用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五小六呈分試....
go

小五小六呈分試.... [複製鏈接]

所有參與統一派位小學的六年級學生需要參加分班試, 教育局會跟據每間小學分班試成績(指定某年)給予一個評分系數, 調整各小學之間的水平差異
原帖由 nihaoma 於 09-7-29 09:00 發表
如果某些學校的試卷比較淺, 它們學生的分數理論上會比較高分, 咁那班學生咪有著數.  會不會較淺的學校, 其科目的比重是低一些?

根據教育局的資料是這樣的 :
首先係第一階段 - 自行選擇兩間中學 (不限地區)
這時, 全港小六學生一齊分banding, 這個所謂全港排名就會交到你所選既中學. 記住-係全港小六生(參與統一派位者)比拚, 取錄與否, 由學校自行決定

第二階段 : 統一大抽獎
甲部 : 亦是跟根據全港排名(banding) + 隨機number, 由電腦決定
如果在甲部派唔到位---->去乙部 :
乙部會把所有同區學生排名(banding) +隨機number , 由電腦決定 派位
原帖由 SK1 於 09-7-29 16:06 發表
咁東區既Band1係咪不等於灣仔區Band 1呢?
因為我見東區既Band 1學生英文程度麻麻地.咁又點比呢? 但佢地家長話成績係Band 1考去灣仔都一樣得.係真唔係?如果係咁我地讀深咁多咪唔抵喎.

...

唔係, 呢個係根據該校既師兄師姐的某年分班試成績定出來的
原帖由 nihaoma 於 09-7-29 16:55 發表
請問你所指的評分系數, 是不是我所指的比重?
‹ 上一主題|下一主題