用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat過來人回顧
go

St Cat過來人回顧 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+cuccw+於+14-11-10+11:31+編輯

原帖由 cuccw 於 14-11-10 發表

St Cat以往收細b,我是兩名細b讀SC的媽媽,這是我對SC六年來 ...
我大女同學都有12月,有個12月尾之前考直私可能太細未ready,無offer,到叩門時狀態大勇,叩乜有乜,入咗一缐津小,已經開學幾個月,掌握無問題。當時k1 interview 未夠2歳,全部做到,但亦只有sc一間肯答而有offer。

引用:路過...忍吾住講兩句! 小女剛由st+cat+升P

原帖由 noellechu 於 14-11-11 發表
路過...忍吾住講兩句!
小女剛由st cat 升P1! 我真係超中意st cat, 吾係抄抄抄或拔苗助長,課程啱小朋友發 ...
我都忍唔住答咀,我同你有同感。未讀之前,聽人講sc 好commercial 都有d擔心。讀過就知,sc係踏實嘅學校,無豪裝天花龍鳳校舍,唔需要去豪華團,無需要花費喺d華而不實嘅「教材」。我女兒好幸運,遇嘅都係好老師,都係有經驗而且對不同性格孩子會用不同技巧引導。老師比好好嘅提議我點去因應女兒性格去教育女兒,並非要製造一個人人眼中嘅叻女,係要協助佢成長做自己,培育佢自信心。

引用:請問SC+PN/k1+課程大致包括甚麼?PN要學pho

原帖由 keep-calm 於 14-12-03 發表
請問SC PN/k1 課程大致包括甚麼?PN要學phonis/認中英文字/連線嗎?k1要寫字了嗎?默書/測驗幾時開始有?通 ...
Pn唔駛寫字連缐,唔駛學phonics, 認字係認下口手耳呢d,數字學習1-3,學去數下1-3數量,主要比佢地用身體觸感去學習,eg手印畫。另外學習自理,守基本規則,用故事教學法,専題學習,好多故事時間,故事中又同時有d活動eg 講一隻牛食不用顔色食物會變不同色,老師會比幅圖入面有隻牛,邊講邊邀請每位小朋友出去油顏色。sc 理念係先學好表達,然後先學字,唔駛咁早太在意講幾多字或者幾多深字。程度係比一個2-3歳小朋友掌握到嘅。我見過朋友小朋友pn已經狂認字,認到好深,一打開書就會讀字,似乎小咗d創作同幻想空間,sc特色相反係多d啟發。

引用:點解覺得中文淺?我個女要寫消防員救火又救

原帖由 byhui 於 14-12-03 發表
點解覺得中文淺?我個女要寫消防員救火又救人,秋天天氣涼,郵政局郵筒,仲要識作句,我已經覺得K3上學期要 ...
我朋友個小朋友k2已經寫金屬,火煱呢d字,k3已經重組句子,佢讀邨幼炸,佢怕咗認字寫字閱讀,結局每次星期三溫故知新就頭痛,有2次放學暈咗,自此全家搬去新界,讀2缐冿小,無迫佢讀書但可惜有d野係怕咗就怕咗,成績未好過。呢個係個別例子當參考下。我好欣賞sc,d嘢唔係好深但小朋友會學用字典,學習句子結構,一旦ready,可以有能力跳好高。

cuccw  非常同意  發表於 14-12-4 19:28

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-11-10+發表我大女

原帖由 cherryird 於 14-12-03 發表
叩津校容易過考直資或私小事實並非如此,只係小朋友到6月大d ready喇。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-11-10+發表我大女

原帖由 cherryird 於 14-12-03 發表
叩津校容易過考直資或私小
事實並非如此,只不過係個超細b同學到6月大個咗又ready,狀態大勇。

引用:+本帖最後由+Ryan_baba+於+14-12-12+12:40+

原帖由 Ryan_baba 於 14-12-12 發表

K3時,學校有帶過小朋友去小學參觀。
你講開我記得呀,阿女去完尖咀返㴝畫咗條馬路,灰色加d白缐,佢話車上望條馬路係咁。

‹ 上一主題|下一主題