用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

回復 ilovethiscow 的帖子

我諗正常人一日parctise一至兩個鍾都冇可能做到
李雲迪都唔只兩年喇-o-

回復 steamball 的帖子

我好認同
密集式一年jump兩級都已經辛苦, 何況你諗住半年就jump兩級?
考試有scale, pieces, aural,  sight reading咁多範疇
其實真係要prepare一個考試, 真係要一年
用9-10個月由學到完善, 之後仲應該留一個月keep住穩定同精益求精

講真要學好音樂真係要靠浸返來
如果你想佢學好, 就要全面
你諗下就當真係可以用半年去pass左呢個試
但其實佢真係夠能力應付果d考試歌
相反, 要真係想學好, 應該個個時期ge音樂歌都要學, 同彈唔同作者ge歌, 除左歌, 仲有technique ge野都要練

仲有如果真係為考試, 我驚會搞到你仔仔好大壓力到時唔中意學tim
其實如果你係想仔仔考試係為左有多d cert果d, 你除左幫佢報考試外, 仲可以報music festival
唔係淨係為prize, 而係可以見下其他同level的小朋友彈成點, 學下欣賞人地點彈得好等等

希望幫到你, 仲有野問可以pm我:)

其實要cert唔係問題
我明白有時要prove自己能力真係要cert
就好似報大學要AL, 咁都好合理
但如果真係為cert, 個心態咁, 其實真係好難學得好
我真係覺得心態好堅要
其實都唔怪得d小朋友, 有時連d家長都係咁:(
不過我真係唔想d小朋友淨係學一隻歌真登登登登彈哂d音
唔講大細聲, movement, 句子等等
因為其實要學好音樂, 真係可以好多野執

你是音樂老師???
不過依家d細路真係咁
咩都比
學得好都只係為同人比
如果係佢老師, 就算見住佢學得好, 都唔知講咩好...
‹ 上一主題|下一主題