用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

都係個句:一鳥在手勝過百鳥在林

rafaelbaba    發表於 18-3-23 16:00

catcle 發表於 18-3-28 13:40
講番我個case, 由我考k1, 我一心就揀龍幼或半龍幼, 因為自知我個年係超級多人, 知道名龍幼學術唔夠, 所以返 ...

好同意你嘅講法呀,我個case同你差唔多係,九月中得知龍小已經有offer之後,已經冇乜壓力,咁樣淨係挑戰一啲心儀學校,神神地嗰D,好幸運最後考到一間更加適合嘅學校,我覺得我哋表現好就係因為唔係太大壓力。

回覆 73662710 的帖子

謝謝你,是的,龍幼不一定教你應付考小一,但我仍然推薦別人有龍幼就take 龍幼,而且呢三年來,丫仔讀得好開心,亦由於學校沒有壓力催谷你應付小一,所以特別多參觀活動,而且係非常有趣生動地去學習。K2K3都不停有outing,小朋友嘅常識非常好. 而且對學過嘅嘢非常深刻!當然學術未必夠乜園物園的操咁多,但只要自己幫小朋友進補一下,亦都可以挑戰比龍小更神嘅學校。
我亦見到有另外一啲家長,完全不去考其他學校,一心只是上龍小。外邊啲人幫頻頻撲撲周圍考小一,而佢地反而可以周圍去玩,份外輕鬆。

回覆 somoon 的帖子

9月中公佈時已經收返72%上民小

somoon 發表於 18-3-29 00:42
咁個%同學xx升直私率差不多,打成平手!
唔明你點比較!不過,你鍾意多D操練,又鈡意報十幾間學校去面試,再二面,再三面,周圍比賽蓄cert ,再做portfolio, 咁你就去乜園物園!睇你想點玩法啫!
‹ 上一主題|下一主題