用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 難尋好小提琴老師
go

難尋好小提琴老師 [複製鏈接]

Re: 難尋好小提琴老師

我就比你幸運少少, 我而家囡囡個老師只係$180一堂, 45分鐘. 一年級開始學, 到而家一年多D, 今年10月份會報考四級, 上個月係校際三級攞到第三名, 本來想搵個好d既老師教, 但見到你地講到咁貴, 我諗都唔可以轉住, 負擔唔起.

son9698 ,

我就比你幸運少少, 我而家囡囡個老師只係$180一堂, 45分鐘. 一年級開始學, 到而家一年多D, 今年10月份會報考四級, 上個月係校際三級攞到第三名, 本來想搵個好d既老師教, 但見到你地講到咁貴, 我諗都唔可以轉住, 負擔唔起.

不過,其實講體能既要求, 我覺得鋼琴比小提琴會更加明顯. 無論是手大或手細(唔係特別細)都有各自既利弊. [quote]
son9698 寫道:
hi kaka0814 ,

你不說我也不明原來男女學小提琴有這個physical 的分別. 難怪就算一般的女老師都不多啦!
你說" 收得貴也不一定好,只是我相信好老師不會太便宜,而事實上太多人自己拉得很差也在樂團裏做甚麼團員,或者收學費收得很貴。"  咁就慘啦, 我們這些不憧violin 的媽媽都不知怎樣去選好老師啊!
我兒子學violin約2年半, 那位琴行老師的要求一向不高, 特別是頭一年時, 連我

son9698 寫道:
neighbour931,

你囡囡 !

唔好咁講, 興趣使然者. 大家都得架

[quote]
son9698 寫道:
ireneirene,

咪由頭到現在只是拉

[quote]
son9698 寫道:
kaka0814,

是呀!好不負責任, 他說到外地讀書呀。

一直我仔都十分喜歡他, 亦喜歡學琴。 我知道這亞sir 不是major violin, 亦教得鬆, 但其他人都勸我不要隨便換老師。我向他詢問兒子進度, 他就說幾好呀, 得呀, 練翻D音準就好D啦。於是就一直到現在。
我擔心的是 1. 是否兒子天份差, 學得慢, 不關亞sir 事?
                2. 是因為底子不好,姿勢

茵茵 寫道:
neighbour931
我覺得你囡囡進展幾好呀, 唔需要咁快轉老師.
唔好用價錢黎衡量一個老師好定唔好.

son9698
拉晒本book 1 未呀 ?
咁樣考2級我自己覺得差小小. 未夠.....

茵茵 ,
本來 想轉老師既原因係因為個老師唔能夠好定時咁黎教我囡囡, 平均兩星期一堂,而且學校個管絃樂團老師成日叫我地搵個好d既老師(佢同你傳韻好熟,所以可能有d祈望啦), 不過試過問過同埋係度睇到d學費價錢, 而且囡囡又學緊鋼琴(前年考左三級), 係經濟能力上都唔考慮轉老師住lu.
anyway, 多謝你既提點

ireneirene 寫道:
neighbour931 好同意你嘅講法!

多謝!
我好鍾意陪囡囡練琴,同埋我都很喜歡音樂, 可能係呢個原因, 比到佢好大既成功感

ireneirene,
有時陪囡囡練琴都幾辛苦架特別係放工返到去, 不過, 你諗深一層, 唔使你練都咁辛苦, 佢咪重辛苦. 不過我可能比你好少少,就係我對音樂有少少認識, 同埋樣樣樂器識少少(真係好皮毛個隻), 所以都好大部份練習時間

有無邊度買小提琴好介紹呀

kaka0814 寫道:
Neighbour931,

你打算用幾錢買琴同買咩琴先? 唔同價位同買新琴/古琴的地方都不一樣。

古琴一定買唔起架喇, 只係想問吓一般二三千以下既琴邊度有好介紹.

謝謝
‹ 上一主題|下一主題