用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

引用:大家出了呈分試成績未呀?++今次對手太太太

原帖由 aeiou_drm 於 15-12-05 發表
大家出了呈分試成績未呀?  

今次對手太太太。。。強!  
我仔上星期五剛剛考完,直覺會比呈一差少少,因為都冇上次溫得咁多,唔想太大壓力,希望唔好跌太多就可以啦~

引用:請問有冇人因呈分試辭去工作陪仔女一起渡過

原帖由 minglam240179 於 15-12-07 發表
請問有冇人因呈分試辭去工作陪仔女一起渡過?
辭工咁誇張   

呈分試我都係請半日假陪仔仔溫下,非呈分試都係仔仔自己攪掂,唔會請假。

引用:補開位補習老師除咗因阿仔唔明條數學題要罰

原帖由 alhy.love 於 15-12-21 發表
補開位補習老師除咗因阿仔唔明條數學題要罰留堂5個鐘,晚飯都唔俾佢食,重要冇經過我同意善自要追收我額外$ ...
你個老師好唔掂,有料嘅駛乜靠惡,比我一早炒左。我從來唔會比啲只識靠惡嘅老師教,好嘅老師係有方法同技巧,靠罰靠鬧只會嚇怕小朋友。

Yanamami  Exactly!  發表於 15-12-22 20:16

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-7+13:07+編

原帖由 小時了了 於 16-01-07 發表

我真係從無諗過要幫阿女搵補習
唔好太緊張,你太緊張會令小朋友好大壓力架,呈分要盡全力考好主科,如目標非名校,主科成績差就點衰都唔會太衰,至於音樂/視藝,盡力就可以啦,十隻手指有長短,無須太介意。音樂的確要時間浸,樂理亦只佔一部份唔算太難,反而聽力考試先難,我仔兩次呈分音樂/視藝都一般,但主科成績理想已經搭夠,我要求唔高已經好滿意。
放鬆啲啦 ,記住要多鼓勵小朋友,比多啲正能量佢,告訴佢只要盡全力,無論結果如何都唔緊要,爸媽會與佢一齊面對。 加油  

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-8+11:33+編

原帖由 小時了了 於 16-01-08 發表
培基都唔算太難入,唔好睇少呀女啦  

小時了了  希望承您貴言, 阿女考到啦!  發表於 16-1-8 14:22

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-01-11+發表我上

原帖由 alhy.love 於 16-01-12 發表
問咗嘞,可以先交表但要校長決定,我怕到時校長覺得我冇誠意而失機會,因為另一間簡介會校長講過好睇誠意

...
我覺得要睇自己咩成績同揀咩學校,舉例如屬1C選1B校,改1B校時間,1B學校就會估個小朋友棟佢係second choice , 而成績亦非標青(非1B以上),學校收佢嘅機會就會變細,相反如該生屬1A生,學校考慮該生機會才會高。

引用:今朝8:15分阿女學校有小五呈分試及升中面

原帖由 小時了了 於 16-02-17 發表
今朝8:15分阿女學校有小五呈分試及升中面試學生家長會,我同C6晨早流流一齊出席。

唉!呈分試及升中殺到 ...
家長都唔好太緊張,否則會令小朋友緊張失準架,比啲信心妳女女應該唔會太差嘅。 加油 !

引用:今曰考中作,明英作~下周呈三……就米已成

原帖由 Yanamami 於 16-02-17 發表
今曰考中作,明英作~下周呈三……就米已成炊。
早啲考完仲好啦。
我地兩星期後考,呈三反而壓力冇咁大,我仔都未開始溫書

引用:Quote:原帖由+anthony8899+於+16-02-19+發

原帖由 kittylam 於 16-02-19 發表
淋巴發炎,不斷增加,已經增加到耳,頸,腹部,手臂,小腿,等緊化驗結果,好擔心,之前呈分試壓力好大,現 ...
淋巴賬大都係同細菌打鬥緊,記緊多休息,唔好太擔心。天氣又冷又熱,媽媽妳都要小心身體。
take care

引用:我囝中了流感,高燒唔退!+ 睇左私家,請問

原帖由 aeiou_drm 於 16-02-19 發表
我囝中了流感,高燒唔退!

睇左私家,請問有冇人知,如去政府急症,會否同佢驗? 擔心死
去急症啦會幫佢驗。
我仔同學都中左流感,5日都未退燒

aeiou_drm  Thank you!!  發表於 16-2-19 18:32
aeiou_drm  Thank you!!  發表於 16-2-19 18:31

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-02-22+發表本

原帖由 kittylam 於 16-02-22 發表
同你咁有緣既,我諗住冇人知呢個病添。其實我仔有發燒喉嚨痛,未出結果一樣好驚,因為唔係EBV就有機會係白 ...
終於安樂晒,好仔休息小朋友通常好快復元。

下月頭又有寒流,大家都要小心身體

‹ 上一主題|下一主題