比較合適小兒. 而比較範圍包括(但不限於):
1. 學術成績;
2. 語文能力;
3. 學校設施:
4. 課外活動;
5. 海外交流機會;
6. 校友網絡;
7. 家長參與程度......等等

mk3288 發表於 13-2-7 11:48
叻仔是否都會把英華放在首位呢?「盡收」是言過其實了。
同意, 但細分之下, 有收生選擇權的直資或私校, 學生質素理論上會比較高, 除非質素較高的學生都不選擇這間直資或私校, 他們會變成沒有選擇了....

ASamSam 發表於 13-2-9 00:14
真係高見,我本人就唔覺得有高低之分。算吧!喜歡LS就不訪把它睇高啲啦,亦呼籲這些家長專心去自己心儀的學 ...
Totally agree....

引用:兩間都係好學校,都係要求高的學校,讀得到

原帖由 NKpa 於 13-02-09 發表
兩間都係好學校,都係要求高的學校,讀得到,讀邊間都唔會揀錯。

要分邊間岩自己,主要考慮係有無細佬,一 ...
問得好,我都想知!

回覆:bigboy129 的帖子

好多謝咁多位家長嘅回應,似乎喺軟件,硬件及成績都差不多的情況下,宗教,有弟弟,及學費成為了關鍵選擇因素,雖然YW $15,000一年不是問題,但是兩個仔12年的學費共$360,000, 連通脹可能要六,七十萬,留翻D錢去旅行也不錯!

NKpa 發表於 13-2-14 01:22
試吓咁諗
自行入到,同ls好有淵源,唔多唔少都明白ls的特質,亦清楚ls岩唔岩個仔,好應該去讀。
抽入到,咁 ...
如果真的可以20分自行入倒, 就一於疊埋心水咩到唔再in喇!

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+13-2-16+23:14+

原帖由 lawsonmoon 於 13-02-16 發表
其實大部分讓小朋友學奧數的家長都未必想小朋友將來成為數學家,奧數好像已經成為了小朋友比拼的其中一個戰場,就如朗誦、田徑、繪畫、游泳一樣!

‹ 上一主題|下一主題